Κιμαδόπιτα με φυστίκι Αιγίνης και σταφύλι
Οκτωβρίου 05, 2021Το Παράξενο Πιρούνι αγαπάει να μαγειρεύει παράξενα αλλά και εποχιακά ταυτόχρονα. Εκεί στο τέλος καλοκαιριού - αρχές φθινοπώρου, το φυστίκι Αιγίνης όπως και το σταφύλι είναι στην καλύτερή τους εποχή.
Όσο ακόμα προλαβαίνεις λοιπόν, δοκίμασε να ενώσεις τα δύο αυτά υλικά όχι σε γλυκό αλλά σε κάτι αλμυρό φτιάχνοντας αυτή την τρομερή -και σίγουρα πρωτότυπη- παραξενοπιρουνίσια πίτα. Το δέσιμο των συστατικών της είναι τόσο πετυχημένο και η γεύση της τόσο μεστή, που θα θες να την τρως και για πρωινό ακόμα! 😉
Υλικά:
- μια συσκευασία χωριάτικο φύλλο (το Παράξενο Πιρούνι πήρε ένα τέλειο Θρακιώτικο χειροποίητο από το σ/μ, η συσκευασία είχε 6 φύλλα)
- 300 με 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ένα καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- δύο μικρές πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- αλάτι, πιπέρι
- δύο μικρά φύλλα δάφνης
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- μισό κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου (κοπανισμένους ελαφρά στο γουδί)
- μισό κουταλάκι μαραθόσπορο (κοπανισμένο ελαφρά στο γουδί)
- μια κούπα γλυκό Σαμιώτικο κρασί
- μιάμιση κούπα λευκό, ξηρό κρασί
- λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές κινόα ή ρύζι (για να τραβήξει τα υγρά της πίτας)
- μισή κούπα καθαρισμένα, ωμά και ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
- 3/4 κούπας περίπου σταφύλι σουλτανίνα πλυμένο και στεγνωμένο
Ξεκινάς σωτάροντας στην κατσαρόλα σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, ύστερα από λίγο προσθέτεις και το σκόρδο και μετά τον κιμά. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύεις καλά, έτσι ώστε να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να ξεσβολιάσει. Συνεχίζοντας το σωτάρισμα σε μέτρια φωτιά προσθέτεις το καρότο και τις πιπεριές. Βάζεις αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά και σβήνεις με τα δύο ειδών λευκά κρασιά. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις το μίγμα του κιμά να βράσει μέσα στο κρασί για μία με μιάμιση ώρα (μέχρι να μαλακώσει) χωρίς να προσθέσεις καθόλου νερό.
Στο τέλος, προσθέτεις τον μαϊντανό και την κινόα (μπορείς να βάλεις αντί για κινόα ρύζι, χοντρό σιμιγδάλι ή και τριμμένη φρυγανιά ακόμα) και αφήνεις το μίγμα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα να βράσει σε πιο δυνατή φωτιά για να σωθούν τα υγρά του.
Εκτός φωτιάς και όταν το μίγμα του κιμά κρυώσει λίγο, προσθέτεις το φιστίκι Αιγίνης τριμμένο (κρατάς και κάποια πιο χοντρά κομματάκια, αν θέλεις και μερικά φιστίκια ολόκληρα) και το σταφύλι (πάλι κάποιες ρώγες ολόκληρες και κάποιες στα δύο).
Σε λαδωμένο ταψί στρώνεις τρία φύλλα τα οποία αλείφεις το καθένα καλά με ελαιόλαδο, στρώνεις τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και καλύπτεις με τα υπόλοιπα τρία φύλλα φροντίζοντας να λαδώσεις καλά το καθένα και πάλι.
Χαράζεις την πίτα με κοφτερό μαχαίρι και την ραντίζεις ελαφρά με νερό. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα ή με αντιστάσεις στους 180 - 190 βαθμούς για καμιά ώρα περίπου, μέχρι η πίτα να ροδίσει.
Τρώγεται και ζεστή αλλά και κρύα και ταιριάζει υπέροχα με λευκό, γλυκό Σαμιώτικο κρασί.
0 σχόλια