Μπάρες αμυγδάλου με γεύση μπακλαβά

Μαρτίου 28, 2022

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Αυτές οι μπάρες δε μπορείς να πεις ότι είναι και τόσο διαίτης, αλλά είναι αδιαμφισβήτητα πεντανόστιμες. Αν και έχουν αποκλειστικά αμύγδαλο αντί για καρύδι και καθόλου μέλι η γεύση θυμίζει πάρα πολύ μπακλαβά, ή τουλάχιστον έτσι έκρινε το Παράξενο Πιρούνι και ένας επισκέπτης που τις δοκίμασε παλιότερα.

Ιδανικές για πρωινό αλλά και για γλυκοτσίμπημα τα απογεύματα. Είναι γρήγορες, οικονομικές και πανεύκολες, επομένως δεν έχεις καμία δικαιολογία για να μην τις φτιάξεις! 


Υλικά:


- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

- 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

- 1 κ.γλ. σόδα

- 1 1/2 κ.γλ. μίγμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλλο και τζίντζερ σκόνη

- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο (γάλακτος ακόμα καλύτερα)

- 1/2 φλιτζάνι σιρόπι γλυκόζης

- 1/3 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

- 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ πλήρες αδιάλυτο

- 1/4 φλιτζάνι βούτυρο 

- μια βανίλια

- 1 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ


Ανακατεύεις σε μπολ τα 5 πρώτα υλικά (τα στεγνά δηλαδή). Βάζεις και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύοντας με κουτάλι ή και με τα χέρια φτιάχνεις ένα ομοιόμορφο μίγμα που είναι η βάση για τις μπάρες. Απλώνεις αυτό το μίγμα σε ορθογώνιο ταψί το οποίο έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά και αφήνεις το ταψί στην άκρη να κρυώσει λίγο η βάση.

Στο μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετείς το σιρόπι γλυκόζης, τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και το βούτυρο. Μόλις τα υλικά πάρουν μια βράση, αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτεις τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ανακατεύεις και στρώνεις ομοιόμορφα το μίγμα αυτό πάνω από τη μισοψημένη βάση και ψήνεις πάλι με αέρα στους 180 για 15 με 20 λεπτά, να γίνει χρυσό σε χρώμα. Προσοχή να μην παραψηθεί γιατί θα σκληρύνει.

Όταν κρυώσει τελείως κόβεις σε μπάρες και ξεκολλάς με προσοχή. Οι μπάρες διατηρούνται καλά κλεισμένες σε κουτί και στο ψυγείο.

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να τις διατηρήσεις για πολύ καιρό, εκτός πια κι αν είσαι τέρας εγκράτειας! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια