Πουτίγκα με τσία (chia pudding) μόκα

Οκτωβρίου 17, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Δεν υπάρχει ευκολότερο, γρηγορότερο και ελαφρύτερο σοκολατένιο γλυκάκι από αυτό εδώ που βλέπεις! Πιο εύκολο κι απ' το να φτιάξεις καπουτσίνο στο σπίτι μια και όλη τη "δουλειά" την κάνουν τα θαυματουργά σποράκια που λέγονται chia τα οποία εκτός από υγιεινά και θρεπτικά, έχουν κι άλλες χάρες!

Οι σπόροι τσία δε λείπουν σχεδόν ποτέ από το παραξενοπιρουνίσιο σπίτι και κάποιες φορές πασπαλίζονται στη σαλάτα, άλλοτε μπαίνουν στο γιαούρτι, σε μπισκότα και πάει λέγοντας. Χρησιμοποιώντας τους εδώ το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε κρέμα χωρίς να φτιάξει κρέμα, αφού έχουν την ιδιότητα να πήζουν όποιο υγρό στο οποίο προστεθούν. Χρειάστηκε το αγαπημένο του φυτικό γάλα από σπόρο αρακά (αυτή τη φορά αγόρασε την έκδοση Sproud Barista για πιο πλούσια γεύση), 2 - 3 φρυγανιές wasa ολικής αλέσεως, ένα εσπρεσάκι, λίγο χαρουπόμελο και μια σοκολατίτσα bitter χωρίς ζάχαρη (30 γραμμάρια η συσκευασία).

Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μια μεγαλούτσικη σχετικά κούπα από το γάλα σε μπολ, πρόσθεσε το εσπρεσάκι, λίγο χαρουπόμελο και ανακάτεψε. Σε ένα πυρεξάκι είχε βάλει σε μια στρώση τις φρυγανιές (έκοψε λίγο τις άκρες με ένα πριονωτό μαχαιράκι για να καλύπτουν ακριβώς τον πάτο του ταψιού) και έριξε το μίγμα με το γάλα. Σκόρπισε μερικά σποράκια chia και έβαλε το πυρέξ στο ψυγείο.

Μετά από μερικές ώρες ή και την επόμενη μέρα θα έχει πήξει και για να ολοκληρωθεί το γλυκάκι, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε σε ένα κατσαρολάκι λίγο από το ίδιο γάλα μαζί με την σοκολατίτσα σε κομματάκια και έβρασε για 1 - 2 λεπτά για να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί μια παχύρρεστη σος. Όταν κρύωσε την άπλωσε στην επιφάνεια του γλυκού και ξαναέβαλε για λίγο ακόμα στο ψυγείο.

Όταν είχε κρυώσει και πήξει καλά, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να κοπεί σε κομμάτια σαν τιραμισού κι η αλήθεια είναι πως πρόκειται για παρεμφερές γλυκό που είχε υπέροχη γεύση σοκολάτας με αυτό το "τσικ" του καφέ που τόσο πολύ ταιριάζει. Αν και πανάλαφρο σαν επιδόρπιο ήταν χορταστικό, και κράτησε το Παράξενο Πιρούνι για αρκετή ώρα χωρίς να πεινάσει λόγω των σπόρων τσία.

Είτε είσαι vegan λοιπόν ή απλώς προσέχεις για να έχεις αλλά αυτό που δεν έχεις είναι χρόνος για να περνάς στην κουζίνα, αυτό το γλυκό express είναι για σένα!

You Might Also Like

0 σχόλια