Πουρές πατάτας με "κιμά" από φακές

Οκτωβρίου 07, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Με τα πρώτα δροσερά πρωινά του φθινοπώρου το Παράξενο Πιρούνι αρχίζει να... χουχουλιάζει. Είναι η εποχή που λαχταρά να φτάσει το Σάββατο και η Κυριακή όχι φυσικά για να πάει για clubbing (δεν πήγαινε όταν ήταν νιάτο, τώρα που αρχίζουν να ασπρίζουν τα μαλλιά του... ε τα δόντια του ούτε καν 😊) αλλά για να χουζουρέψει έστω κι αν δεν καταφέρει ποτέ να φτάσει το πολυπόθητο 8ωρο ύπνου, που είναι και η μεγαλύτερη φαντασίωση του στο κρεβάτι. 😊

Κάπως έτσι το Παράξενο Πιρούνι ανασύρει συχνά - πυκνά και μνήμες από τα χρόνια που ήταν μικρό Πιρουνάκι και λαχταρά φαγητά μαμαδίστικα, υγιεινά μα με πλούσια γεύση, comfort food δηλαδή που λέμε και στο χωριό μας. Η παραξενοπιρουνίσια μαμά είχε ένα θέμα με τις πατάτες και τις έβαζε παντού, σε φάση να το έχει τερματίσει με μακαρόνια με πατάτες 😊. Ωστόσο πουρέ πατάτας για κάποιο λόγο δεν έφτιαχνε και όταν το μικρό Παράξενο Πιρούνι έτυχε να δοκιμάσει σε άλλο σπίτι από τα χεράκια άλλης μαμάς ενθουσιάστηκε.

Η κρεμώδης, βελούδινη αίσθηση της υφής που έχει ο ζεστός πουρές πατάτας με την απαλή, γήινη γεύση θυμίζει όσο τίποτα αγκαλιά μαμάς που ολοκληρώνεται όταν σκεπάζεται με αρωματική σάλτσα έτσι όπως στοργικά θα σε σκέπαζε μια γυναίκα που θέλει να προσέχει και να φροντίζει. Αν και ο πουρές είναι γένους αρσενικού, έχει σίγουρα θηλυκή υπόσταση.

Και μετά από τον νοσταλγικό, γλαφυρό πρόλογο πράγμα που το Παράξενο Πιρούνι συνηθίζει, θα σου πει επιτέλους και πως έφτιαξε το πιάτο της φωτογραφίας 😊

Πριν φτιάξει τον πουρέ το Παράξενο Πιρούνι είχε έτοιμο στοκ από "κιμά" φακής που δεν ήταν τίποτα άλλο από φακές κοκκινιστές αρκετά πηχτές για να τις ονομάσει "σούπα". Το Παράξενο Πιρούνι είχε βάλει τις φακές του να βράσουν σε νερό με φύλλο δάφνης, μερικά καρφάκια γαρίφαλλο, μια αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, αρκετές ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, ένα κρεμμύδι σε φέτες και μια κόκκινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη. Όταν έβρασαν καλά, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο, ένα ατομικό πελτεδάκι (τη μικρή συσκευασία 70 γραμμαρίων) και γλυκιά πάπρικα και άφησε το μίγμα να "στύψει" έτσι ώστε να θυμίζει -οπτικά έστω- πηχτή σάλτσα κιμά (δοκίμασε με αυτόν τον "κιμά" να φτιάξεις αυτό το Vegan και gluten-free παστίτσιο και θα το θυμηθείς το Παράξενο Πιρούνι)! 

Σε κατσαρολάκι με νερό που έβραζε το Παράξενο Πιρούνι έβαλε 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια μεγέθους περίπου σπιρτόκουτου. Σε σιγανή φωτιά με κλειστό το καπάκι χρειάστηκε μισή ώρα για να βράσουν και το Παράξενο Πιρούνι σουρώνοντας το νερό (όχι όλο, κράτησε μισή κούπα περίπου νερό) και προσθέτοντας μια γενναία κουταλιά άγλυκο φιστικοβούτυρο με 100% φιστίκι, σκόρδο σκόνη, πιπέρι και μοσχοκάρυδο έφτιαξε πανεύκολα τον πουρέ του με το ραβδομπλέντερ.

Τον σέρβιρε αμέσως ζεστό με τον "κιμά" από φακές επίσης ζεστό και απόλαυσε ένα χορταστικό γεύμα που ταίριαξε στο μουντό εκείνο Σάββατο γάντι!

You Might Also Like

0 σχόλια