Χούμους μαυρομάτικων φασολιών
με ψητά καρότα

Απριλίου 23, 2023

 παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ένα πιάτο που πραγματικά θα αγαπήσεις αν είσαι φίλος των μαυρομάτικων φασολιών ή του χούμους γενικά. Βαθιά νόστιμο, αρωματικό και εκλεπτυσμένο. Τα ψητά καρότα γίνονται πραγματικά λουκούμια, είναι μαλακά στο εσωτερικό τους και τραγανά στο εξωτερικό τους και ταιριάζουν άψογα με τη μεστή γεύση του συγκεκριμένου χούμους.
Γιατί το χούμους είναι ένα πιάτο που μπορεί να φτιαχτεί σίγουρα όχι μόνο με ρεβύθια. Και το καλό με τα μαυρομάτικα σε αντίθεση με τα ρεβύθια, είναι πως βράζουν γρήγορα και χωρίς μούλιασμα.

Για να δώσεις έξτρα γεύση στα φασόλια, θα τα βράσεις όπως έκανε και το Παράξενο Πιρούνι μαζί με ένα φύλλο δάφνης και ένα μικρό, ολόκληρο κρεμμύδι στο οποίο θα έχεις καρφώσει μερικά γαρίφαλλα. Όταν θα έχουν βράσει και μαλακώσει τα σουρώνεις, μετράς μιάμιση κούπα και τα αλέθεις στο multi μαζί με το κρεμμύδι από το οποίο θα έχεις αφαιρέσει τα γαρίφαλλα.
Προσθέτεις στον πολτό των μαυρομάτικων μια σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη, χυμό από μισό λεμόνι, δυο κουταλιές της σούπας ταχίνι, αλάτι, λίγο μαύρο πιπέρι, μισό κουταλάκι κουρκουμά και μισό κουταλάκι κίμινο σκόνη. Δουλεύεις λίγο ακόμα το μίγμα να γίνει ένας ωραίος, ομοιογενής πολτός.
Τοποθετείς ωραία το χούμους σε ένα πιάτο και ετοιμάζεις τα καρότα.

Σε ένα πυρεξάκι τοποθετείς δύο με τρία καρότα (ανάλογα με το μέγεθος) κομμένα σε λεπτές, μακρόστενες λωρίδες. Προσθέτεις ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και ρίγανη ξερή και ψήνεις σε φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν τα καρότα και να αλλάξουν λίγο χρώμα. 
Στην πορεία βγάζεις το ταψί δυο φορές ενδιάμεσα και τα γυρίζεις να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές.

Σερβίρεις το χούμους με τα ζεστά, ψητά καρότα και απολαμβάνεις!

You Might Also Like

0 σχόλια