Κινόα σαν ριζότο με κολοκύθα, πορτοκάλι, σύκα και κουκουνάρι
Οκτωβρίου 29, 2024Την κινόα το Παράξενο Πιρούνι δεν τη πολυσυμπαθούσε. Πρώτη φορά την είχε δοκιμάσει σαλάτα βραστή και φυσικά το εντελώς αδιάφορο της γεύσης -όπως και τους περισσότερους- δεν το ενθουσίασε. Δοκίμασε να την κάνει κοκκινιστή με λαχανικά
και όπως ήταν αναμενόμενο, δικαιώθηκε!
Τώρα το Παράξενο Πιρούνι ξαναχτυπά, αφού ανακάλυψε την τρίχρωμη βασιλική κινόα σε μαγαζί με βιολογικά η οποία είναι μεν πιο ακριβή, αλλά και πιο νόστιμη.
Το Παράξενο Πιρούνι την έφαγε και για πρωινό βραστή μαζί με φρούτο και ξηρούς καρπούς και φυσικά δε μπόρεσε να αντισταθεί στη νέα ιδέα που ήρθε στο τόσο γόνιμο μυαλό του που σαν άλλο μαγικό και ζωηρό κουνέλι, δε σταματά να γεννοβολά 😊🐇
Το Παράξενο Πιρούνι ξέπλυνε καλά και σούρωσε σε μεγάλο σουρωτήρι μισή κούπα από την προαναφερόμενη τρίχρωμη, βασιλική κινόα και στην κατσαρόλα του σε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο σώταρε πολύ ελαφρά 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες και λίγο τριμμένο, φρέσκο τζίντζερ. Πρόσθεσε και 2 κούπες περίπου κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια και σώταρε για μερικά λεπτά ακόμα όλα τα υλικά, φέρνοντας τα μια - δυο βόλτες μέσα στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα.
Το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε 2 κούπες ζωμό λαχανικών (τον δικό του σπιτικό εννοείται), δυο φύλλα δάφνης, μερικά καρφάκια γαρίφαλλο, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου με την κατσαρόλα σκεπασμένη.
Όταν αυτή η ώρα πέρασε και το Παράξενο Πιρούνι είδε πως η κινόα και η κολοκύθα είχαν βράσει και μαλακώσει, ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και λίγο πριν απορροφηθούν τα υγρά πρόσθεσε 4 - 5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα, ένα φακελάκι κουκουναρόσπορο και το πορτοκάλι από το οποίο πήρε το ξύσμα κομμένο σε κομματάκια και καθαρισμένο από τις μεμβράνες.
Το Παράξενο Πιρούνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ακριβώς όπως κάνει και όταν φτιάχνει ριζότο, απέσυρε την κατσαρόλα από την εστία όταν είδε πως το φαγητό του είχε χυλώσει και τα υγρά είχαν απορροφηθεί τελείως.
0 σχόλια