Μπισκότα με κακάο γεμιστά με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

Απριλίου 18, 2023

 παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ποια είναι η σχέση σου με τη ζάχαρη? Μήπως είναι σχέση αγάπης - μίσους, σε φάση δηλαδή "μισείς που την αγαπάς?"

Κάπως έτσι είναι για τους περισσότερους αν όχι για όλους, γιατί μάλλον έχουμε φτιαχτεί για να αγαπάμε τη γλυκιά γεύση. Το Παράξενο Πιρούνι ποτέ δεν ήταν ο τύπος που δε ζούσε χωρίς ένα (τουλάχιστον) γλυκό τη μέρα, ωστόσο όταν υπήρχαν γλυκά στο σπίτι, ευχαρίστως τα τσιμπούσε. Το challenge για ένα Παράξενο Πιρούνι λοιπόν στην προσπάθειά του να κόψει εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή του, είναι να φτιάξει υγιεινά επιδόρπια για να γλυκοτσιμπάει όποτε το πιάνει η λιγούρα και αν το παρακολουθείς τώρα τελευταία, θα έχεις διαπιστώσει πως καλά τα έχει καταφέρει! 😊

Τα σημερινά μπισκοτάκια είναι κάτι σαν μίνι παστα-φλωράκια (λόγω της μαρμελάδας) και αν σου αρέσει και σένα ο συνδυασμός σοκολάτα - πορτοκάλι, θα τα λατρέψεις! Διάβασε λοιπόν αναλυτικά πως τα έφτιαξε το Παράξενο Πιρούνι:

Η μαρμελάδα που χρησιμοποίησε ήταν έτοιμη μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη, η οποία βρίσκεται εύκολα στα σούπερ μάρκετ. Το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε κάτι παραπάνω από ένα βαζάκι.

Για τα μπισκότα, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη, βασικά το μισό περίπου πακέτο που περίσσεψε από αυτά τα τρομερά vegan ψητά κεφτεδάκια αρακά μόνο που αυτή τη φορά άλεσε τις νιφάδες στο multi, φτιάχνοντας ένα "αλεύρι" βρώμης. Ανακάτεψε το "αλεύρι" βρώμης με 2 καλά γεμάτες κουταλιές σούπας κακάο σκόνη, το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, λίγο παπαρουνόσπορο (ο παπαρουνόσπορος είναι προαιρετικός, μπορείς να μη βάλεις αν δε σου αρέσει να κριτσανίζει το μπισκότο όταν το δαγκώνεις) και λίγο σιρόπι αγαύης. 

Για να δέσει το μίγμα, να δημιουργηθεί μια ζύμη δηλαδή που να μπορεί να πλάθεται, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε πολτό ψητής γλυκοπατάτας, τόσο όσο χρειάστηκε. Όταν το Παράξενο Πιρούνι ψήνει κάποια πίτα ή κάτι άλλο που να χρειάζεται γύρω στη μια ώρα ψήσιμο, χρησιμοποιεί τη δεύτερη σχάρα για να ψήσει ολόκληρες γλυκοπατάτες τις οποίες έχει πλύνει καλά, έχει τρυπήσει με ένα κοφτερό μαχαίρι και έχει τυλίξει καλά σε αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζει και τις κάνει έναν ωραίο πολτό στο multi. Μοιράζει τον πολτό σε σακουλάκια και τοποθετεί στην κατάψυξη, έχοντας έτσι έτοιμο πολτό γλυκοπατάτας για τις συνταγές του, όποτε χρειαστεί!

Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν έπλασε ωραία μικρά μπαλάκια με τη ζύμη που ετοίμασε, τα πλάτυνε με τα δάχτυλα του να ανοίξουν και να γίνουν σαν ταρτάκια και τα γέμισε με τη μαρμελάδα του. Τα ακούμπησε όλα ωραία επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου.

Το Παράξενο Πιρούνι τα έχει τώρα καλά κλεισμένα σε κουτί και στο ψυγείο και τα τσιμπάει λίγα - λίγα κατά προτίμηση με το πρωινό του πικρό καφεδάκι για να ξεκινήσει τη μέρα του δυνατά, αρωματικά και γλυκά! 🍪🍊

You Might Also Like

0 σχόλια