Vegan pizza

Μαρτίου 16, 2022


παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι αγαπά τα νηστίσιμα και σίγουρα μπορεί να απέχει από το κρέας για πολύ καιρό, όμως μια στο τόσο λαχταρά λίγο τυράκι. Νιώσε λίγο: Κίτρινο τυρί που λιώνει σε φρεσκοψημένο τοστ, σε ζεστή πίτσα, σε μακαρόνια που ζεματάνε... Η απόλυτη αλμυρή γουρουνιά που κονταροχτυπά στα ίσια τη σοκολάτα, το Παράξενο Πιρούνι μη σου πει πως την κερδίζει κιόλας. 
Υποκύπτοντας στη βραδινή λιγούρα για κίτρινο τυρί που λιώνει το Παράξενο Πιρούνι ήταν έτοιμο για σπιτική πίτσα, δεν υπολόγισε όμως πως την ίδια λιγούρα είχε και ο μεγαλύτερος αχόρταγος αδελφός του, ο οποίος μάλιστα δεν περίμενε καν το τυρί να λιώσει και φρόντισε να το εξαφανίσει κατευθείαν κρύο από το ψυγείο -λίγο έλειψε μαζί με το νόστιμο (και νηστίσιμο) χαρτί που το τύλιγε.

Έτσι θέλοντας και μη η πίτσα έγινε vegan, το Παράξενο Πιρούνι παρέμεινε πιρούνι και όχι γουρούνι και μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει κι ένα νέο υλικό για να εμπλουτίσει τη φτωχική του πίτσα. Το vegan μπέικον το οποίο έφτασε και βρήκε το Παράξενο Πιρούνι ύστερα από μια άλλη ιστορία που δε θα μαθευτεί για την ώρα (γιατί καιγόσουν και να μάθεις 😛)

Για τη ζύμη:

- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- έναν κύβο φρέσκιας μαγιάς (25 γραμμάρια ή ένα φακελάκι ξηρή μαγιά)
- αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, λίγη ρίγανη και λίγο κύμινο σκόνη
- νερό χλιαρό, όσο πάρει η ζύμη

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε φτιάχνοντας τη ζύμη του βέβαια. Διέλυσε τον κύβο της μαγιάς σε χλιαρό νερό μαζί με λίγη ζάχαρη που βοηθάει στο να αφρίζει η μαγιά και να φουσκώνει καλύτερα. Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζύμωσε καλά να γίνει μια εύπλαστη μπάλα και την άφησε μέσα στον φούρνο ρυθμισμένο με αέρα στους 40 βαθμούς για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν πέρασε αυτή η ώρα, το Παράξενο Πιρούνι άνοιξε στρογγυλό φύλλο και άπλωσε επάνω τη γέμιση της πίτσας. Η γέμιση ήταν από το κλαμπ: "Κάνω ό,τι μου 'ρθει στο κεφάλι με ό,τι βρω στο ψυγείο", κλαμπ στο οποίο το Παράξενο Πιρούνι είναι επίτιμο μέλος 😊

Έτσι, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε 4 φρέσκα κρεμμυδάκια που τα έκοψε ψιλά και τα σώταρε σε ελαιόλαδο. Μετά, πρόσθεσε 4 πράσινες πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια, πιπέρι μαύρο και πιπέρι κόκκινο (πάπρικα), έσβησε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο, πρόσθεσε λίγο νερό και μερικά ντοματάκια κομμένα στη μέση μαζί με βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο, έβρασε για λίγο να μαλακώσουν κάπως τα λαχανικά, άφησε τα πολλά υγρά να εξατμιστούν και άπλωσε αυτή την "σάλτσα" πάνω στο ανοιγμένο φύλλο πίτσας.
Από πάνω έβαλε φρέσκα ντοματάκια κομμένα στα 2, κυβάκια από το φυτικό "μπέικον", πασπάλισε με μπόλικη ρίγανη και ράντισε με σταγόνες ελαιόλαδο.

Άφησε την πίτσα πάλι σε ζεστό φούρνο για κανένα μισάωρο περίπου, να δει πως κάπως φούσκωσαν οι άκρες (άφησε περιθώριο ζύμης ακάλυπτο στις άκρες και τις δίπλωσε να κάνουν αυτή τη γνωστή πιο χοντρή άκρη που έχει η πίτσα απ' όπου την πιάνεις όταν την τρως).
Έψησε με αέρα στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά, να ροδίσουν λίγο οι άκρες.

Έξοχη! Ελαφριά, μεσογειακή, νόστιμη και η συντροφιά της Ionian Pilsner από τη μαμά Κέρκυρα έκαναν το Παράξενο Πιρούνι να νιώσει ένα άγγιγμα άνοιξης ύστερα από τον βαρύ φετινό χειμώνα που τόσο το ταλαιπώρησε. ⛄⛅

You Might Also Like

2 σχόλια