Καροτόπιτα με πορτοκάλι και καρύδια

Απριλίου 15, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, τάρτα καρότο, πίτα καρότο

Το Παράξενο Πιρούνι συνεχίζει απτόητο το αφιέρωμά του στο καρότο κι επειδή το "κλασικό" πλέον carrot cake όπως καταλαβαίνεις πέφτει όσο να 'ναι "mainstream" για τα παράξενά του γούστα, σου έχει σήμερα μια γλυκιά, νηστίσιμη καροτόπιτα με πορτοκάλι και καρύδια που θα σε γεμίσει άρωμα και χρώμα, γεύση και ενέργεια!

Υλικά για τη ζύμη:

- 125 γραμμάρια βούτυρο (ή μαργαρίνη για τη νηστίσιμη εκδοχή) σε μικρά κομματάκια που έχει μείνει για λίγο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας νερό παγωμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

- 3 μέτρια καρότα ψιλοτριμμένα στον τρίφτη
- το χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια γεμάτη κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη
- 4 μπισκότα πτι μπερ ή digestive τριμμένα στο μπλέντερ
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού καρύδι τριμμένο
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού πορτοκάλι γλασέ ψιλοκομμένο

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε με τη ζύμη του, φτιάχνοντας ουσιαστικά μια ζύμη τάρτας με τον γνωστό τρόπο. Δηλαδή ανακάτεψε αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και ξύσμα και πρόσθεσε το βούτυρο τρίβοντας με το χέρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος, έπλασε σε μπάλα (ανάλογα ίσως χρειαστεί να προσθέσεις ελάχιστο παγωμένο νερό ή αλεύρι για να γίνει εύπλαστη η ζύμη), τύλιξε με διαφανή μεμβράνη και την έβαλε το λιγότερο για μια ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, χώρισε αυτή τη μπάλα ζύμης σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο) και άνοιξε σε φύλλο πρώτα το μεγαλύτερο, χρησιμοποιώντας το ως βάση της πίτας του. Το έστρωσε σε ελαφρά λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι και τρύπησε όλη την επιφάνειά του με τον εαυτό του (με πιρούνι δηλαδή 😏)
Έστρωσε πάνω τη γέμισή του (την έφτιαξε πολύ απλά όπως καταλαβαίνεις, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί) και κάλυψε με το δεύτερο φύλλο ζύμης, στρίβοντας και κολλώντας καλά τις άκρες. Ξανά τρύπησε όλη την επιφάνεια (έτσι ψήνεται/στεγνώνει και η γέμιση γιατί φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο), πασπάλισε με κρυσταλλική ζάχαρη και ράντισε με λίγο νερό. Έψησε στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα για 50 λεπτά περίπου. 

Έκοψε την καροτόπιτα σε κομμάτια αφού κρύωσε. Το πορτοκάλι και το καρύδι έδωσαν σούπερ γεύση και η κρούστα που έκανε η ζάχαρη στην επιφάνεια είχε αυτό το γλυκό "κρατς" που άρεσε στο Παράξενο Πιρούνι και το έκανε να τραγανίσει ανελέητα κάθε πορτοκαλί κομμάτι πίτας!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Μύρισε μέχρι εδώ!! Κρίμα που δεν έχω διαθέσιμα πορτοκάλια, αλλιώς θα την σκαρωνα τώρα κιόλας Σκοτεινό και Παράξενο Πιρούνι μου🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πηνελόπη, σ' ευχαριστώ γι άλλη μια φορά και χαίρομαι που εγκρίνεις! Εδώ δεν έχει τζίντζερ, μόνο πορτοκάλι και για να ομολογήσω το μυστικό μου, αντί για πορτοκάλι γλασέ στη γέμιση έβαλα κουμ κουάτ μιας και ήμουν στο νησί όταν την έφτιαξα. Κανένα κουμ κουάτ τουλάχιστον σου έχει περισσέψει?

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία! Δε φαίνεται να είναι και πολύ γλυκιά και αυτό μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι πολύ γλυκιά γιατί κι εγώ αυτό ήθελα. Τη γλυκιά γεύση τη δίνει κατά βάση το γλασέ πορτοκάλι στη γέμιση. Την καλημέρα μου και σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή