Πορτοκάλια γεμιστά με κιμά γαλοπούλας
Μαρτίου 17, 2025Μια ανάσα πριν την πολυπόθητη άνοιξη με το φως της μέρας ως αργά, τον γλυκό ήλιο που σε ζεσταίνει χωρίς να σε καίει, τα ευωδιαστά ανθισμένα λουλούδια, τα πράσινα τοπία και φυσικά τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα όπως τις ακαταμάχητες φράουλες ή τα προκλητικά κεράσια, το Παράξενο Πιρούνι λέει να σκαρώσει κάτι χειμωνιάτικο με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι.
Τα τελευταία πορτοκάλια του χειμώνα είναι και τα πιο γλυκά και αφού χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον αρωματίζοντας με το ξύσμα τους μπισκότα ή αφού έγιναν γεμιστά με κρέμα σοκολάτας, ευκαιρία να γίνουν και πάλι γεμιστά, σε αλμυρή εκδοχή αυτή τη φορά!
Το Παράξενο Πιρούνι είχε έτοιμο τον κιμά γαλοπούλας μαλακό και ξεπαγωμένο, που σε ποσότητα πρέπει να ήταν γύρω στα 300 γραμμάρια. Στην κατσαρόλα του, σε μια κουταλιά ελαιόλαδο σώταρε τον κιμά μαζί με ένα μικρό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένα καλά στο multi. Πρόσθεσε κι ένα μικρό καρότο, επίσης ψιλοτριμμένο στο multi και έσβησε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί.
Όταν το κρασί εξατμίστηκε, μπήκαν τα αρωματικά: Κόλιανδρο, γαρίφαλλα, κεδροκούκουτσα και μαύρο πιπέρι ολόκληρα σε κόκκους. Σε σκόνη μπαχάρι και μοσχοκάρυδο. Σε ξύσμα, ένα πορτοκάλι και φυσικά, αλάτι. Νερό να σκεπάζει τον κιμά και να αφήνει αρκετό ύψος γιατί μόλις πήρε βράση, προστέθηκε λίγο ρύζι αναποφλοίωτο, ένα φακελάκι κουκουνάρι και 5 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα.
Το Παράξενο Πιρούνι σιγόβρασε όλα αυτά τα υπέροχα υλικά με την κατσαρόλα του κλειστή για μια ώρα το λιγότερο, να βράσει καλά ο κιμάς και να μαλακώσει το ρύζι. Ύστερα με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη και με τη θερμοκρασία υψηλότερη το Παράξενο Πιρούνι άφησε το μίγμα να "πιει" τα υγρά του, ανακατεύοντας συχνά και με προσοχή με ξύλινη κουτάλα.
Άφησε την κατσαρόλα κατά μέρος μέχρι να κρυώσει τελείως το μίγμα του κιμά και να μπορεί να γεμίσει με αυτό τα πορτοκάλια του.
Το Παράξενο Πιρούνι έκοψε με προσοχή με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού ένα "καπάκι" από 4 μεγάλα πορτοκάλια και με ένα κουταλάκι τα άδειασε από την ψίχα τους. Η ψίχα διατηρείται στην κατάψυξη για μελλοντικές παραξενοπιρουνίσιες δημιουργίες! Σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, το Παράξενο Πιρούνι έψησε τα πορτοκαλένια του γεμιστά στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα.
Αν οι γεμιστές ντομάτες και πιπεριές είναι συνυφασμένες με το καλοκαίρι, τα παραξενοπιρουνίσια γεμιστά πορτοκάλια είναι παιδιά αυτής της εποχής και θα κάνουν την κουζίνα να σου να μοσχοβολήσει και τον ουρανίσκο σου να τραγουδήσει: "Θα 'ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη"!
0 σχόλια