Μπακαλιάρος με ανανά

Μαρτίου 21, 2019

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι, μπακαλιάρος γιαχνί

Το Παράξενο Πιρούνι τηρεί τις παραδόσεις αλλά με τον δικό του παράξενο τρόπο! Η παράδοση θέλει λοιπόν το φαγητό της 25ης Μαρτίου να είναι μπακαλιάρος. Μπακαλιάρος σκορδαλιά βασικά. Ένα φαγητό που κυρίως λόγω της Κερκυραϊκής του καταγωγής, το Παράξενο Πιρούνι πραγματικά αγαπά. Όμως επειδή είναι και παράξενο, αυτή τη φορά είπε να πάρει τον παραδοσιακό παστό μπακαλιάρο και να φτιάξει κάτι διαφορετικό, πιο "εξωτικό" κατά κάποιον τρόπο, χρησιμοποιώντας ωστόσο απλά μεσογειακά -κυρίως- υλικά που βρίσκονται εύκολα στο σούπερ μάρκετ.
Επομένως, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει ένα κομμάτι παστού μπακαλιάρου τόσο, όσο να αρκεί για 2 - 3 άτομα (με το μάτι το υπολόγισε). Το μούλιασε σε νερό για 24 ώρες, αλλάζοντάς το 2 - 3 φορές. 
Όταν ήρθε η ώρα να μαγειρέψει, ψιλόκοψε και χτύπησε στο μπλέντερ να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα τα παρακάτω υλικά: 

- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 μικρές καυτερές πιπεριές κέρατο 
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
- το ξύσμα από ένα λεμόνι (λάιμ ακόμα καλύτερα αν υπάρχει)
- ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά 
- μια μέτρια κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
1 μικρό κουτάκι γάλα καρύδας (1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού περίπου)

Το Παράξενο Πιρούνι πολτοποίησε στο μπλέντερ του όλα τα παραπάνω υλικά εκτός από τον ανανά και το γάλα καρύδας, και σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τσιγάρισε το μίγμα για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ξεχωριστά έβαλε στο μπλέντερ τον ανανά μαζί με το ζουμί του κρατώντας κάποια ολόκληρα κομμάτια ανανά κατά μέρος και πρόσθεσε πολτό και κομμάτια ανανά στην κατσαρόλα του. Τέλος έβαλε και το γάλα καρύδας, σκέπασε την κατσαρόλα του και σιγόβρασε για 15 - 20 λεπτά.
Ύστερα ξεσκέπασε την κατσαρόλα του, πρόσθεσε τον μπακαλιάρο, αλάτι (αφού δοκίμασε πρώτα γιατί ο παστός μπακαλιάρος είναι αλμυρός) και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. Άφησε το μίγμα να βράσει λίγο ακόμα μέχρι να δέσει και να πήξει περισσότερο η σάλτσα, κουνώντας με προσοχή την κατσαρόλα. Προσοχή γιατί πιτσιλάει!

Το φαγητό σερβίρεται ιδανικά ζεστό πάνω από βρασμένο αρωματικό ρύζι (π.χ. μπασμάτι), κι ένας εξωτικός μα και ταυτόχρονα απλούστατος στην παρασκευή του μπακαλιάρος είναι έτοιμος να τον απολαύσεις!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Α!!! έχεις εντελώς ξεφύγει.... :-)) Σκοτεινούλα μου και δεν σε προλαβαίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνω, έρχονται οι ιδέες η μία μετά την άλλη! Θα προσπαθήσω να το πάω πιο σιγά :)

      Διαγραφή