Γλυκό πατέ καρότου
(κάτι σαν fudge με καρότα)

Απριλίου 09, 2019

χαλβάς με καρότα, ινδικό γλυκό με καρότα, paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Μήπως ψάχνεις στην κουζίνα με κλειστά ακόμα φώτα?
Σ' έπιασε μεγάλη πείνα? Όρμα αμέσως στα καρότα!
Το Παράξενο Πιρούνι έχει κατά βάθος ποιητική καρδιά αλλά για την ώρα δε θα σε βασανίσει άλλο με στίχους. Θα δείξει όμως πως με απλά, βασικά υλικά, κάποια ίσως παραπάνω μπαχαρικά και λίγη υπομομή μπορείς να φτιάξεις ένα γλυκό με καρότα... ποίημα! 

Για μια μικρή σχετικά ποσότητα θα χρειαστείς:

- 5 καρότα μέτρια (περισσότερο από 350 και κάτι λιγότερο από 400 γραμμάρια)
- 1 και 1/4 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού γάλα εβαπορέ πλήρες, αδιάλυτο
- μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- λίγο μαύρο κάρδαμο (κακουλέ) κοπανισμένο στο γουδί μέχρι να γίνει σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- μια χούφτα άσπρα ολόκληρα αμύγδαλα (ή και περισσότερα αν θέλεις)
- μια χούφτα σταφίδες (ξανθές ή μαύρες, ό,τι προτιμάς)
- λίγα καρύδια ψιλοκομμένα
- μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλλο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Πλένεις καλά τα καρότα, αν θέλεις τα ξύνεις λίγο όπου έχουν σημάδια και τα τρίβεις στον τρίφτη του τυριού από την ψιλή πλευρά. Σε μια κατσαρόλα, βάζεις το φρέσκο γάλα και το γάλα εβαπορέ, αδειάζεις τα τριμμένα καρότα και μαζί με τους κόκκους πιπεριού (θα τους αφαιρέσεις μετά μην ανησυχείς, δίνουν ένα ωραιότατο "spicy touch") σιγοβράζεις το μίγμα για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα, μέχρι να γίνει μαλακό και ομοιογενές και κυρίως, να δεις ότι το καρότο έχει βράσει καλά – καλά. Το κοιτάς και το ανακατεύεις κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το γάλα (αν και επειδή σιγοβράζει, δεν θα κολλήσει, πάρε όμως και μια καλή κατσαρόλα).



Ήρθε η ώρα να προσθέσεις τη ζάχαρη (αφαιρείς τώρα τους κόκκους πιπεριού με ένα κουταλάκι). Ανακατεύεις το μίγμα με ξύλινη κουτάλα καθώς εξακολουθεί να σιγοβράζει, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. 
Σε ένα τηγανάκι, βάζεις το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί (δεν πρέπει να κάψει γιατί ίσως πικρίσει) τοποθετείς τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζεις μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Απομακρύνεις από τη φωτιά και βγάζοντας τα αμύγδαλα τα οποία κρατάς στην άκρη, ρίχνεις το ρευστό ακόμα και αρωματισμένο βούτυρο στο καροτομίγμα. Προσθέτεις επίσης τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα καρύδια και δυναμώνοντας τη θερμοκρασία, μαγειρεύεις ανακατεύοντας συχνά μέχρι το μίγμα να γίνει πηχτή πάστα που θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε, το κατεβάζεις από τη φωτιά, ρίχνεις το μέλι και όταν κρυώσει λίγο το αδειάζεις σε φόρμα βάζοντας στην επιφάνεια τα αμύγδαλα που είχες κρατήσει. Πασπαλίζεις με κανέλα και όταν κρυώσει εντελώς το τοποθετείς στο ψυγείο.

Φαίνεται (και είναι) απλό, είναι όμως και τόσο νόστιμο! Τα μπαχαρικά και κυρίως το κάρδαμο του δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και οι ξηροί καρποί επίσης του πάνε πολύ. Δοκίμασε αν θες να βάλεις φυστίκια ή ανάλατα κάσιους αντί για καρύδια και να παραλείψεις (ή και όχι) τις σταφίδες.

You Might Also Like

0 σχόλια