Ρολό καρότου με γέμιση τυριού

Απριλίου 23, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, odd fork, the odd fork, κορμός με καρότο, μωσαϊκό με καρότο, ρολό καρότο, παντεσπάνι καρότο

Ύστερα από ένα μήνα καροτοσυνταγών, το Παράξενο Πιρούνι έχει αρχίσει να βλέπει πορτοκαλί μέχρι και τα μαρούλια! Η τελευταία (για την ώρα) καροτοσυνταγή είναι κάτι αλμυρό επιτέλους, μπορείς να το πεις ορεκτικό ή κάτι για τσίμπημα σαν πρώτο πιάτο. Είναι ίσως λίγο παραπάνω μπελαλίδικο στην παρασκευή του, αλλά νόστιμο και εντυπωσιακό. Επίσης ελαφρύ, αρωματικό και... καροτένιο!

Υλικά για ένα ορθογώνιο ταψί 35 Χ 25 εκ. :

- 900 γραμμάρια πλυμένα και καθαρισμένα καρότα
- 3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- ένα σκαφάκι (250 γρ.) τυρί ρικότα, ή αν θες μυζήθρα
- μαϊντανό φρέσκο και ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε φτιάχνοντας το αλμυρό παντεσπάνι καρότου. Η πρώτη του δουλειά φυσικά ήταν να βράσει τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Ύστερα τα σούρωσε καλά και τα πολτοποίησε σε τρεις δόσεις στο multi. Σε κάθε δόση εκτός από τα βρασμένα και κομμένα καρότα έβαζε και από έναν κρόκο αβγού, αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγη κόκκινη γλυκιά πάπρικα. Τα ασπράδια των αβγών τα χτύπησε στο μίξερ και τα έκανε μια ωραία, αφράτη μαρέγγα την οποία πρόσθεσε ανακατεύοντας απαλά και προσεκτικά στο μίγμα καρότου - κρόκων και το καροτοπαντεσπάνι του ήταν έτοιμο για ψήσιμο!
Το έστρωσε ομοιόμορφα στο ταψί του το οποίο είχε λαδο-αλευρώσει και επιπλέον στρώσει με λαδόχαρτο, το οποίο λαδόχαρτο είχε επίσης λαδώσει πολύ ελαφρά. Έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι βασικά να δει ότι είχε ψηθεί και στεγνώσει. Αφού το Παράξενο Πιρούνι βεβαιώθηκε πως το καροτοπαντεσπάνι του είχε κρυώσει καλά, το ξεκόλλησε με προσοχή ακουμπώντας το πάνω σε ένα νέο, καθαρό φύλλο λαδόχαρτου και τύλιξε με προσοχή σε ρολό μαζί με το λαδόχαρτο. Το άφησε μέσα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσει τη γέμιση του ρολού.
Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να χτυπήσει στο multi τυρί, μαϊντανό και κρεμμυδάκι φτιάχνοντας μια ωραία αρωματική κρέμα τυριού - μυρωδικών την οποία άπλωσε πάνω στο καροτοπαντεσπάνι, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο σημείο της συνταγής και πρέπει να είσαι μάστορας κι ελαφροχέρης καθώς θα ξετυλίξεις το ρολό και θα το ξανατυλίξεις μαζί με τη γέμιση στην τελική του μορφή. Επειδή το καρότο έχει πολλά υγρά το παντεσπάνι είναι κάπως ζουμερό και μπορεί εύκολα να σπάσει και να κοπεί.

Η τελική γεύση όμως μετράει και το καροτορολό αυτό φάνηκε στο Παράξενο Πιρούνι σαν ομελέτα με γεύση καρότου, την οποία η ελαφριά και αρωματική γέμιση με τυρί συμπλήρωνε τέλεια. Το στόλισε με γιρλάντες καρότου και έκανε τέλος πάντων ό,τι μπορούσε για να το κάνει γιορτινό! 
Σου προτείνει πριν τα αρνιά και τα παϊδάκια του πασχαλινού γεύματος να το τσιμπήσεις σαν ελαφρύ ορεκτικό, ή και για brunch ακόμα αφού πάει ωραιότατα με τσάι και ψωμί ή κριτσίνια. Και καλές, παράξενες γιορτές! 🎆

You Might Also Like

2 σχόλια