Φακές με κρασί, δαμάσκηνα και μανιτάρια
Μαρτίου 16, 2019
Αυτές οι φακές έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Ήταν μακράν οι πιο γκουρμέ φακές που έχει τσιμπήσει ποτέ το Παράξενο Πιρούνι -και όπως φαίνεται στο blog του, έχει μια αδυναμία στο ευέλικτο και θρεπτικό αυτό όσπριο. Τα ωραία αρωματικά μπαχαρικά, τα εκλεκτά αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους μουλιασμένα μέσα σε καλό, κόκκινο κρασί και μερικά δαμάσκηνα έκαναν το πιάτο γιορταστικό, μιλάμε για Κυριακάτικες φακές κανονικά και ποιος θέλει μετά κρέας?
Υλικά για 4 - 5 μερίδες:
Υλικά για 4 - 5 μερίδες:
- μισή κούπα φακές
- 2 μικρά κρεμμύδια σε φέτες
- 2 μεγάλα καρότα χοντροτριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλάκι δεντρολίβανο ξερό
- 2 με 3 κόκκους μπαχάρι
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 με 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- ένα κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- 1/3 κούπας σπόρους από κεχρί
- ένα κουτάκι αποξηραμένα μανιτάρια Δίρφυς, μίγμα δάσους
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί Παράγκα Κυρ - Γιάννη
- 8 με 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- ένα πελτεδάκι των 70 γραμμαρίων
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
Το Παράξενο Πιρούνι δεν έχει διαφημιστικό σκοπό με αυτό το post, όμως τα συγκεκριμένα μανιτάρια και το κρασί που χρησιμοποιήθηκαν στη συνταγή έδωσαν πραγματικά πολύ καλό αποτέλεσμα γιατί όπως λέει κι η παροιμία, σπίτι χωρίς Κυρ - Γιάννη, προκοπή δεν κάνει 😏
Επομένως, το πρώτο που είχε να κάνει το Παράξενο Πιρούνι προετοιμάζοντας τα υλικά του, ήταν να μουλιάσει τα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα στο κρασί για 2 - 3 ώρες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα έβαλε νερό (υπολόγισε με το μάτι τόσο, όσο να σκεπάζει τις φακές και να περισσεύει και σε ύψος δύο δαχτύλων) να πάρει βράση μαζί με σκόρδο, δάφνη, δεντρολίβανο, μπαχάρι, γλυκάνισο και γαρίφαλλο και όταν έβρασε έβαλε τις φακές, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σκέπασε την κατσαρόλα του και άφησε τα υλικά να σιγοβράσουν για μια ώρα περίπου, να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
Στη συνέχεια ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και πρόσθεσε το κεχρί και τα μανιτάρια μαζί τα δαμάσκηνα και το κρασί στο οποίο μούλιαζαν. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα, τον πελτέ και το ελαιόλαδο και ανακατεύοντας τακτικά με την ξύλινη κουτάλα του άφησε το φαγητό του να μελώσει. Όταν το κεχρί ήταν μαλακό, τα υγρά είχαν απορροφηθεί και στην όψη θύμιζε ριζότο, το φαγητό του ήταν έτοιμο.
Στην ουσία αυτό που έφτιαξε το Παράξενο Πιρούνι ήταν η δική του παράξενη εκδοχή για φακόρυζο, όπου αντί για ρύζι πρόσθεσε κεχρί και γενικότερα έκανε πάλι τα δικά του, φυσικά με επιτυχία! 👌
Φακές, κρασί, δαμάσκηνα και μανιτάρια σε έναν ξέφρενο γευστικό χορό που μεθάει και ξεσηκώνει!
Το Παράξενο Πιρούνι δεν έχει διαφημιστικό σκοπό με αυτό το post, όμως τα συγκεκριμένα μανιτάρια και το κρασί που χρησιμοποιήθηκαν στη συνταγή έδωσαν πραγματικά πολύ καλό αποτέλεσμα γιατί όπως λέει κι η παροιμία, σπίτι χωρίς Κυρ - Γιάννη, προκοπή δεν κάνει 😏
Επομένως, το πρώτο που είχε να κάνει το Παράξενο Πιρούνι προετοιμάζοντας τα υλικά του, ήταν να μουλιάσει τα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα στο κρασί για 2 - 3 ώρες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα έβαλε νερό (υπολόγισε με το μάτι τόσο, όσο να σκεπάζει τις φακές και να περισσεύει και σε ύψος δύο δαχτύλων) να πάρει βράση μαζί με σκόρδο, δάφνη, δεντρολίβανο, μπαχάρι, γλυκάνισο και γαρίφαλλο και όταν έβρασε έβαλε τις φακές, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σκέπασε την κατσαρόλα του και άφησε τα υλικά να σιγοβράσουν για μια ώρα περίπου, να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
Στη συνέχεια ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και πρόσθεσε το κεχρί και τα μανιτάρια μαζί τα δαμάσκηνα και το κρασί στο οποίο μούλιαζαν. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα, τον πελτέ και το ελαιόλαδο και ανακατεύοντας τακτικά με την ξύλινη κουτάλα του άφησε το φαγητό του να μελώσει. Όταν το κεχρί ήταν μαλακό, τα υγρά είχαν απορροφηθεί και στην όψη θύμιζε ριζότο, το φαγητό του ήταν έτοιμο.
Στην ουσία αυτό που έφτιαξε το Παράξενο Πιρούνι ήταν η δική του παράξενη εκδοχή για φακόρυζο, όπου αντί για ρύζι πρόσθεσε κεχρί και γενικότερα έκανε πάλι τα δικά του, φυσικά με επιτυχία! 👌
Φακές, κρασί, δαμάσκηνα και μανιτάρια σε έναν ξέφρενο γευστικό χορό που μεθάει και ξεσηκώνει!
0 σχόλια