Φακές σαλάτα με καλαμπόκι,
ελιές και λεμόνι

Οκτωβρίου 08, 2019

φακές με καλαμπόκι, καλαμπόκι με φακές, φακές σαλάτα, φακές με λεμόνι, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι σήμερα θα σου κάνει τη χάρη και δε θα είναι παράξενο. Λίγο διαφορετικό ίσως. Σίγουρα υγιεινό, θρεπτικό, εύκολο και γρήγορο!
Οι αγαπημένες φακές στο ταπεινό τούτο blog έχουν τιμηθεί δεόντως και μαγειρευτεί με ποικίλους -απλούς και παράξενους- τρόπους. Έχουν γίνει ωραία κοκκινιστή σούπα με καρότα και πάπρικα, έχουν παντρευτεί με μανιτάρια και δαμάσκηνα και μεθύσει με κρασί, έχουν γίνει σούπερ "αθλητικές" και πρωτεϊνούχες μαζί με φαγόπυρο και σπανάκι,  έφτασαν μέχρι να γίνουν πίτα με φράουλες, οπότε τι άλλο μένει?
Να γίνουν σαλάτα! Μια σαλάτα πολύ νόστιμη με απλά υλικά που όλοι πάνω - κάτω έχουν στην κουζίνα. Μια σαλάτα που ταιριάζει περισσότερο με λεμόνι παρά ξίδι κι έτσι θα έχεις απορρόφηση σιδήρου στο φουλ!

Το Παράξενο Πιρούνι για να ετοιμάσει το πιάτο της φωτογραφίας, έβρασε σε νερό χωρίς αλάτι μια μερίδα φακές ψιλές (1/3 κούπας χοντρικά) μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο, ένα καρφάκι γαρίφαλλο (πάντα βάζει γαρίφαλλο μαζί με το δαφνόφυλλο όταν βράζει φακές, θεωρεί ότι τους πάει απίστευτα!) και ένα μικρό φύλλο δάφνης. Σε μισή ώρα περίπου οι φακές είχαν μαλακώσει. Πέντε λεπτά πριν σβήσει το μάτι της κουζίνας έβαλε και λίγο κατεψυγμένο (και αποψυγμένο ασφαλώς) καλαμπόκι να βράσει κι αυτό. Σούρωσε, και μετά δεν είχε παρά να πλύνει και να καθαρίσει από το κουκούτσι τους μερικές μαύρες ελιές Καλαμών, να ψιλοκόψει λίγο μαϊντανό και να ετοιμάσει ένα dressing χτυπώντας με το μιξεράκι του φραπέ λαδολέμονο, μουστάρδα και αλατοπίπερο.

Οι φακές με το καλαμπόκι, τις ελιές, τον φρέσκο μαϊντανό και το λεμονάτο μουσταρδοντρέσινγκ έγιναν μια γευστικότατη σαλάτα! Επιπλέον, ήταν κι από θέμα πρωτεϊνών κομπλέ λόγω του συνδυασμού τους με το καλαμπόκι, αλλά και από θέμα βιταμίνης C λόγω του λεμονιού και του μαϊντανού. Αν και ίσως δεν ήθελαν τίποτα άλλο, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε και λίγο cottage cheese στο πιάτο του. Μπορεί κανείς να προσθέσει φέτα ή άλλο μαλακό άσπρο τυρί της αρεσκείας του, όπως και λίγο τόνο σε νερό για να γίνει ακόμα πιο χορταστική η σαλάτα.

You Might Also Like

3 σχόλια

  1. Ε τωρα τι να πω.?μια χαρα συνταγη .καθ θα δοκιμαστει .εχεις σικιο.δεν ειναι παραξενη αλλα μας αρεσει πολυ.Αλκα για να μη ξεχνιομαστε διατροφικα ας παραλειψουμετα γαλακτοκομικα για να ωφεληθουμε εστω το χαμηλης ποιοτητος σιδηρο που εχουν οι φακες.φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλη μου γραφω απο κινητο.συγνωμη για τα λαθη.τα ειδα και τραβαω τα μαλλια μου αλλα ειναι αργα.ηδη δημοσιευτηκε.και το κακο ειναι πως δεν εχω και πολλα.χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λίτσα και μη σε νοιάζει καθόλου για τα ορθογραφικά! Πράγματι, σε αντίθεση με το "κλασικό" τυρί (συνήθως φέτα) μαζί με τις φακές, πλέον ξέρω κι εγώ πως διατροφικά είναι καλύτερα χωρίς τυρί/γαλακτοκομικά. Αν και μερικές φορές λίγο τυράκι ομολογώ πως το λιγουρεύομαι :)

      Διαγραφή