Σοκολατένια νηστίσιμα λυχναράκια χωρίς γλουτένη και ζάχαρη, με πάστα χουρμά

Απριλίου 01, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Τα γλυκάκια αυτά φτιάχτηκαν γρηγορότερα από ότι βαφτίστηκαν! Είναι δημιουργήματα του πλέον πιο υγιεινού και vegan Παράξενου Πιρουνιού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δε θα δεις ποτέ πια εδώ μέσα καμιά άλλη συνταγή με ζωικά προϊόντα, πιο "συνηθισμένη" η πιο πλούσια σε θερμίδες.

Χωρίς αλεύρι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς αβγά και γαλακτοκομικά, ιδανικά για νηστεία και πιο ισορροπημένη διατροφή φυσικά! Περιέχουν ελάχιστο μέλι και το αγαπημένο υλικό του Παράξενου Πιρουνιού όταν προσέχει αλλά θέλει επειγόντως κάτι γλυκό να τσιμπήσει: Τους βασιλικούς χουρμάδες!


Για 18 με 20 περίπου τέτοια "λυχναράκια", το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:


- 200 γραμμάρια έτοιμα βρασμένα κάστανα (υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ)

- 2 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο ξηρών καρπών

- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κακάο

- ένα κουταλάκι κανέλα, 1/3 κουταλιού γλυκού γαρίφαλλο & λίγο μοσχοκάρυδο

2 γεμάτες κουταλιές σούπας μέλι

- 1/3 κούπας περίπου τριμμένη αμυγδαλόψιχα

- 8 με 9 βασιλικούς χουρμάδες

- 3 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο ξηρών καρπών

- λίγο χαρουπόμελο


Το Παράξενο Πιρούνι άλεσε στο multi πρώτα τα κάστανα μόνα τους μέχρι να θρυμματιστούν καλά και στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο ξηρών καρπών (το Παράξενο Πιρούνι είχε ένα υπέροχο βούτυρο από φουντούκι, μπορεί ο καθένας να βάλει όποιο προτιμάει) και δούλεψε το μίγμα να γίνει λείο και ομοιογενές, σαν πολτός. Άδειασε τον πολτό σε μπολ, πρόσθεσε το κακάο, το μέλι και τα μπαχαρικά και πρόσθεσε τριμμένη αμυγδαλόψιχα, τόση όση χρειάστηκε έτσι ώστε το μίγμα να γίνει σαν ζύμη κουλουριών. Άφησε το μπολ με τη "ζύμη" στο ψυγείο να σφίξει λίγο ακόμα μέχρι να ετοιμάσει τη γέμιση με την πάστα χουρμάδων.

Το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε καλά τους χουρμάδες και με προσοχή χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι τους αφαίρεσε το κουκούτσι στο εσωτερικό τους και τους έκοψε ψιλά κομματάκια. Άλεσε και πάλι στο multi και πρόσθεσε το αγαπημένο του φουντουκοβούτυρο μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Επειδή το Παράξενο Πιρούνι είδε πως η πάστα χουρμάδων χρειαζόταν λίγο αραίωμα, πρόσθεσε και λίγο χαρουπόμελο.

Επάνω στη σχάρα του φούρνου το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και παίρνοντας μπαλάκια ζύμης με τα χέρια του τα πίεσε δημιουργώντας κυκλάκια και βάζοντας στο κέντρο λίγη πάστα χουρμά, περίπου σαν να έφτιαχνε ταρτάκια δηλαδή!

Έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να δει πως πήραν λίγο χρώμα και να μυρίσει φυσικά πως ήταν έτοιμα!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Δοκιμάστηκαν χλιαρά αλλά και κρύα συνοδεύοντας το πρωινό καφεδάκι της επόμενης ημέρας. Αρωματικά φουλ και γλυκά χωρίς να σε λιγώνουν με την πιο άγλυκη βάση - ζύμη να δένει τέλεια και να ισορροπεί με την πιο "ζαχαρένια" γέμιση χουρμά. 
Ο δυνατός κουπάτος ελληνικός καφές της φωτογραφίας και τρία από τα καφέ αυτά "μωράκια", κράτησαν το Παράξενο Πιρούνι χορτάτο για ώρες και το γέμισαν ενέργεια για την επόμενη συνταγή που δεν κρατιέται να σου δείξει!

Μέχρι τότε stay tuned και... παραξενοπιρουνίσια φιλιά! 😘

You Might Also Like

0 σχόλια