Τα πρωινά τα παραξενοπιρουνίσια

Οκτωβρίου 09, 2024

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο "σοφός" λαός μας, πράγμα για το οποίο το Παράξενο Πιρούνι ποτέ του δε συμφώνησε. Αλλιώς αρχίζει κάτι, αλλιώς εξελίσσεται, αλλιώς τελειώνει... Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα και το Παράξενο Πιρούνι δε θα την κάνει τώρα -όχι ότι έχει θέμα, μόνο του μιλάει (δηλαδή γράφει) έτσι κι αλλιώς.

Άσχετα με τα ρητά, το πρωί πάντα ήταν η αγαπημένη ώρα του Παράξενου Πιρουνιού το οποίο ανέκαθεν ξυπνούσε με τις κότες και όπως λέει ένας άλλος λαός "το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι", οπότε το θέμα σε αυτό το post είναι τα πρωινά και συγκεκριμένα τα εύκολα, γρήγορα πρωινά που θα σου δώσουν ενέργεια για να πιάσεις πολλά σκουλήκια!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκινάει με το μακράν πιο αγαπημένο του, μια και είναι του γλυκού πρωινού και είχε συνηθίσει να συνοδεύει το γάλα του από μικρό Πιρουνάκι που ήταν κάποτε με μια μπαμπάτσικη φέτα από το σπιτικό κέικ της μαμάς, αργότερα στα φοιτητικά του χρόνια το γάλα έγινε καφές που πήγαινε παρέα με κάποιο κουλούρι ή μπισκότο και πλέον έμεινε ο καφές που το Παράξενο Πιρούνι δεν εννοεί με τίποτα να κόψει και έφυγαν από το σκηνικό τα μπισκότα, τα κέικ και τα κουλούρια στην προσπάθεια υιοθέτησης μια sugar-free διατροφής.

Το πιατάκι της πάνω φωτογραφίας που συνοδεύει τον πρωινό καφέ του Παράξενου Πιρουνιού περιέχει το καλύτερο υποκατάστατο της κρέπας ή του pancake! Χρειάζεται μόνο μια μπανάνα που το Παράξενο Πιρούνι τη λιώνει λίγο με το χέρι του και σκεπάζει με μια κουταλιά ταχίνι ολικής, σκορπάει μερικές σταφίδες ή 2 - 3 βασιλικούς χουρμάδες ψιλοκομμένους, μερικά αμύγδαλα, περιχύνει με λίγο χαρουπόμελο και πασπαλίζει με άφθονη κανέλα!
Χωρίς μαγείρεμα, vegan και ωμοφαγικό, έτοιμο σε χρόνο αστραπή και με πλούσια κι ένα τσικ σοκολατένια γεύση, κρατάει το Παράξενο Πιρούνι χορτάτο για ώρες και είναι φουλ σε φυτικές ίνες!


παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι προσπαθεί όπως βλέπεις να γίνει υγιεινό. Να αποφεύγει τις τυποιημένες, επεξεργασμένες τροφές και να μαγειρεύει με πρώτες ύλες όσο το δυνατό πιο φυσικές. Καλά όμως με τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, αλλά με τους υδατάνθρακες τι γίνεται?
Στα πλαίσια του να έχει έτοιμο στοκ από μια πηγή τέτοιου "καλού" υδατάνθρακα, το Παράξενο Πιρούνι αποφεύγει το ψωμί, τις φρυγανιές και τα παξιμάδια - κριτσίνια λόγω επεξεργασίας και προτιμά να βράζει αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, κεχρί και φαγόπυρο και να τα διατηρεί σε τάπερ στο ψυγείο έτσι ώστε να συνθέτει τα γεύματα του εύκολα και γρήγορα.

Με αναποφλοίωτο βρασμένο ρύζι από το ψυγείο, λίγο νερό και μια κουταλιά ταχίνι ολικής (α δε σου είπε, το Παράξενο Πιρούνι αποφεύγει ασφαλώς και τα φυτικά "γάλατα" που μόνο γάλατα δεν είναι και είναι φουλ στην επεξεργασία και τα συντηρητικά!) το Παράξενο Πιρούνι επίσης μέσα σε 1 με 2 λεπτά φτιάχνει υπέροχο ζεστό "ρυζόγαλο", που το εμπλουτίζει κι αυτό πότε με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, πότε με κάποιο φρέσκο φρούτο όπως μήλο, αχλάδι ή μπανάνα και φυσικά τιγκάρει στην κανέλα! 
Για ακόμα πιο γλυκιά γεύση, μπορεί καμιά φορά να προσθέσει κι ένα κουταλάκι μέλι.
Υπέροχο για χειμωνιάτικα, πιο "χουχουλιάρικα" πρωινά!


paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Και... last but not least το μοναδικό αλμυρό πρωινό που δεν είναι άλλο από το περιβόητο avocado toast το οποίο είναι και το λιγότερο αγαπημένο του Παράξενου Πιρουνιού μια και ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα φίλος των αβγών, έλα όμως που ένα βραστό αβγό είναι η πιο φυσική κι άμεσα προσβάσιμη πηγή πρωτεΐνης! 
Έχεις 2 βραστά αβγά σε ένα πλαστικό ποτηράκι με καπάκι από καφέ π.χ. μέσα στην τσάντα σου (για να μη σπάσουν) και μετά την προπόνηση σου, δε χρειάζεται να αγοράσεις μπάρα η οποία αν σου διαφεύγει, φτιάχνεται μέσα σε εργοστάσιο άρα υγιεινή δεν τη λες, άσχετα με το τι θέλουν να σου πλασάρουν το σύστημα και η βιομηχανία.

Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν έχει στο ψυγείο του και στοκ από βραστά αβγά και για το avocado toast που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρως έξω και να το πληρώνεις 8 και 10 ευρώ, χρειάστηκε μισό αβοκάντο, ένα αβγό βραστό σε φέτες, μερικά ντοματάκια, ρίγανη και πιπέρι και -εδώ την έκανε τη ζαβολιά του- 2 φρυγανιές wasa ολικής που είναι και οι μόνες φρυγανιές που αγοράζει και καταναλώνει κάποιες φορές μια και τις προτείνει συνονόματη ινσταγκραμική διαιτολόγος που το Παράξενο Πιρούνι συμπαθεί και εμπιστεύεται.
Το παραπάνω avocado toast δεν ταιριάζει και τόσο με καφέ, το μαύρο τσάι με λεμόνι κιόλας θα ήταν ωραιότατο συνοδευτικό ποτό, αλλά το Παράξενο Πιρούνι έχει κι αυτό τους εθισμούς του και το πρωί αν δεν πιει τον καφέ του δε μπορεί, τι να κάνουμε 😊

Και μετά από όλη αυτή τη φλυαρία που το Παράξενο Πιρούνι είναι σίγουρο πως μόνο το ίδιο θα διαβάσει, κάπου εδώ θα βάλει μια τελεία.
Μέχρι την επόμενη μοναδική, νέα παραξενοπιρουνίσια ιδέα και συνταγή, πιρουνίσια, υγιεινά φιλιά! 💋

You Might Also Like

0 σχόλια