Κρεμμυδόπιτα vegan και χωρίς γλουτένη

Οκτωβρίου 01, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αν δοκιμάσεις αυτή την πίτα, θα ξεχάσεις όλες τις προηγούμενες που έχεις φάει στη ζωή σου! Η πίτα είναι vegan, δεν περιέχει αλεύρι και γλουτένη και είναι φουλ στην πρωτεΐνη. Το κρεμμύδι έχει σιγομαγειρευτεί, έχει μελώσει, έχει γίνει γλύκισμα σωστό και μαζί με το καρύδι θα νομίζει κανείς πως τρώει κιμά. Όσο για τη ζύμη, πιο εύκολη και χωρίς ζύμωμα ή άνοιγμα φύλλου δε γίνεται! 😊


Για έξι κομμάτια περίπου, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:


Για τη γέμιση:


- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

- λίγο ελαιόλαδο

- λίγο τριμμένο ξερό θυμάρι

- 3 γαρίφαλλα, 3 κόκκους μπαχάρι, ένα ξυλάκι κανέλας, ένα φύλλο δάφνης

- μια μίνι συσκευασία πελτέ (70 γραμμάρια καθαρό βάρος)

- μισό κουταλάκι πάπρικα

- ένα ποτηράκι κόκκινο, ξηρό κρασί

- 3/4 κούπας περίπου χοντροτριμμένη καρυδόψιχα


Για τη ζύμη:


- 3/4 κούπας φακές κόκκινες

- 3/4 κούπας νερό

- 2 σκελίδες σκόρδο

- μια κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης

- πιπέρι, πάπρικα, ξερό θυμάρι, ξερή ρίγανη (από μισό κουταλάκι το καθένα)

- σουσάμι μαύρο (ή λευκό) για την επιφάνεια της πίτας


Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τα 3/4 κούπας κόκκινες φακές να μουλιάσουν με τα 3/4 κούπας νερό σε ένα μπολ και έκοψε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα έβαλε μαζί με ελάχιστο ελαιόλαδο σε πολύ σιγανή φωτιά, έκλεισε την κατσαρόλα και ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, τα άφησε να μαγειρευτούν, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν για 50 λεπτά περίπου. Στη μέση αυτού του χρονικού διαστήματος πρόσθεσε το θυμάρι, τα γαρίφαλλα, τους κόκκους μπαχάρι, το ξυλάκι της κανέλας και το φύλλο δάφνης.

Προς το τέλος, το Παράξενο Πιρούνι δυνάμωσε τη φωτιά, ξεσκέπασε την κατσαρόλα, πρόσθεσε τον πελτέ, την πάπρικα και έσβησε με το κρασί. Όταν το μίγμα είχε γίνει σαν κρέμα, απέσυρε την κατσαρόλα από την εστία και όταν κρύωσε λίγο αφαίρεσε με προσοχή τα κομμάτια των μπαχαρικών και τη δάφνη, πρόσθεσε την καρυδόψιχα και ανακάτεψε. Η γέμιση ήταν έτοιμη.

Για το "φύλλο" της πίτας, το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε παρά να πολτοποιήσει στο multi τις φακές που είχε αφήσει να μουλιάσουν στο νερό μαζί με το νερό, μέχρι το μίγμα να γίνει σαν χυλός. Πρόσθεσε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ταχίνι και τα μπαχαρικά και ξαναδούλεψε το μίγμα στο multi  να ομογενοποιηθεί. 

Έστρωσε το μισό χυλό φακής σε ορθογώνιο γυάλινο πυρέξ το οποίο είχε αλείψει με ταχίνι, έβαλε πάνω το μίγμα του κρεμμυδιού και από πάνω τον υπόλοιπο μισό χυλό. Πασπάλισε με σουσάμι και έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε την πίτα να κρυώσει για να την κόψει μετά σε κομμάτια και ασφαλώς να τη δοκιμάσει! Η γεύση της ήταν εξαίσια, η πίτα ήταν πολύ χορταστική, αρωματική και σαφέστατα υγιεινή! Δοκίμασε τη και δε θα σου λείψει ποτέ πια η κρεατόπιτα! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια