Λάχανο με κυδώνια, κάστανα και κιμά

Ιανουαρίου 16, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι επιστρέφει! Ήρθε λοιπόν το 2023 και το Παράξενο Πιρούνι είναι ακόμα εδώ, ζωντανό, δημιουργικό, ορεξάτο για νέες ανακαλύψεις πάσης φύσεως: Γευστικές, περιηγητικές, καλλιτεχνικές... και πάει λέγοντας! Λαχταρώντας να κάνει ταξίδια που θρέφουν σώμα αλλά και πνεύμα.

Χωρίς σχέδια και ευχές που κανείς δεν ξέρει αν θα πραγματοποιηθούν όχι σε διάστημα ενός χρόνου αλλά ούτε καν μιας μέρας, το Παράξενο Πιρούνι θα περάσει κατευθείαν στο θέμα του ιστολογίου και θα παρουσιάσει την πρώτη "παράξενη" συνταγή του χρόνου. Όπως φαίνεται κι απ' τον τίτλο, πρόκειται για ένα νόστιμο, χειμωνιάτικο, αρκετά πρωτότυπο πιάτο όπου πρωταγωνιστεί ο "βασιλιάς" του χειμώνα, δηλαδή το αγαπητό λάχανο! 

Έχεις φάει πολλές λαχανοσαλάτες, λαχανοντολμάδες, έχεις κάνει το λάχανο βραστό, το έχεις προσθέσει σε σούπες... Ναι, και το Παράξενο Πιρούνι επίσης!
Ξεκινώντας από τους αγαπητούς χειμωνιάτικους λαχανοντολμάδες, κρατώντας τον κιμά που συνήθως υπάρχει και αφαιρώντας το ρύζι, το Παράξενο Πιρούνι "αποδόμησε" και θα τολμούσε να πει εξέλιξε το πιάτο, προσθέτοντας τα επίσης αγαπημένα του χειμώνα κάστανα, κυδώνι, λίγες σταφίδες και μερικά ακόμα υλικά που θα σου πει ευθύς αμέσως!

Υλικά που χρειάστηκε:

- λίγο ελαιόλαδο
- 300 γραμμάρια περίπου χοιρινό κιμά
- ένα μέτριο κρεμμύδι
- 2 καρότα
- λίγο σέλινο
- μια πιπεριά Φλωρίνης
- μια μίνι ατομική συσκευασία πελτέ ντομάτας (70 γραμμάρια)
- μια χούφτα μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε λίγη μαυροδάφνη
- ένα κυδώνι
- 200 περίπου γραμμάρια βρασμένα κάστανα
- μερικά φύλλα λάχανου
- αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο
- 2 με 3 καρφάκια γαρίφαλο
- 2 με 3 κόκκους μπαχάρι
- λίγη πάπρικα
- μια μικρή, καυτερή, αποξηραμένη πιπερίτσα
- ένα φύλλο δάφνης

Το Παράξενο Πιρούνι είχε αφήσει τις σταφίδες μέσα στη μαυροδάφνη να μουλιάσουν για καμιά ώρα περίπου. Στη συνέχεια σε λίγο ελαιόλαδο ξεκίνησε να σωτάρει τον κιμά του και αφού άσπρισε, πρόσθεσε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε λεπτές λωρίδες, το σέλινο ψιλοκομμένο και την πιπεριά Φλωρίνης επίσης ψιλοκομμένη.
Σώταρε λίγο ακόμα όλα τα υλικά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, πρόσθεσε τον πελτέ σωτάροντάς τον κι αυτόν λίγο και στη συνέχεια έσβησε με τη μαυροδάφνη. Έβαλε τις σταφίδες και λίγο νερό και όταν πήρε μια βράση, πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά, το λάχανο κομμένο σε κομμάτια, το κυδώνι κομμένο σε φέτες και τα κάστανα.
Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα του και άφησε το φαγητό να βράσει για μια με μιάμιση ώρα περίπου, να μαλακώσουν τα λαχανικά.


Ύστερα το Παράξενο Πιρούνι ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και άφησε τα περισσότερα υγρά να εξατμιστούν και το φαγητό του να "μελώσει" που λένε.

Το πόσο υπέροχο ήταν το πάντρεμα όλων αυτών των υλικών, μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς. Το Παράξενο Πιρούνι θα χαρεί περισσότερο αν φυσικά κάποιος το δικιμάσει και του πει πόσο του άρεσε 😊
Ταιριάζει με κόκκινο κρασάκι και φρέσκο ψωμί. Κι έχεις ένα κανονικό "γιορτινό" ή Κυριακάτικο λάχανο σπέσιαλ!

You Might Also Like

0 σχόλια