Γλυκό ψωμί με φράουλες και δεντρολίβανο

Μαΐου 01, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, κέικ με δεντρολίβανο

Κι αφού πέρασε και το Πάσχα, ήρθε επιτέλους η Άνοιξη. Οφείλει να έρθει τουλάχιστον. Το Παράξενο Πιρούνι έχει την εντύπωση πως ο φετινός χειμώνας ήταν ατέλειωτος. Περίπου όπως και στο επίκαιρο G.O.T. όπου κρατάει 100 χρόνια ή κάπου τόσο. Λαχτάρησε την Άνοιξη και τον γλυκό ήλιο της που θα ζεστάνει την καρδούλα του -και τα δόντια του ασφαλώς.
Γι' αυτό, για να την καλοπιάσει και να μείνει για τα καλά αυτή τη φορά, της ετοίμασε μια ολόκληρη σειρά με αρωματικές, κατακόκκινες, ανοιξιάτικες φραουλοσυνταγές! Η πρώτη είναι ίσως η πιο εύκολη της σειράς, αφού θα χρειαστείς μόνο 4 υλικά: Ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει, ζάχαρη, δεντρολίβανο και φράουλες!

Με μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο ή στη λαϊκή της γειτονιάς σου παίρνεις τις καλύτερες, πιο κόκκινες και αρωματικές φράουλες που θα βρεις και όσο για το δεντρολίβανο, όλο και σε κάποιο πάρκο θα βρεις μερικά φρέσκα κλαδάκια να τσιμπήσεις 😏
Φτιάχνεις λοιπόν ένα τσάι μ' αυτό το φρέσκο δεντρολίβανο, βράζοντάς το σε λίγο νερό για ένα με δύο λεπτά και το αφήνεις μέσα στο κατσαρολάκι σκεπασμένο να αρωματιστεί καλά. Λαδώνεις ένα στρογγυλό ταψί από αυτό που φτιάχνεις και κέικ και το πασπαλίζεις παντού με αλεύρι. Το τινάζεις καλά για να πέσει το περιττό αλεύρι. Βάζεις το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ. Βάζεις στο μπλέντερ ζάχαρη μαζί με αποξηραμένο δεντρολίβανο και αλέθεις να τριφτεί το δεντρολίβανο μαζί με τη ζάχαρη και η ζάχαρη μαζί με το δεντρολίβανο. Ανακατεύεις το αλεύρι μαζί με τη δεντρολιβανοζάχαρη. 
Πολτοποιείς στο μπλέντερ το φρέσκο δεντρολίβανο με λίγο από το νερό του που το είχες βράσει κι αφήσει στο κατσαρολάκι. Σουρώνεις πιέζοντας καλά από το σουρωτήρι, να πάρεις ένα πιο πυκνό, πράσινο υγρό. Στο υγρό αυτό που θα είναι και ζεστό ακόμα, διαλύεις λίγη ακόμα ζάχαρη. Το ξαναβάζεις στο μπλέντερ μαζί με μερικές φράουλες και ρίχνεις το μίγμα στο μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας να δημιουργηθεί ένας χυλός σαν αυτός του κέικ. 
Στο τέλος προσθέτεις και έξτρα φράουλες ψιλοκομμένες και αδειάζεις το μίγμα στο ταψί. Πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια με ζάχαρη και ραντίζεις με νερό. Μπήγεις μερικά έξτρα κλωναράκια δεντρολίβανου στην επιφάνεια και ψήνεις κλασικά - πιο κλασικά δε γίνεται- στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για τρία τέταρτα της ώρας περίπου, μέχρι το ψωμί - κέικ να φουσκώσει και να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Είναι έτοιμο επίσης κλασικά, όταν βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα μέσα του κι αυτή βγαίνει καθαρή. Άσε το να κρυώσει λίγο και πέσε με τα μούτρα! Είναι νηστίσιμο, είναι γλυκό όσο πρέπει (κι όσο εσύ θέλεις, αφού όπως βλέπεις προσαρμόζεις τη ζάχαρη που θα βάλεις), το κάνεις με το μάτι χωρίς γραμμάρια, κουταλιές και κούπες και η κρούστα με τη ζάχαρη και το ψητό δεντρολίβανο στην επιφάνεια, είναι το κάτι αλλο!
Δεν ξέρεις πόσο πολύ ταιριάζει η φράουλα με το δεντρολίβανο? Ήρθε η ώρα να το μάθεις!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο δημιούργησε το γλυκό φραουλόψωμό σου! Είμαι δε, σίγουρη ότι το δεντρολίβανο ταιριάζει ωραία με τις φράουλες γιατί το έχω γευτεί σε snak πριν από χρόνια στη Γερμανία. Μάλιστα είχαν και άλλα φρούτα του δάσους και από δίπλα με μπάλα με κρέμα σταντιγί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μια χαρά θα ταίριαζε το δεντρολίβανο και με φρούτα του δάσους! Παρόμοια συνταγή θα δοκιμάσω να κάνω και με άλλα φρούτα, τώρα έχω αφιέρωμα στη φράουλα βλέπεις :)

      Διαγραφή