Μηλόπιτα με πλιγούρι χωρίς ζάχαρη

Φεβρουαρίου 25, 2019

μηλόπιτα light, μηλόπιτα χωρίς λιπαρά, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Αυτή είναι σίγουρα μια μηλόπιτα παράξενη, μια μηλόπιτα αλλιώτικη από τις υπόλοιπες. Είναι υγιεινή, έχει ελάχιστα έως και σχεδόν καθόλου λιπαρά, δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει κάν κάποιου είδους γλυκαντικό! Η ήπια γλυκιά της γεύση οφείλεται αποκλειστικά στις σταφίδες και στη φυσική γλυκιά γεύση των κόκκινων μήλων που περιέχει. Τι άλλο? Α ναι, αντί για ζύμη ή φύλλο, η βάση και η επικάλυψη είναι ένας αρωματικός χυλός από πλιγούρι!
Με αυτή τη συνταγή, εξαφανίστηκε και η τελευταία κούπα πλιγουριού που υπήρχε στην κουζίνα του Παράξενου Πιρουνιού. Εξαφανίστηκε με τον καλύτερο - παράξενο τρόπο σε ένα γλυκό που δεν είναι κι ακριβώς γλυκό (αφού δεν έχει ζάχαρη), το λες ίσως ωραιότατο ενεργειακό σνακ, τσίμπα το στο πρωινό σου και να δεις που θα σου φέρει δύναμη και (πλι)γούρι! 😏

Για ένα μέτριο, ορθογώνιο πυρέξ ή για 8 περίπου μερίδες:

- 1 κούπα πλιγούρι
- 3 κούπες νερό
- 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- μοσχοκάρυδο και κανέλα
- 1 1/2 περίπου κούπα καρυδόψιχα τριμμένη
- 2 κόκκινα γλυκά μήλα 
- 2/3 κούπας σταφίδες μαύρες
- κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλλο, τζίντζερ
- 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουταλιά σούπας περίπου ταχίνι για το άλειμμα του ταψιού

Όπως και στην πλιγουρόπιτα/σπανακόπιτα της προηγούμενης ανάρτησης, έτσι και τώρα η "ζύμη" της πίτας είναι χυλός από πλιγούρι με μπαχαρικά και καρύδια. Βάζεις το νερό να πάρει βράση μαζί με τα μπαχαρικά. Προσθέτεις το πλιγούρι και σιγοβράζεις ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να δημιουργηθεί ένας χυλός. Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα καρύδια. Ανακατεύεις και στρώνεις τον μισό χυλό μέσα στο αλειμμένο με ταχίνι ταψί. Το Παράξενο Πιρούνι σκέφτηκε πως το ταχίνι θα έδινε καλύτερη γεύση σε σχέση με το ελαιόλαδο, ταιριάζει κιόλας περισσότερο με το μήλο και τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνεις για 15 λεπτά περίπου τη στρώση αυτή που είναι η βάση της μηλόπιτας, βγάζεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.

Για τη γέμιση πολύ απλά καθαρίζεις τα μήλα και τα τρίβεις στον τρίφτη του τυριού από την πιο χοντρή πλευρά. Προσθέτεις την υπόλοιπη καρυδόψιχα, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και το κορν φλάουρ, ανακατεύεις καλά και στρώνεις το μίγμα πάνω στην μισοψημένη βάση. Καλύπτεις με τον υπόλοιπο χυλό, πατάς και πιέζεις καλά και πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια της μηλόπιτας με κανέλα.
Ψήνεις στους 180 βαθμούς με αέρα για 40 λεπτά περίπου και κόβεις την μηλόπιτα όταν κρυώσει για να μην διαλυθεί.

μηλόπιτα ελαφριά, μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη, μηλόπιτα νηστίστιμη, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, odd fork, the odd fork

Η πίτα την πρώτη μέρα ίσως να κριτσανίζει λίγο, την επόμενη γίνεται πιο μαλακή. Διατηρείται καλά κλεισμένη σε πλαστικό δοχείο μέσα στο ψυγείο. 
Το Παράξενο Πιρούνι που την ήθελε για το πρώτο τσίμπημα της μέρας πάντως, την κατανάλωσε πολύ ευχάριστα μέσα σε μια βδομάδα παίρνοντας ένα κομμάτι κάθε πρωί από το το ψυγείο. Μέχρι να φτιάξει και τον καφέ του, η παράξενη μηλόπιτά του είχε φτάσει σε ιδανική θερμοκρασία και είχε μετατραπεί σε ιδανικό πρωινό!

You Might Also Like

3 σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A! Εσύ έχεις ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ... σε συνδυασμούς, Έφη μου.
    Σήμερα αγόρασα πλιγούρι για να κάνω μελιτζάνες. Φυσικά θα μου μείνει ποσότητα, οπότε τι θα γίνει...θα με βάλεις να φτιάχνω μηλόπιτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, μετά από τα φαγητά δε θα έφτιαχνα και ένα γλυκό με πλιγούρι? Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου για τα σχόλιά σου και τα καλά σου λόγια! Για σήμερα εύχομαι και καλή, νόστιμη Τσικνοπέμπτη!

      Διαγραφή