Kale σαν σπανακόρυζο με καστανό ρύζι

Οκτωβρίου 18, 2019

σπανακόρυζο με κέιλ, κέιλ με ρύζι, σπανακόρυζο με καστανό ρύζι, σπανακόρυζο με αναποφλοίωτο ρύζι, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Σπανακόρυζο στο χωριό σου έτρωγες σίγουρα. Κεϊλόρυζο όμως (a.k.a. kale με ρύζι, κρεμμυδάκια και άνηθο) δεν έτρωγες, έτρωγες? Το Παράξενο Πιρούνι επανήλθε με συνταγή υγιεινή, διαιτητική, φουλ στις βιταμίνες και στις φυτικές ίνες!
Πρωταγωνιστούν το καστανό, αναποφλοίωτο ρύζι το οποίο αυτή την περίοδο τιμάται πολύ στην κουζίνα του Παράξενου Πιρουνιού και το αγαπητό kale (κέιλ) το οποίο αφού έγινε σαλάτα και τσιπς για να συνοδεύσει τη μπύρα του Παράξενου Πιρουνιού σαν μεζεδάκι - σνακ, τώρα προστέθηκε σε ένα μαγειρευτό, χουχουλιάρικο φαγητό το οποίο θυμίζει το μαμαδίστικο λεμονάτο σπανακόρυζο, σε μια πιρουνίσια, παράξενη εκδοχή!

Όπως ίσως φαντάζεσαι, θα χρειαστείς φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, kale φυσικά και ρύζι αναποφλοίωτο. Αφού πλύνεις καλά, στεγνώσεις και ψιλοκόψεις τα λαχανικά σου, θα σωτάρεις πολύ ελαφρά τα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, θα βάλεις αλάτι, πιπέρι, λίγα σποράκια μάραθου (προαιρετικά) ή γλυκάνισου κοπανισμένα στο γουδί και θα προσθέσεις νερό. Όταν πάρει βράση, θα βάλεις το κέιλ χοντροκομμένο (φύλλα και κοτσάνια, σε αυτή τη συνταγή ευτυχώς αξιοποιούνται και τα κοτσάνια του κέιλ, τα οποία συνήθως στις σαλάτες πετιούνται επειδή είναι σκληρά) και το ρύζι. Το Παράξενο Πιρούνι έκανε το φαγητό ως συνήθως αυθόρμητα και με το μάτι, οπότε δεν έχει ακριβείς ποσότητες να σου δώσει. Με το μάτι του όμως υπολόγισε το νερό να είναι 2 1/2 φορές όσο το ρύζι (δηλ. μια κούπα ρύζι, 2 1/2 κούπες νερό).
Σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη την κατσαρόλα, άφησε το φαγητό του καμιά ώρα να σιγοβράζει για να μαλακώσουν το ρύζι και τα λαχανικά και να γίνει ένα μίγμα πηχτό σαν ριζότο, όπως του αρέσει δηλαδή. Ύστερα ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά, πρόσθεσε φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα άφησε τα υγρά "σωθούν" και το φαγητό του να "μελώσει".

Το Παράξενο Πιρούνι το σέρβιρε αμέσως χλιαρό με άφθονο λεμόνι και διαπίστωσε πως το κέιλ μπορεί μια χαρά να γίνει και βραστό, μαγειρευτό και γενικά να αντικαταστήσει το σπανάκι σε πολλές συνταγές. Αυτό σημαίνει πως σε εύλογο χρόνο θα επανέλθει με νέες, παράξενες δημιουργίες!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Εύκολο και νόστιμότατο. Όλα μαζί στην κατσαρόλα και έτοιμο τα φαγητό μας. Ωραία ιδέα μας έδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία! Είναι εύκολο αν και λόγω του καστανού ρυζιού θέλει λίγη παραπάνω ώρα, αξίζει όμως!

      Διαγραφή
  2. Γιατι οχι?παιζει να ειναι καλυτερο και απο το συνηθισμενο σπανακορυζο.φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σίγουρα μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής που το Παράξενο Πιρούνι προσπαθεί να ακολουθήσει, υποκύπτοντας βέβαια ακόμα που και που σε πειρασμούς :)

      Διαγραφή