Μπιφτέκια καπνιστού τόνου με φαγόπυρο

Αυγούστου 19, 2019

κεφτέδες τόνου, μπιφτέκια τόνου, καπνιστός τόνος, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το post περιέχει τοποθέτηση προϊόντος, αλλά δε γίνεται κι αλλιώς αφού τα συγκεκριμένα μπιφτέκια οφείλουν τη νοστιμιά τους στο συγκεκριμένο προϊόν. Το Παράξενο Πιρούνι που ποτέ του δε συμπάθησε τα τρόφιμα σε κονσέρβες και ακόμα κι όταν είναι σε διατροφή και ο οργανισμός του μετά την προπόνηση ζητά απεγνωσμένα πρωτεΐνη με το ζόρι αγοράζει τόνο κονσέρβα σε νερό, όταν δοκίμασε τον συγκεκριμένο τόνο άλλαξε γνώμη και η ιδέα για τα καπνιστά τονομπιφτέκια συνοδεία μπύρας, μπήκε σαν σφήνα στο μυαλό του και δεν ξεκόλλαγε με τίποτα!
Το Παράξενο Πιρούνι λατρεύει τα πάσης φύσεως ορεκτικά και μπυρομεζεδάκια. Οι μεζέδες μπορεί να είναι μερακλίδικοι και ταυτόχρονα πολύ, πολύ υγιεινοί. Και μάλιστα χωρίς κρέας, πολλά λιπαρά, ακόμα και χωρίς γλουτένη! Άξιο (βασικά καλύτερο!) υποκατάστατο του κιμά αποδείχτηκε ο παραπάνω καπνιστός τόνος, κι όσο για το ψωμί ή τη φρυγανιά που παραδοσιακά μπαίνουν στη "ζύμη" για τα μπιφτέκια, οι νιφάδες φαγόπυρου έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους!

Για 12 με 13 μεγάλα μπιφτέκια:

- 2 κονσέρβες καπνιστό τόνο Τράτα
- 1 κούπα περίπου νιφάδες φαγόπυρου
- ένα αβγό
- ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- μια μίνι συσκευασία πελτέ ντομάτας (70 γραμμάρια)
- αλάτι, πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά και καπνιστή πάπρικα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 2 με 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- ένα φύλλο δάφνης
- λίγο ξερό δυόσμο
- μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές του. Σε κατσαρολάκι με ελάχιστο ελαιόλαδο σώταρε κρεμμύδι και σκόρδο και μετά από λίγο πρόσθεσε και τις πιπεριές. Φυσικά, εσύ μπορείς να βάλεις και κόκκινες πιπεριές ή και λίγο καρότο ψιλοτριμμένο για έξτρα γεύση, χρώμα και φυσικά, έξτρα βιταμίνες. Έβαλε και τον πελτέ του σωτάροντας για λίγο ακόμα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καπνιστή, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλλο, δάφνη και ξερό δυόσμο και πρόσθεσε λίγο νερό (ίσα - ίσα να σκεπάζει τα υλικά). Μείωσε τη θερμοκρασία, σκέπασε το κατσαρολάκι του και άφησε τη σάλτσα του να σιγοβράσει για 30 με 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν το κρεμμύδι και οι πιπεριές. Ύστερα ξεσκέπασε, δυνάμωσε τη φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα άφησε τα υγρά να εξατμιστούν όσο πιο πολύ γινόταν και τη σάλτσα του να πήξει, να γίνει δηλαδή περίπου σαν μια πηχτή μαρμελάδα. Λίγο πριν αποσύρει το κατσαρολάκι του από τη φωτιά, πρόσθεσε και τα φυλλαράκια του φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα. Και πάλι, εσύ μπορείς αν προτιμάς να βάλεις λίγο φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό.
Όταν η σάλτσα αυτή είχε κρυώσει τελείως, πρόσθεσε τον τόνο καλά στραγγισμένο από το λάδι του, το αβγό και νιφάδες φαγόπυρου, τόσες όσες χρειάστηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μαλακή "ζύμη" που να μπορεί να πλάθεται. Φυσικά εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και νιφάδες βρώμης!

Το Παράξενο Πιρούνι έπλασε τα μπιφτέκια του, τα τακτοποίησε ωραία πάνω σε λαδόκολλα και τα έψησε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα περίπου, μέχρι να δει ότι είχαν πάρει ένα ελαφρύ πιο σκούρο χρώμα και είχαν στεγνώσει καλά.
Τα καπνιστά τονομπιφτέκια ήταν νοστιμότατα χωρίς να βαραίνουν καθόλου το στομάχι και όσα το Παράξενο Πιρούνι δεν έφαγε χλιαρά με μπύρα και σαλάτα, τα έβαλε στο ψυγείο σε ταπεράκι για να φτιάχνει με αυτά υγιεινά σάντουιτς και να παίρνει μαζί του στη δουλειά ή στις άλλες του περιπέτειες! 😏

You Might Also Like

0 σχόλια