Πλιγουρότο με μελιτζάνες

Φεβρουαρίου 02, 2019

μελιτζάνες με πλιγούρι, μελιτζάνες γιαχνί, μελιτζάνες τουρλού, μελιτζάνες κοκκινιστές, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Το σημερινό πιάτο δε διεκδικεί προφανώς δάφνες πρωτοτυπίας ή... "παραξενιάς", έγινε όμως αυθόρμητα όταν ένα ξεχασμένο σακουλάκι με πλιγούρι ανακαλύφθηκε σε κάποιο ράφι της κουζίνας, ήταν νόστιμο και χορταστικό και το Παράξενο Πιρούνι το ευχαριστήθηκε σίγουρα, επομένως γιατί να μην του αξίζει μια φωτογραφία (όχι και από τις καλύτερες...) και μια θέση στο μαγειρικό διαδικτυακό του σπίτι?

Για 4 - 5 μερίδες:

- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 καρότα
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 με 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- πιπέρι μαύρο, πάπρικα γλυκιά και πάπρικα καπνιστή
- λίγο ξερό δυόσμο
- ένα πελτεδάκι (η μίνι συσκευασία 70 γραμμαρίων)
- πλιγούρι
- ένα ματσάκι μαϊντανό

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε σωτάρωντας για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα στο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τις μελιτζάνες κομμένες σε κύβους, τις έφερε μια - δυο βόλτες να μειωθούν κάπως σε όγκο, έβαλε τα καρότα σε ψιλές ροδέλες και νερό να σκεπάζει τα υλικά. Πρόσθεσε το πελτεδάκι και όλα τα αρωματικά και τα μπαχαρικά του. Αλάτι δεν έβαλε καθόλου, προσπαθεί να το κόψει. Σκέπασε την κατσαρόλα του και σιγόβρασε για μια ώρα περίπου γιατί ήθελε τα λαχανικά του να μαλακώσουν καλά. Ύστερα πρόσθεσε το πλιγούρι (το οποίο δεν ξέρει πόσο ήταν γιατί το έβαλε με το μάτι) και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σ' αυτό το σημείο το Παράξενο Πιρούνι ξεσκέπαζε κάθε τόσο την κατσαρόλα του και ανακάτευε το φαγητό του με ξύλινη κουτάλα. Όταν με το μάτι του είδε ότι είχε γίνει μαλακό και ομοιογενές, σαν ριζότο σε όψη και υφή ή σαν τα ίσως λίγο παραβρασμένα φαγητά της μαμάς τα οποία όμως το Παράξενο Πιρούνι λατρεύει, κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπασμένη ακόμα, την άφησε κατά μέρος έτσι ώστε το φαγητό του να κρυώσει και να "ηρεμήσει".

Αν και χωρίς αλάτι έγινε νοστιμότατο και το Παράξενο Πιρούνι όταν γύρισε εκείνο το βράδυ κουρασμένο από το γυμναστήριο όπου πηγαίνει για να διατηρείται δυνατό και να μπορεί να τσιμπάει γερά, του έδωσε και κατάλαβε! Έφαγε μαζί και λίγη φρέσκια ξινομυζήθρα και ένιωσε πως δε χρειαζόταν τίποτα άλλο. 
Οικονομικό, εύκολο, νόστιμο, light και χορτοφαγικό φαγητό για γερά - παράξενα πιρούνια!

You Might Also Like

0 σχόλια