Μίνι πεϊνιρλί ολικής με σύκα και ανθότυρο

Σεπτεμβρίου 11, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι λατρεύει αυτά τα γλυκά που... δεν είναι γλυκά! Τα λαχταριστά πεϊνιρλάκια που βλέπεις έχουν αυτή τη γεύση πραγματικά από τη φύση τους. Το Παράξενο Πιρούνι τα έφτιαξε κυρίως για πρωινό αλλά και για ενδιάμεσο σνακ και στο πνεύμα των περισσότερων αναρτήσεων του χρόνου είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους!


Για περίπου 18 μικρά πεϊνιρλί το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:


- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει με 5 δημητριακά (ή ολικής)

- 3 στραγγιστά γιαούρτια 2% (ήταν 190 γραμμάρια το καθένα)

- λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο

- 300 γραμμάρια μαλακό, ανάλατο ανθότυρο (ένα πακετάκι δηλαδή)

- 6 με 7 περίπου μικρά, ώριμα σύκα

- 3 με 4 φυλλαράκια φρέσκιας αρμπαρόριζας


Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε πρώτα την πανεύκολη ζύμη γιαουρτιού. Άδειασε το πακέτο με το αλεύρι σε μπολ και πρόσθεσε τα γιαούρτια, αρκετή κανέλα σκόνη και λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη. Ζύμωσε με τα χέρια του να δημιουργηθεί μια λεία, εύπλαστη ζύμη και την άφησε στην άκρη.

Για τη γέμιση το Παράξενο Πιρούν άδειασε το ανθότυρο σε μπολ και το ανακάτεψε με τα σύκα ψιλοκομμένα και τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας επίσης ψιλοκομμένα. Το μαλακό ανθότυρο θρυμματίζεται εύκολα και ανακατεύεται έτσι επίσης πανεύκολα με τα σύκα, σχηματίζοντας μια πάστα τέλεια για γέμιση! Η φρέσκια αρμπαρόριζα επίσης είναι υλικό κλειδί γιατί είναι σούπερ αρωματική και δένει άψογα με αυτό το τυρί και τα σύκα. Τα τρία υλικά της γέμισης κάνουν έναν συνδυασμό υπερπλήρη, άρα αν δεν έχεις γλαστρούλα με αρμπαρόριζα, κάνε καμιά βόλτα σε κανένα πάρκο, ποτέ δεν ξέρεις. 😊

Το Παράξενο Πιρούνι έπλασε στρουμπουλά κυκλάκια ζύμης και στο κέντρο έβαζε κι από λίγη γέμιση. Με ένα μαχαίρι έκανε δυο γραμμές σε κάθε κυκλάκι τραβώντας τα δύο κομματάκια ζύμης από τις αντίθετες μεριές και σκεπάζοντας τα πλαϊνά της γέμισης έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα που έχουν τα πεϊνιρλί.


Και όπως πάντα, έψησε κλασικά σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να δει πως φούσκωσαν ελαφρά και πήραν χρώμα.

Τα πεϊνιρλάκια καταναλώθηκαν ίσως γρηγορότερα κι απ' όσο ετοιμάστηκαν και απέδειξαν περίτρανα αυτό το "less is more" που λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού. Αν τα φτιάξεις δε θα πιστεύεις πόσο αρωματική και γλυκιά γέμιση θα έχεις με τρία μόνο υλικά, η οποία ασφαλώς μπορεί να μπει και σε τάρτα ή έτοιμο φύλλο σφολιάτας για ένα "αθώο" και ακόμα πιο express γλυκό σνακ!

You Might Also Like

0 σχόλια