Φραουλόπιτα με δεντρολίβανο

Μαΐου 13, 2019

τάρτα φράουλα, γλυκό με φράουλα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τι θα συνέβαινε αν η Red Woman αντί για την Arya Stark, συναντούσε το Παράξενο Πιρούνι? Θα έφτιαχναν την κατακόκκινη φραουλόπιτα που βλέπεις και θα άφηναν τους πολέμους! Αυτά γίνονται όταν είσαι food blogger και βλέπεις την 8η σεζόν του Game Of Thrones ενώ παράλληλα σχεδιάζεις το επόμενο φραουλο-post.
Και για να μη μείνεις άλλο σε αγωνία, τα υλικά για αυτή τη φανταστική φραουλόπιτα αναλυτικά είναι:

Για τη ζύμη:

- 150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη για τη vegan εκδοχή
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- λίγη κανέλα και αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη
- το ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού

Για τη γέμιση:

- 10 με 12 μέτριες προς μεγάλες φράουλες
- ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σου
- μια κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
- λίγο λικέρ της αρεσκείας σου

Για τη ζύμη τάρτας ανακατεύεις το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Προσθέτεις το βούτυρο (όχι εντελώς κρύο κατευθείαν από το ψυγείο, αλλά αφού μείνει εκτός ψυγείου 20 - 30 λεπτά) σε μικρά κομματάκια και τρίβεις το μίγμα με τα δάχτυλα και τις παλάμες, να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Τότε, ρίχνεις ελάχιστο κρύο νερό (όσο χρειαστεί) και ζυμώνεις με τα χέρια μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια, να γίνει εύπλαστη και να μην διακρίνονται κομματάκια βουτύρου μέσα σε αυτήν. Πλάθεις με λίγο περισσότερο από τη μισή ποσότητα ζύμης μια μπάλα (θα είναι η βάση της τάρτας) και μια δεύτερη μπάλα ζύμης με την υπόλοιπη. Τις καλύπτεις με πλαστική μεμβράνη και τις τοποθετείς το λιγότερο για μία ώρα στο ψυγείο.
Ανοίγεις με τη βοήθεια ενός πλάστη την πρώτη μπάλα ζύμης - βάση σε φύλλο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να το τοποθετήσεις με μεγαλύτερη ευκολία στο ταψάκι σου καλύπτοντας πάτο και τοιχώματα, και τρυπάς με πιρούνι όλη την επιφάνειά του (αυτό γίνεται για να ψηθεί καλύτερα και να μην φουσκώσει πολύ η ζύμη)Ύστερα γεμίζεις την πίτα! Πλένεις, καθαρίζεις τις φράουλες και τις κόβεις στα τέσσερα. Τις ανακατεύεις σε μπολ με λίγη ζάχαρη (επειδή ειδικά για τη γέμιση όπως καταλαβαίνεις το Παράξενο Πιρούνι δε βασίστηκε σε ακριβείς δοσολογίες και ποσότητες, η ζάχαρη υπολογίζεται ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλεις τη φραουλόπιτα, δοκιμάζεις και κρίνεις), το κορν φλάουρ και -αν θες- κάποιο λικέρ (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε λίγο αμαρέτο, αυτό είχε)

Ανοίγεις και ένα δεύτερο στρογγυλό φύλλο με τη δεύτερη μπάλα ζύμης και κλείνεις την πίτα, κολλώντας και διπλώνοντας καλά τις άκρες. Με μια οδοντογλυφίδα κάνεις μερικές τρυπούλες στην επιφάνεια. Πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο. Το Παράξενο Πιρούνι με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο που βούτηξε σε νερό, ράντισε ελαφρώς την επιφάνεια της πίτας. Αυτό δεν έγινε γιατί ήθελε να της κάνει αγιασμό (χε, χε), αλλά γιατί έτσι κολλάει η ζάχαρη πάνω στην επιφάνεια και με το ψήσιμο δημιουργεί μια ωραία κρούστα!


Και η φραουλόπιτα είναι έτοιμη για το φούρνο! Ψήνεις για 30 με 40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη), σε θερμοκρασία 180 βαθμών σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Κόψε ένα γενναίο κομμάτι αφού η πίτα κρυώσει λίγο για να μην διαλυθεί και σέρβιρε με τον αγαπημένο σου χυμό, καφέ, τσάι και παγωτό της προτίμησής σου!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πωπωωωω! Πόσος καιρός πέρασε από τότε που έκανα βόλτα στην μπλογκογειτονιά!! Τέλεια η φραουλόπιτα, η πάστα φλώρα με το καρότο και το τζίντζερ, η μηλόπιτα με τα παντζάρια!!! Τι να πρωτοδιαβάσω...πού θα πάει... τελειώνουν τα πολλά μαθήματα και θα αρχίσω τις βόλτες!!!
    Φιλιά καλημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κική! Είναι ωραίες οι βόλτες στη μπλογκογειτονιά, χαλαρωτικές και νόστιμες! Φιλιά κι από μένα, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ήλιο εύχομαι!

      Διαγραφή
  2. Πω-πω "χτύπησες" στόχο, τώρα Έφη μου!
    Μόλις τελείωσα μ' ένα κέικ και έλεγα να κάνω και μια τάρτα με φράουλες, αλλά μετά κάπου βαρέθεκα... Το Σαββατοκύριακο όμως στα σίγουρα!
    Τελικά το καθιέρωσες το δεντρολίβανο στις φραουλοδημιουργίες σου, όσο για το κολπάκι με το ράντισμα έχεις απόλυτο δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτές οι πίτες και τάρτες με τα ώριμα, γλυκά φρούτα της εποχής είναι τόσο νόστιμες, δεν προλαβαίνεις να φτιάχνεις παραλλαγές! Οι επόμενες φραουλοδημιουργίες δεν θα έχουν δεντρολίβανο, χαίρομαι τόσο που προσέχεις όλα τα σημεία στην ανάγνωση Πηνελόπη! Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή