Μπισκότα κάστανο με γεύση μόκα
χωρίς ζάχαρη και αλεύρι

Ιανουαρίου 20, 2025

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Είναι μαλακά, είναι μεστά σε γεύση και υφή σαν μπουκίτσες από brownie, είναι χορταστικά, είναι σούπερ νόστιμα και είναι φτιαγμένα με όσο γίνεται πιο φυσικά υλικά. Χωρίς ζάχαρη και αλεύρι, θρεπτικά και κατάλληλα για παιδιά, αθλητές και φυσικά για όσους ξέρουν να τρώνε σωστά.
Το Παράξενο Πιρούνι όπως έχει αναφέρει, έχει μια αδυναμία στα μπισκότα. Και οι ιδέες για εύκολα, γρήγορα και υγιεινά μπισκότα δε σταματούν να κατακλύζουν το μυαλό του! Αντί για αλεύρι, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε έτοιμα βρασμένα κάστανα (αν είχε χρόνο, εννοείται θα έβραζε τα κάστανα μόνο του) και αντί για ζάχαρη, βασιλικούς χουρμάδες που έχουν υπέροχη φυσική καραμελένια γεύση και ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Και για να το "ρίξει έξω", το Παράξενο Πιρούνι σκέφτηκε να φτιάξει και μια γρήγορη γέμιση με υλικά που είχε στην κουζίνα του και να έχει έτσι γεμιστά μπισκότα τούμπανα που θα κάνουν το πρωινό του καφεδάκι το καλύτερο γεύμα της ημέρας! 
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, δες πως τα έφτιαξε:

Για τα μπισκότα:

- 200 γραμμάρια έτοιμα βρασμένα κάστανα
- 2 αβγά
- 8 βασιλικούς χουρμάδες
- ένα διπλό εσπρεσάκι
- μισό κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
- μισό κ.γλ. κανέλα
- μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση:

- 100 γραμμάρια φουντούκια ψημένα, ανάλατα
- 2 με 3 κ.γλ. φουντουκοβούτυρο
- λίγο χαρουπόμελο

Το Παράξενο Πιρούνι ετοίμασε το εσπρεσάκι και διέλυσε μέσα σ' αυτό τον στιγμιαίο καφέ. Στο multi άλεσε τους χουρμάδες μαζί με το εσπρέσο να δημιουργηθεί μια λεία πάστα. Άδειασε την πάστα αυτή σε ένα μπολ και έβαλε ξανά στο multi τα κάστανα, τα αβγά, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Δούλεψε το multi να σχηματιστεί μια λεία και ομοιογενής πάστα πάλι, και ένωσε την πάστα κάστανου με αυτή των χουρμάδων ανακατεύοντας λεία και απαλά με μια μαρίζ.

Στη σχάρα του φούρνου το Παράξενο Πιρούνι άπλωσε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος και τοποθέτησε μπαλίτσες "ζύμης". Τις πάτησε λίγο με το πίσω μέρος ενός κουταλιού γλυκού να ανοίξουν και έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να δει πως κάθε μπισκότο είχε στεγνώσει, στερεοποιηθεί και κάνει μερικά σκασίματα στην επιφάνεια του, όπως γίνεται και στα brownies.

Για τη γέμιση όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το Παράξενο Πιρούνι άλεσε τα φουντούκια στο multi και πρόσθεσε φουντουκοβούτυρο και χαρουπόμελο έτσι ώσε να δημιουργηθεί μια σχετικά σφιχτή "κρεμούλα" που θα μπορούσε να μπει ανάμεσα από δυο μπισκότα. Όταν αυτά είχαν κρυώσει τελείως το Παράξενο Πιρούνι τα ξεκόλλησε με προσοχή από το χαρτί, τα ένωσε με κρέμα φουντουκιού ανά ζευγάρι και έβαλε το κάθε τέλειο τέτοιο ζευγάρι σε μεγάλο, απλωτό κουτί και στο ψυγείο για να τα συντηρήσει.
Ευνόητο είναι βέβαια πως με τη γεύση και το άρωμα που είχαν, δε θα χρειαστούν πολύ χρόνο συντήρησης κι αν τα φτιάξεις κι εσύ θα το διαπιστώσεις! 
Μέχρι την επόμενη παραξενοπιρουνίσια τρομερή συνταγή, πιρουνίσια φιλιά! 💋

You Might Also Like

0 σχόλια