Παραξενοπιρουνίσια υβριδικά cookies με γεύση μηλόπιτα - μουστοκούλουρο

Σεπτεμβρίου 05, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Μαλακά μπισκότα με μήλο - σταφίδα - καρύδι που μοσχοβολούν φθινοπωρινά αρώματα κανέλας και γαρίφαλλου και θυμίζουν μηλόπιτα αλλά και μουστοκούλουρο.
Επομένως είναι υβριδικά (όπως το Τιρακέικ δηλ. τιραμισού-τσιζκέικ) και δε σταματούν μόνο εκεί!
Είναι επιπλέον νηστίσιμα ή vegan που λέμε και στο χωριό μας, είναι χωρίς ζάχαρη, είναι χωρίς γλουτένη και φουλ σε πρωτεΐνη! Το βασικό τους συστατικό είναι… οι φακές! Και μάλιστα χωρίς να βράσουν! Και για να ξεπεράσεις αυτό το σοκ, το Παράξενο Πιρούνι σου λέει πως όσοι -νορμάλ- άνθρωποι τα δοκίμασαν έδειξαν αρκετά ενθουσιασμένοι! 😊

Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και διάβασε πόσο εύκολα θα φτιάξεις καμιά 20αριά και βάλε από αυτά!


Θα χρειαστείς:

- μια κούπα κόκκινες φακές (μόνο κόκκινες, ΟΧΙ τις κοινές καφέ φακές)
- μια κούπα νερό
- μια μεγάλη κουταλιά σούπας φιστικοβούτυρο (ή όποιο άλλο βούτυρο ξηρών καρπών θέλεις)
- 2 κουταλιές σούπας σιρόπι χουρμά (αυτό έβαλε το Παράξενο Πιρούνι, εσύ μπορείς να βάλεις μέλι, maple syrup, σιρόπι αγαύης… ή και τίποτα αν τα θες και σχετικά άγλυκα!)
- ένα γεμάτο κουταλάκι κανέλα
- 1/4 από το ίδιο κουταλάκι γαρίφαλλο
- 1/4 από το ίδιο κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
- 2/3 κούπας σταφίδες ξανθές
- 2/3 κούπας καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
- ένα μεγάλο κόκκινο γλυκό μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια


Βάζεις τις σταφίδες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό μέσα σε ένα μπολάκι. Βάζεις και τις κόκκινες φακές να μουλιάσουν μαζί με το νερό για μια ώρα.
Όταν η μια ώρα περάσει πολτοποιείς στο multi τις φακές έτσι όπως είναι μαζί με το νερό μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος ομοιογενής πολτός. Προσθέτεις το φιστικοβούτυρο, το σιρόπι χουρμά και τα μπαχαρικά και ξαναδουλεύεις για λίγα λεπτά ακόμα το μίγμα να γίνει εννιαίο. Το αδειάζεις σε ένα μπολ και προσθέτεις τις πλέον μαλακές σταφίδες σουρωμένες από το νερό φυσικά (αυτό το σταφιδόνερο κράτα το και φτιάξε έναν ελληνικό καφέ, γίνεται σούπερ!), την καρυδόψιχα και τα κομματάκια μήλου και ανακατεύεις απαλά να αναμιχθούν στον χυλό.

Απλώνεις στη σχάρα του φούρνου ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με ένα κουτάλι βάζεις επάνω μπαλίτσες από το μίγμα, πατώντας τες αν θες και λίγο με ένα κουταλάκι ή και όχι αν θες τα μπισκότα να είναι πιο αφράτα (προφανώς επειδή δεν έχουν αλεύρι και baking powder δε θα φουσκώσουν παραπάνω με το ψήσιμο).
Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα κλασικά στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά (κάθε φούρνος είναι διαφορετικός) μέχρι να δεις ότι πήραν ένα πιο σκούρο καφέ χρώμα και να μυρίσει η κουζίνα σου κανέλα και γαρίφαλλο!
Τα ξεκολλάς με προσοχή αφού κρυώσουν λίγο.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι τα διατηρεί στο ψυγείο καλά κλεισμένα σε ένα μεγάλο βάζο και κάθε πρωί βγάζει 2 - 3 από δαύτα και τα παίρνει μαζί του παίρνοντας και δύναμη για τη δουλειά του, την προπόνηση του και για όλα όσα έχει να κάνει γενικά! 😊


Αν σου άρεσαν αυτά τα cookies, το Παράξενο Πιρούνι σου έχει κι άλλες προτάσεις - παραλλαγές αυτής της συνταγής (χωρίς ζάχαρη & γλουτένη ασφαλώς):


Αν είσαι του αλμυρού, το Παράξενο Πιρούνι έχει να σου προτείνει και πίτσα χωρίς γλουτένη και χωρίς τύψεις!






Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κι άλλες προτάσεις με εποχιακά φθινοπωρινά υλικά, με ή χωρίς γλουτένη αλλά όπως πάντα όλα θα είναι υγιεινά, χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και -εννοείται- τέρμα νόστιμα!
Stay tuned και μέχρι τότε παραξενοπιρουνίσια, φθινοπωρινά φιλιά! 🌾😘

You Might Also Like

0 σχόλια