Το καλύτερο κέικ κάστανο

Δεκεμβρίου 03, 2019

κέικ με κάστανα, κέικ κάστανο, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork

Ένα ξαφνικό ταξίδι και μια αναπάντεχη γνωριμία, μια μοναχική βόλτα σε ένα νέο μέρος, ένα όνειρο που σε ξύπνησε χαράματα αφήνοντάς σε να το σκέφτεσαι όλη μέρα, μπορεί να είναι τελικά και τα πιο ανεξίτηλα πράγματα. Που ίσως θα θυμάσαι και για όλη σου τη ζωή, ακριβώς επειδή δε θα ξανασυμβούν ή επειδή δεν υπάρχουν -παρά μόνο στη φαντασία. Η φαντασία εξάλλου πάντα ήταν και θα είναι ικανή να γκρεμίζει τα τείχη. Αυτά τα μουντά τείχη της καθημερινότητας. Είναι το δώρο και μαζί το καταφύγιό σου. Μη την παραμελείς...
Τώρα τι σχέση έχει ο παραπάνω πρόλογος με το κέικ της ανάρτησης θα πει κανείς. Ε, έχει και παραέχει. Στην τελική, δικό του είναι το blog και το Παράξενο Πιρούνι έχει κάθε δικαίωμα να γίνει ρομαντικό, νοσταλγικό, ακατανόητο... παράξενο! Πες ότι αυτό το κέικ είναι ένα όνειρο. Ευτυχώς για σένα και το Παράξενο Πιρούνι, όνειρο πραγματοποιήσιμο! Ακόμα κι αν δεν φτιάχτηκε για να κεράσει τον ξαφνικό και χαμένο σου έρωτα, τη φίλη που περίμενες για επίσκεψη και δεν έφτασε ποτέ, τα χαριτωμένα παιδάκια που δεν έχεις, είναι γλυκό, μοσχοβολιστό, μαλακό... με λίγα λόγια ονειρεμένο!

Υλικά για μια μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση:

- 4 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά και οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη (200 γραμμάρια)
- ένα βαζάκι (370 γραμμάρια καθαρό βάρος) κρέμα κάστανο της Bonne Maman 
- ένα μπουκαλάκι υγρό άρωμα καραμέλας (υπάρχει στο σούπερ μάρκετ)
- λίγο λικέρ Αμαρέτο 
- λίγο αλάτι
- 1 και 2/3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει (200 γραμμάρια)
- μια συσκευασία βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητας, λιωμένο (250 γραμμάρια)

Χτυπάς αβγά με ζάχαρη, βάζεις υγρό άρωμα και λικέρ, αλάτι, ανακατεύεις και προσθέτεις όλο το βαζάκι με το κάστανο. Βάζεις και το αλεύρι. Το λιωμένο βούτυρο το προσθέτεις στο τέλος, αλληλοδιαδόχως με το αλεύρι. Τοποθετείς το μίγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή φόρμα σιλικόνης και ψήνεις το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς, μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς όταν το κέικ μπει στο φούρνο.
Συνολικά, το Παράξενο Πιρούνι  έψησε (στους 160) για μια ώρα και ένα τέταρτο, ίσως και είκοσι λεπτά. Ε, το κλασικό τεστ με το βύθισμα στο κέικ μιας οδοντογλυφίδας ή μιας λάμας μαχαιριού που πρέπει να βγαίνει καθαρή είναι και το πιο σίγουρο για να καταλάβεις αν το κέικ ψήθηκε.

To Παράξενο Πιρούνι δοκίμασε το κέικ και χλιαρό την ίδια μέρα, αλλά επίσης κρύο και πιο "ώριμο" την επόμενη μαζί με τον καφέ του. Του άρεσε περισσότερο την επόμενη και σαν πρωινό με καφέ, και σαν απογευματινό με τσάι και σαν βραδινό με το ίδιο λικέρ Αμαρέτο που χρησιμοποιήθηκε για να το αρωματίσει. Βέβαια εννοείται πως και χωρίς τίποτα από όλα αυτά το κέικ είναι σούπερ, το Παράξενο Πιρούνι σου προτείνει αν δε θες κάτι σε ρόφημα/ποτό να το σερβίρεις με μια μπάλα παγωτό, κάστανο φυσικά, από αυτή τη φοβερή πιρουνίσια συνταγή!
Κι επειδή το Παράξενο Πιρούνι είναι εκτός από παράξενο και ανάποδο και η αρχή του post μπορεί να μπέρδεψε, προβλημάτισε... whatever τον αναγνώστη, θα κλείσει με ένα αστειάκι/ανεκδοτάκι που το ίδιο βρήκε πολύ καλό για τα παράξενα γούστα του:

"- Βάλε μου ένα Jack Daniels
- Μα είναι 10 το πρωί
- Ε, τότε βάλε μου ένα Jack Daniels και λίγο κέικ"

You Might Also Like

7 σχόλια

  1. Οντως φοβερη πηρουνισια συνταγη.θα δοκιμαστει λιαν συντομως διοτι και στο δικο μας σπιτι υπαρχουν παραξενα πηρουνια.(ειστε πολλοι τελικα).καλες γιορτες να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ.αυτο το υγρο αρωμα καραμελας που το βρισκω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Θα χαρώ αν το δοκιμάσεις! Αυτό το βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα είδη ζαχαροπλαστικής. Αν δεν το βρεις, μπορείς μια χαρά να βάλεις και βανίλια. Καλές γιορτές και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει το κάστανο! Μου αρέσει το κάστανο στο κέικ. Είναι εξαιρετικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας τα δείχνεις αυτά και έχω μία πείνα με βάζεις σε πειρασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτό θέλω κι εγώ, να μπείτε σε πειρασμό και να τα φτιάξετε!

      Διαγραφή