Καπνιστοί μπυρομεζέδες:
Μπυροπατάτες φούρνου και kale chips

Μαρτίου 13, 2019

chios smoked porter, paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Οι μπυρομεζέδες είναι ολόκληρη σχολή, μια μεγάλη και αγαπητή κατηγορία. Φυσικά στα λημέρια του Παράξενου Πιρουνιού οι μπυρομεζέδες δεν είναι σαλάμια και λουκάνικα και η μπύρα δεν είναι μια κοινή, εμπορική ξανθιά που σκοπό έχει να σε ξεδιψάσει χωρίς να καταλαβαίνεις τι πίνεις.
Η μπύρα είναι ελληνίδα και μελαχρινή, έχει όμως ένα κακό (ή μήπως καλό?), καπνίζει! Ναι, είναι από τη Χίο και είναι η καλύτερη -αν όχι η μόνη- ελληνική καπνιστή μπύρα porter! Δοκίμασέ τη λοιπόν κι εσύ όπως το Παράξενο Πιρούνι προσθέτοντας μια ποσότητα στις καπνιστές μπυροπατάτες φούρνου και πιες την υπόλοιπη μαζί με τα ψητά chips από kale που έχουν μεταξύ άλλων και καπνιστή πάπρικα! 
Φουλ του καπνού λοιπόν και θα είναι η μόνη φορά που η κουζίνα θα γίνει ντουμάνι -με την καλή έννοια! 😉

Για μια μερίδα μπυροπατάτες, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε 2 μέτριες πατάτες τις οποίες καθάρισε και έκοψε σε κυδωνάτα όπως λένε κομμάτια. Επίσης ξεφλούδισε και 5 σκελίδες σκόρδο και τακτοποίησε τα κομμάτια από τις πατάτες και τις σκελίδες του σκόρδου σε ταψάκι. Πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Πρόσθεσε επίσης μερικά καρφάκια από γαρίφαλλο και μερικούς κόκκους μπαχάρι. Έβαλε στο ταψάκι ελαιόλαδο και πρόσθεσε λίγη από τη μπύρα του, τόση όση χρειάστηκε έτσι ώστε να μισοσκεπάζει τις πατάτες.


Έβαλε το ταψάκι του στο φούρνο και έψησε μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν και οι πατάτες να έχουν μαλακώσει και να έχουν γίνει κριτσανιστές στην επιφάνειά τους, γυρίζοντάς τες 2 φορές.

Όμως το Παράξενο Πιρούνι δεν ήθελε να ανάψει τον φούρνο του μόνο για ένα ταψάκι πατάτες. Έτσι, έχοντας στο ψυγείο του περίσσευμα από το φοβερό λαχανικό που πρωταγωνιστούσε στην προηγούμενη ανάρτηση, το κέιλ δηλαδή, σκέφτηκε να επιχειρήσει να φτιάξει τα δικά του σπιτικά -ψητά φυσικά- τσιπς από κέιλ και να συνοδεύσει τη μπύρα του με ένα ακόμα καπνιστό μεζεδάκι!
Καπνιστό γιατί όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, πρόσθεσε και εδώ την αγαπημένη του καπνιστή πάπρικα! Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να πλύνει καλά τα φυλλαράκια του κέιλ (είχε αφαιρέσει τα πιο σκληρά τμήματα από τα κοτσάνια), να τα αφήσει να στεγνώσουν ακόμα πιο καλά και να τα ανακατέψει με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, καπνιστή πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο! 


Τα έστρωσε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο και έψησε στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 20 με 25 λεπτά περίπου, μέχρι να καταλάβει με το μάτι ότι είχαν ψηθεί, κυρίως επειδή είχαν αλλάξει ελαφρώς χρώμα. Όταν το Παράξενο Πιρούνι έβγαλε το ταψί με τα τσιπς του κέιλ, άλλαξε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνέχισε το ψήσιμο των μπυροπατατών στον αέρα (έτσι ψήθηκαν πολύ πιο γρήγορα).


Το Παράξενο Πιρούνι απόλαυσε τις πατάτες του χλιαρές μαζί με τη μπύρα του, οι οποίες αποδείχτηκαν οι νοστιμότερες πατάτες φούρνου που έχει τσιμπήσει έως τώρα! 
Στη συνέχεια δοκίμασε τα τσιπς από κέιλ που στο μεταξύ είχαν κρυώσει, και αποφάσισε πως όποτε πετυχαίνει το θρεπτικό αυτό σαλατικό στη λαϊκή ή σε κανένα υποψιασμένο σούπερ μάρκετ θα το αγοράζει κρατώντας πάντα μια ποσότητα κατά μέρος για να φτιάχνει υγιεινά και πεντανόστιμα τσιπς για τη μπύρα του ή το κρασάκι του!

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Έχω χάσει "επεισόδια" και πάω να τα διαβάσω, ώστε να αναπληρώσω τα "κενά" Σκοτεινούλα μου. Οι μπυροπατάτες σου αν και λίγο "σκοτεινές" - σου μοιάζουν άλλωστε - πρέπει να είναι όντως νόστιμες!
    Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι και στέλνω πολλούς "μπυρένιους" χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινή η μπύρα που με ενέπνευσε, σκοτεινές και οι μπυροπατάτες αλλά όντως νόστιμες και μου είχαν λείψει, δε λαχτάρησα καθόλου το κρέας δοκιμάζοντάς τες! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Πηνελόπη μου, καλή Σαρακοστή και σε σένα και καλά νηστίσιμα μαγειρέματα!

      Διαγραφή