Σορμπέ με ψητά κάστανα

Οκτωβρίου 29, 2019

παγωτό με κάστανα, παγωτό κάστανο συνταγή, γρανίτα κάστανο, σορμπέ κάστανο, παγωτό με ψητά κάστανα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Όπως καταλαβαίνεις το Παράξενο Πιρούνι έπαθε καστανίτιδα, a.k.a. μανία για κάστανα και καστανομαγειρέματα. Το σορμπέ αυτό κανονικά προοριζόταν για Χριστουγεννιάτικη συνταγή, το Παράξενο Πιρούνι όμως δε μπόρεσε να περιμένει! Εξάλλου επικρατεί αρκετή ζέστη ακόμα για την εποχή και η εικόνα του τζακιού που συνήθως πάει παρέα με την εικόνα των φρεσκοψημένων κάστανων, δεν έρχεται στο μυαλό. 
Τι θα έλεγες λοιπόν για ψητά κάστανα σε... παγωμένη εκδοχή? Ε ναι, ένα ακόμα σορμπέ τραβιέται και εκτός το βασικό υλικό, δηλαδή τα ψητά κάστανα, δε θα χρειαστείς παρά νερό, ζάχαρη, ένα πορτοκάλι και μπαχαρικά!

Για ένα ταπεράκι παγωτού χωρητικότητας 900 ml:

- ένα φλιτζάνι ψητά, καθαρισμένα κάστανα
- 1 και 2/3 φλιτζάνια νερό
- μισό φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
- ένα ξυλάκι κανέλας, λίγα γαρίφαλλα, λίγο μπαχάρι σε κόκκους, έναν αστεροειδή γλυκάνισο, λίγη φλούδα πορτοκαλιού
- λίγο κονιάκ (προαιρετικά, ταιριάζει όμως πολύ!)
- χυμό ενός πορτοκαλιού

Βάζεις νερό, ζάχαρες και μπαχαρικά σε μια κατσαρολίτσα και τα αφήνεις να πάρουν μια βράση. Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις τα ψητά και καθαρισμένα κάστανα στο σιρόπι, σκεπάζεις την κατσαρόλα και την ξεχνάς για κανένα μισάωρο περίπου έτσι ώστε να δέσουν όλα τα αρώματα μεταξύ τους και να γίνει το μίγμα χλιαρό.
Αφαιρείς τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού αφού πλέον έχουν δώσει το άρωμά τους στο σιρόπι, προσθέτεις το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και περνάς το μίγμα από το multi (σε δύο δόσεις αν δε χωράει όλο) έτσι ώστε να προκύψει ένας ωραίος, λείος και ομοιογενής καστανοπουρές. Τοποθετείς στην κατάψυξη και χτυπάς το μίγμα λίγο - λίγο κάθε τόσο στο multi για να αποκτήσει το σορμπέ μια ωραία και αφράτη υφή. Φυσικά, αυτό γίνεται αν δεν υπάρχει παγωτομηχανή.

Το Παράξενο Πιρούνι όταν φτιάχνει τέτοιου τύπου σορμπέ, διαλέγει μια μέρα που ξέρει ότι θα μείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της σπίτι. Φτιάχνει γρήγορα το σορμπέ το πρωί κι έχει όλη την υπόλοιπη μέρα στη διάθεσή του για να το "χτυπήσει" στο multi όσες περισσότερες φορές μπορεί. Τη μέρα όπου έφτιαξε το συγκεκριμένο, πρέπει να το χτύπησε γύρω στις 5 με 6 φορές, φροντίζοντας να πετυχαίνει τις σωστές χρονικές αποστάσεις έτσι ώστε το παγωμένο μίγμα να μη μένει συνέχεια αραιό αλλά και να μη σκληρύνει πολύ.
Την επόμενη ημέρα το Παράξενο Πιρούνι δοκίμασε το καστανο-σορμπέ του που φυσικά είχε υπέροχη γεύση ψητού κάστανου, φανταστικό άρωμα με τον συνδυασμό όλων αυτών των αρωματικών - μπαχαρικών που χρησιμοποίησε και την αγαπητή κι οικεία μαλακή, ευχάριστη υφή ενός σορμπέ.

Αν λοιπόν το κλασικό χάρτινο σακουλάκι με τα ψητά κάστανα δε σου κολλάει με τη ζέστη της ημέρας, δεν υπάρχει πρόβλημα: Ψητά κάστανα σε χωνάκι παγωτού!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Η πρωτη σκεψη ηταν:βρε γιατι χαλασες τα καστανα αλλα κατοπιν πιο ωριμου σκεψεως λεω:Γιατι οχι?αλλωστε και παστα καστανουδεν μας αρεσει πολυ?οποτε καλως επραξες.για δοκιμασε τωρα να κανεις παστα να την εχουμε για γεμιση στα τσουρεκια.φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά το σκέφτηκες, είναι σαν παγωμένη πάστα κάστανου απλώς όχι τόσο πηχτό σαν μαρμελάδα. Πάστα κάστανου αποφεύγω να φτιάξω γιατί όπως καταλαβαίνεις θα την φάω όλη με το κουταλάκι καμιά μέρα που θα με πιάσουν τίποτα απογευματινές λιγούρες και δε θα μείνει για να κάνει παρέα στο τσουρέκι :) Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Της εποχής οπωσδήποτε Έφη μου....όποια κι αν είναι αυτή έτσι που πάει ο καιρός χιχι. Φαντάζομαι ότι θα έχει υπέροχο άρωμα. Για τη γεύση δεν αμφιβάλω ότι έχει κάστανο είναι σίγουρο πως είναι νοστιμότατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία μου, έχεις δίκιο το κάστανο είναι νοστιμότατο κι όπου προστίθεται κάνει τη διαφορά. Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή