Κάρυ χορτοφαγικό με μάνγκο και πιπεριές

Ιουνίου 03, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Πέρα από κάποιες τοπικές, παραδοσιακές συνταγές για κρέας με κυδώνια ή κρέας με δαμάσκηνα σε κάποια νησιά, γεγονός είναι πως στη μεσογειακή μαγειρική του τόπου μας τα φρούτα δεν πολυσυνηθίζονται. Και όταν χρησιμοποιούνται είναι μάλλον σε πιάτα με κρέας. 
Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν θέλησε να φτιάξει ένα πιάτο χωρίς κρέας και ζωικά προϊόντα γενικότερα, vegan δηλαδή, συνδυάζοντας φρούτα και λαχανικά και δίνοντας με μεσογειακά ως επί το πλείστον υλικά, μια εξωτική πινελιά!

Στις εξωτικές χώρες λέει, π.χ. Ταϋλάνδη, χρησιμοποιούν τον ανανά και το μάνγκο έτσι όπως εμείς χρησιμοποιούμε τις πατάτες! Μπορείς να δεις τη συνταγή για τον παραξενοπιρουνίσιο μπακαλιάρο με ανανά εδώ, οπότε τώρα ήρθε η σειρά για το μάνγκο! 

Υλικά για 2 - 3 μερίδες:

- λίγο ελαιόλαδο
- 5 με 6 μικρά, τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλάκια τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια (όχι καυτερές)
- ένα μάνγκο (σχετικά μεγάλο και όσο πιο ώριμο γίνεται) 
- 400 ml γάλα καρύδας (μια κονσέρβα δηλαδή)
- αλάτι, πιπέρι κόκκινο, (πάπρικα αλλά και λίγο καυτερό), ένα κουταλάκι κουρκουμά, ενάμισυ κουταλάκι κάρυ, ένα φύλλο δάφνης
- βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος (κατά βούληση)
- ξύσμα μισού λεμονιού ή λάιμ
- ο χυμός μισού λεμονιού ή λάιμ
- ρύζι μπασμάτι ή άλλο της αρεσκείας σου για το σερβίρισμα

Σωτάρεις στο ελαιόλαδο κρεμμυδάκια, σκόρδο και τζίντζερ. Μετά από λίγο προσθέτεις τις πιπεριές και το μάνγκο καθαρισμένο και σε κυβάκια. Σωτάρεις για λίγο ακόμα και προσθέτεις το γάλα καρύδας, αλάτι, πιπέρια, κάρυ, κουρκουμά και δάφνη. Σκεπάζεις την κατσαρόλα και σιγοβράζεις για 20 με 25 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν τα λαχανικά και το μάνγκο.
Ξεσκεπάζεις, δυναμώνεις τη φωτιά, προσθέτεις τον βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και αφήνεις τα υγρά να εξατμιστούν λίγο και τη σάλτσα να γίνει πιο κρεμώδης, να "δέσει" σχετικά δηλαδή. Προσοχή να μην κολλήσει κι επίσης πιτσιλάει λίγο!

Εκτός φωτιάς προσθέτεις τον χυμό του λεμονιού ή του λάιμ και σερβίρεις κατά προτίμηση πάνω από βρασμένο ρύζι.
Το πικάντικο, χορτοφαγικό αυτό φαγητό πάει πολύ με δροσερή, ποιοτική μπύρα! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια