Τιρακέικ
(Cheesecake-τιραμισού vegan)

Ιανουαρίου 22, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Τσιζκέικ και Τιραμισού. Δυο ξακουστά γλυκά που έχουν αγαπηθεί με πάθος από όλους.
Πόση αγάπη ακόμα χωράει η... ένωση τους? Ως άλλη Γεωργία Βασιλειάδου, το Παράξενο Πιρούνι έφερε τις δυο διασημότητες σε επαφή και τις πάντρεψε στο τσάκα -τσάκα!
Ναι, το δαιμόνιο Παράξενο Πιρούνι όπως πάντα ανακάτεψε, αντικατέστησε, εξέλιξε και στη συγκεκριμένη περίπτωση βιγκανοποίησε κιόλας!

Το όνομα Τσιζμισού ακούγεται τρελή μούφα, άρα το Παράξενο Πιρούνι σου παρουσιάζει το Τιρακέικ!!! 
Χειροκρότησε το ελεύθερα 😊

Υλικά που το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- 1 φλιτζάνι στραγάλια αφράτα, ανάλατα χωρίς φλούδι
1 φλιτζάνι ωμά, ανάλατα κάσιους
- ένα μικρό βαζάκι λάδι καρύδας
- ένα μικρό βαζάκι φιστικοβούτυρο
- φρυγανιές wasa ολικής αλέσεως
- χαρουπόμελο
- κανέλα
- 4 βασιλικούς χουρμάδες
- έναν μεγάλο, δυνατό τετραπλό εσπρέσο

Από το προηγούμενο βράδυ, το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε την προετοιμασία. Η πρώτη του δουλειά ήταν να βάλει στραγάλια και κάσιους σε ένα μπολ και να τα μουλιάσει σε βραστό νερό για όλο το βράδυ. Στη συνέχεια έτριψε στο multi τις φρυγανιές να γίνουν σκόνη (οι συγκεκριμένες φρυγανιές προτείνονται από διαιτολόγους και αποτέλεσαν το sugar-free υποκατάστατο των μπισκότων digestive που έχουν κανονικά τα cheesecake) και τις ανακάτεψε με κανέλα και όσο λιωμένο λάδι καρύδας χρειάστηκε έτσι ώστε να προκύψει ένα μίγμα σαν ζύμη, το οποίο ήταν η βάση του γλυκού. 
Το Παράξενο Πιρούνι δε μέτρησε ποσότητες, υπολόγισε με το μάτι τα υλικά έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού του. Έστρωσε λοιπόν τη "ζύμη" στο ταψί πιέζοντας καλά με τα δάχτυλα του κι έβαλε το ταψί στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε τη vegan κρέμα της γέμισης. Άφησε τους χουρμάδες να μουλιάσουν μέσα στον ζεστό εσπρέσο και σούρωσε τα στραγάλια και τα κάσιους. Έβαλε στραγάλια και κάσιους στο multi (αν δε χωράνε το κάνεις σε δύο δόσεις, και το Παράξενο Πιρούνι αυτό έκανε) και τα πολτοποίησε στην αρχή μόνα τους και στη συνέχεια μαζί με το λιωμένο λάδι καρύδας, το χαρουπόμελο, κανέλα και τους χουρμάδες μαζί με τον καφέ όπου μούλιαζαν.
Προέκυψε μια λεία, ομοιογενής κρέμα την οποία το Παράξενο Πιρούνι έστρωσε πάνω από τη βάση του γλυκού του κι έβαλε πάλι στο ψυγείο για μερικές ώρες ακόμα να σφίξει.

Για την επικάλυψη, το Παράξενο Πιρούνι ανακάτεψε το φιστικοβούτυρο με λίγη κανέλα και όσο χαρουπόμελο χρειάστηκε έτσι ώστε να προκύψει ένα μίγμα σαν πηχτό σιρόπι. Έβαλε στο ψυγείο και πάλι για μερικές ώρες.

Το Παράξενο Πιρούνι έκοψε σε ωραία, τετράγωνα κομμάτια το γλυκό του και το σέρβιρε με λίγο έξτρα χαρουπόμελο το οποίο λατρεύει και ταίριαξε επίσης μια χαρά εδώ.
Πρόκειται για γλυκό υγιεινό και τούμπανο χωρίς ζάχαρη και χωρίς γαλακτοκομικά - ζωικά προϊόντα, κι αν το θες και gluten-free απλώς αντί για φρυγανιές στη βάση μπορείς να βάλεις τους αγαπημένους σου τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Το Παράξενο Πιρούνι προτιμάει ένα καλό κομμάτι για πρωινό μαζί με τον καφέ του κι έχει ενέργεια για όλη τη μέρα! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια