Burger με βρώμη

Οκτωβρίου 13, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Συνεχίζοντας το παραξενοπιρουνίσιο αφιέρωμα στη βρώμη, αυτή τη φορά και μια αλμυρή πρόταση για ένα γρήγορο γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή σνακ - κολατσιό. 
Τα μπιφτέκια βρώμης είναι μαλακά και spicy όπως αρέσει στο Παράξενο Πιρούνι, τα λαχανικά είναι μαγειρεμένα τόσο όσο χρειάζεται για να κρατάνε αυτή την ωραία τραγανότητα και η σος γιαουρτιού δροσίζει και ολοκληρώνει το σύνολο, κάνοντας το χορτοφαγικό αυτό βρωμο-μπέργκερ (όχι επειδή είναι "βρώμικο" αλλά επειδή έχει βρώμη, χαχα 😊) τούμπανο!


Για τα burgers:

- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 φλιτζάνια τσαγιού νιφάδες βρώμης 
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζωμός λαχανικών ή νερό
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κάρυ, ρίγανη ή βασιλικό (ό,τι αρωματικά θέλει ο καθένας)

Σωτάρεις τα κρεμμύδια σε λίγο λάδι και προσθέτεις το ζωμό ή νερό, τη βρώμη και τα μπαχαρικά (δοκιμάζεις), σιγοβράζοντας και ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα πηχτό μίγμα που θα ξεκολλάει από την κατσαρόλα. 
Βασικά το Παράξενο Πιρούνι έβαλε νερό και όχι ζωμό, λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό επιπλέον μαζί με τα μπαχαρικά που γράφει στα υλικά παραπάνω και λίγο balsamic cream (αυτό δεν είναι δεσμευτικό, απλώς το είχε και το έβαλε).
Αποσύρεις από τη φωτιά και όταν κρυώσει πλάθεις μικρά μπιφτέκια και τα ψήνεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καστανόξανθο χρώμα. 


Για τα λαχανικά:

- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φαρδιές, αλλά λεπτές λωρίδες
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε όμοιες λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά ομοίως σε λωρίδες
- προαιρετικά και μερικά μανιτάρια
- κρασί, ταμπάσκο, balsamic cream, αλάτι, πάπρικα και βασιλικό (εδώ είναι η φάση που το Παράξενο Πιρούνι αυτοσχεδίασε)

Σε λίγο λάδι σωτάρεις το σκόρδο ελαφρά, προσθέτεις τα λαχανικά, σβήνεις με κρασί και προσθέτεις τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αρωματικά. Σκεπάζεις και ψήνεις για λίγο, θέλεις τα λαχανικά να παραμείνουν σχετικά τραγανά.
Το Παράξενο Πιρούνι δεν έβαλε μανιτάρια γιατί δεν είχε, ταιριάζουν όμως κι αν σου αρέσουν πρόσθεσε τα. Τα λαχανικά γίνονται ελαφρώς καυτερά και γλυκόξινα και ταιριάζουν ιδανικά με τα βρωμο-μπιφτέκια!


Για τη σως γιαουρτιού:

- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (2%)
- αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο βασιλικό
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι

Ανακατεύεις όλα τα υλικά και σερβίρεις τα burgers (κάνεις "σάντουϊτς" με μπιφτέκια βρώμης και γλυκόξινα λαχανικά) μαζί με τη δροσερή σως γιαουρτιού που τους πάει πάρα πολύ!
Αν το γιαούρτι αντικατασταθεί από κάποιο φυτικό, π.χ. σόγιας ή καρύδας, τότε τα βρωμο-burger γίνονται vegan και φυσικά το ίδιο λαχταριστά!

You Might Also Like

0 σχόλια