Φασόλια μαυρομάτικα με πράσα ωγκρατέν

Οκτωβρίου 16, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Τα αγαπητά μαυρομάτικα φασόλια έχουν τιμηθεί δεόντως σε αυτό εδώ το παράξενο ιστολόγιο. Έχουν γίνει σαλάτα, μπιφτέκια, έχουν μπει στο φούρνο με τρομερούς παραξενοπιρουνίσιους συνδυασμούς, άρα γιατί να μη ξαναμπούν στο φούρνο μαγειρεμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο που θα θυμίζει σουφλέ/πίτα? 
Κρεμώδη φασόλια μαζί με πράσα! Κι όμως, τα μαυρομάτικα με τη γήινη, απαλή τους γεύση και τα πράσα με την πιο "αιχμηρή" και πικάντικη, συνδυάζονται μεταξύ τους αρκετά καλά!

Υλικά για 4 μερίδες:

- 1 κιλό πράσα
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
- 1/3 του λίτρου γάλα
- 500 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια
- κεφαλοτύρι τριμμένο
- φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζεις, πλένεις και κόβεις τα πράσα σε πολύ λεπτές ροδέλες. Αν σε πειράζουν τα πράσα (επειδή σε κάποιους πέφτουν βαριά στο στομάχι), μπορείς να τα βάλεις καθαρισμένα και κομμένα από το προηγούμενο βράδυ σε νερό από το οποίο θα τα σουρώσεις και θα τα ξεπλύνεις όταν έλθει η στιγμή να τα μαγειρέψεις.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνεις το βούτυρο, σωτάρεις το κρεμμύδι και τα πράσα και τα αφήνεις να σιγοβράσουν με κλειστό καπάκι για 10 - 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν (αν νομίζεις ότι χρειάζεται, προσθέτεις και λίγο νεράκι). 
Στη συνέχεια, προσθέτεις το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, πασπαλίζεις με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και ρίχνεις στην κατσαρόλα το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το φαγητό να πάρει μια βράση. 
Τότε, προσθέτεις τα φασόλια (βρασμένα και σουρωμένα από πριν) και συνεχίζεις το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να πήξει κάπως. 

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Ρίχνεις το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή βουτυρωμένο ταψί, πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια με τη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι και ψήνεις για λίγο στο φούρνο (μέχρι να ροδίσει).
Το κόβεις όταν κρυώσει και το τρως χλιαρό.

You Might Also Like

0 σχόλια