Γλυκιά πίτα με ακτινίδια, καρύδα και σέλινο

Δεκεμβρίου 16, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork, πίτα με ακτινίδια, τάρτα με ακτινίδια, πίτα με σέλινο

Στη ζωή ανθρώπων αλλά και πιρουνιών, συνήθως το ένα πράγμα φέρνει το άλλο. Στην κουζίνα του Παράξενου Πιρουνιού λοιπόν, το σέλινο γλυκό κουταλιού της προηγούμενης ανάρτησης αποτέλεσε το παράξενο υλικό κλειδί για αυτήν εδώ τη γλυκιά πίτα - σκεπαστή τάρτα. Τα υλικά όπως πάντα απλά και προσβάσιμα: Φρέσκα, μαλακά, γλυκόξινα ακτινίδια, άρωμα λεμονιού, σέλινο γλασέ, λίγη "βουτυρένια" καρύδα να κόβει κάπως την βοτανικότητα και μια ζύμη τάρτας ενισχυμένη επίσης με καρύδα και άρωμα λεμονιού να τα τυλίγει!

Τι θα χρειαστείς αναλυτικά:

- 120 γραμμάρια βούτυρο
- 1 και 1/2 περίπου κούπα αλεύρι που φουσκώνει
- 1 και 1/3 κούπας καρύδα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3 ακτινίδια
- 2/3 κούπας σέλινο γλυκό (σουρωμένο καλά από το σιρόπι του)

Για να φτιάξεις τη ζύμη τάρτας ξεκινάς με το βούτυρο το οποίο έχεις κόψει σε μικρά κυβάκια και το έχεις αφήσει λίγο να μαλακώσει εκτός ψυγείου. Προσθέτεις τη μία κούπα από το αλεύρι, τη μία κούπα από την καρύδα, τη μισή ποσότητα από το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη και δουλεύεις με τα χέρια προσθέτοντας και όσο ακόμα αλεύρι χρειαστεί (αν χρειαστεί), έτσι ώστε να προκύψει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει. Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μπάλες (τη μία λίγο πιο μεγάλη από την άλλη) και τυλίγεις την κάθε μία ξεχωριστά με διάφανη μεμβράνη. Βάζεις στο ψυγείο για μια ώρα το λιγότερο.

Για τη γέμιση της πίτας, απλώς καθαρίζεις και κόβεις τα ακτινίδια σε μικρά κομματάκια και τα ανακατεύεις με την υπόλοιπη καρύδα, το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και το σέλινο γλυκό. Ανοίγεις τη ζύμη σε δύο φύλλα. Με την πιο μεγάλη μπάλα ζύμης φτιάχνεις το φύλλο - βάση της πίτας και το ακουμπάς ωραία πάνω σε μικρό σχετικά, στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζεις τη γέμιση με τα ακτινίδια, σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο και κλείνεις καλά τις άκρες. Με μια οδοντογλυφίδα κάνεις σε όλη την επιφάνεια της πίτας τρυπούλες (αυτό γίνεται για να στεγνώσει λίγο η γέμιση κατά το ψήσιμο), πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια με κρυσταλλική ζάχαρη και ραντίζεις με λίγο νερό. 
Ψήνεις κλασικά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για μισή ώρα περίπου ή όσο χρειαστεί, μέχρι το χρώμα να γίνει καστανόξανθο.

Η συγκεκριμένη ακτινιδιο-καρυδο-σελινόπιτα ταιριάζει με τσάι όσο ο Άγιος Βασίλης με το έλκηθρο, επομένως αυτό την καθιστά ιδανική για ένα παράξενο afternoon tea σε φάση πιο εναλλακτικού Christmas mood. 
Το Παράξενο Πιρούνι θα επανέλθει σύντομα με την τελευταία, παράξενη Χριστουγεννιάτικη πρόταση του χρόνου. Stay tuned!

You Might Also Like

0 σχόλια