Σοκολατένιο κέικ με μαύρη μπύρα

Ιουνίου 15, 2021

paraxeno pirοuni, παράξενο πιρούνι

Σχέδια που ματαιώνονται, ευκαιρίες που χάνονται, πλάνα που ανατρέπονται... Όλη η ζωή τελικά είναι μια σειρά με αυτά. Όσο μεγαλώνει το Παράξενο Πιρούνι τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται πως ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι δεδομένο και πως αν θέλεις να κάνεις κάτι, ΜΗΝ το αφήνεις για αύριο. Κάντο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.-
Με τις παραπάνω σκέψεις και με λίγο περίεργη-φιλοσοφική-κάπως κακή διάθεση, όπως καταλαβαίνεις η διατροφή πάει περίπατο. Φτιάξε και φάε λοιπόν το σοκολατένιο μπυρο-κέικ τούμπανο που σου έχει σήμερα το Παράξενο Πιρούνι και μη νιώσεις καμία -ΜΑ ΚΑΜΙΑ- τύψη!

Υλικά για το κέικ:

- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 250 ml μαύρη μπύρα
- 75 γραμμάρια κακάο σκόνη
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 αβγά
- 150 ml ξυνόγαλα
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλάκια γλυκού σόδα
- 275 γραμμάρια αλεύρι

Για το frosting:

- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 300 γραμμάρια τυρί κρέμα

Σε κατσαρολάκι βάζεις βούτυρο σε κομματάκια, μπύρα και κακάο. Αφήνεις να πάρει μια - δυο βράσεις, να λιώσει το βούτυρο και να γίνει ένα σοκολατένιο (περίπου) σιρόπι. Εκτός φωτιάς και όσο το "σιρόπι" είναι ζεστό, βάζεις και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας να διαλυθεί.
Χτυπάς αβγά με ξυνόγαλα, σόδα και βανίλια και σιγά - σιγά προσθέτεις το σοκολατένιο μίγμα (να έχει γίνει χλιαρό).
Τελευταίο προσθέτεις το αλεύρι ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις και όταν ο χυλός είναι λείος και ομοιογενής, τον τοποθετείς σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου, να δεις ότι το κέικ έχει στεγνώσει, φουσκώσει και αποκτήσει μερικά σκασίματα στην επιφάνειά του. 
Δοκιμάζεις αν θέλεις και το παλιό, καλό κόλπο με την οδοντογλυφίδα (αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο).
Αφήνεις το κέικ να κρύωσει τελείως (θέλει μερικές ώρες ή και όλη τη νύχτα) και τότε το ξεφορμάρεις.

Το κόβεις στη μέση και το γαρνίρεις ανάμεσα αλλά και στην επιφάνειά του με το frosting κρέμας τυριού το οποίο θα φτιάξεις πολύ εύκολα ανακατεύοντας το τυρί κρέμα με την άχνη και την κρέμα γάλακτος (που την έχεις χτυπήσει σε σφιχτή σαντιγύ).

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Πάνω από το frosting μπορείς να πασπαλίσεις λίγη σκόνη κακάο ή τρίμματα μαύρης σοκολάτας. Πιες μαζί και καφέ ή ακόμα καλύτερα μαύρη μπύρα -την ίδια που έβαλες και στο κέικ- και τότε σίγουρα δεν θα 'ναι μαύρη η ώρα! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια