Πλιγουρόπιτα με σπανάκι και αβοκάντο

Φεβρουαρίου 23, 2019

πλιγουρόπιτα με σπανάκι, σπανακόπιτα με πλιγούρι, σπανακόπιτα με αβοκάντο, πίτα με αβοκάντο, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αν είσαι κανονικός άνθρωπος, άντε να φτιάξεις σπανακόπιτα με πλιγούρι. Αν είσαι όμως Παράξενο Πιρούνι, φτιάχνεις πλιγουρόπιτα με σπανάκι. Και βάζεις και αβοκάντο... έτσι, για το κερασάκι! Έχοντας δοκιμάσει ήδη πλιγουρότο με μελιτζάνες και σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι και ρόδι, το Παράξενο Πιρούνι δε μπορούσε να μην περάσει στο επόμενο στάδιο, χρησιμοποιώντας τα τελευταία περισσεύματα πλιγουριού που είχε στο σακουλάκι του για κάτι πιο παράξενο!
Παράξενο αλλά υγιεινό, light και χορτοφαγικό ταυτόχρονα. Εννοείται και νόστιμο!

Για ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ:

Για τη "ζύμη" πλιγουριού:

- 1 κούπα πλιγούρι
- 3 κούπες νερό
- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μισό ματσάκι άνηθο
- λίγο γλυκάνισο σε σπόρους
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση:

- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- λίγο ελαιόλαδο
λίγο γλυκάνισο σε σπόρους
- περίπου μισό κιλό σπανάκι (καθαρισμένο είναι λιγότερο)
- μισό ματσάκι άνηθο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- μια με δυο κουταλιές νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου, ή κεχριού, κτλ 
- ένα πακετάκι ξινομυζήθρα, περίπου 300 γραμμάρια
- ένα αβοκάντο

Ξεκινάς με τη "ζύμη" πλιγουριού, η οποία είναι ένας χυλός επί της ουσίας. Στο ελαιόλαδο τσιγαρίζεις ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτεις το γλυκάνισο και τα κοτσανάκια από το μισό ματσάκι άνηθου ψιλοκομμένα. Προσθέτεις το πλιγούρι και μετά από ένα - δυο λεπτά, το νερό. Βάζεις αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και σιγοβράζεις με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 20 με 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να μαλακώσει καλά και να απορροφήσει το νερό. Προς το τέλος βάζεις και τις κορφές από τον άνηθο ψιλοκομμένες. Ανακατεύεις συχνά με ξύλινη κουτάλα και όταν γίνει στην όψη κάτι σαν σφιχτό porridge, αποσύρεις από τη φωτιά και βάζεις το μισό από το τυρί των υλικών της γέμισης, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί στο χυλό.

Ετοιμάζεις τη γέμιση με το σπανάκι πολύ απλά τσιγαρίζοντας για λίγο σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, λίγα σποράκια γλυκάνισου και τα κοτσανάκια του υπόλοιπου άνηθου ψιλοκομμένα. Βάζεις το σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο και ανακατεύεις να χάσει τα υγρά του και να μειωθεί σε όγκο. Βάζεις αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και όταν το μίγμα μείνει με ελάχιστα υγρά, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζεις τον υπόλοιπο άνηθο (κορυφές), τη βρώμη (για να τραβήξει την υγρασία), το υπόλοιπο τυρί και το αβοκάντο καθαρισμένο και σε κυβάκια.


γέμιση σπανακόπιτα, αβοκάντο με σπανάκι, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Σε λαδωμένο ταψί ή πυρέξ τοποθετείς τον μισό χυλό πλιγουριού, καλύπτεις με τη γέμιση και στρώνεις ομοιόμορφα τον υπόλοιπο χυλό. Ραντίζεις  την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις με αέρα στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, να ροδίσουν οι άκρες της πίτας.
Αφήνεις την πίτα να κρυώσει για μισή ώρα με 45 λεπτά και ύστερα την κόβεις σε μερίδες. Για τα γούστα του Παράξενου Πιρουνιού η πίτα αυτή αποτέλεσε ένα πρώτης  τάξεως γεύμα -Κυριακάτικο μάλιστα, καθώς συνδυάστηκε εξαιρετικά με ωραίο λευκό κρασί και χειμωνιάτικο ήλιο 😊
Στο επόμενο επεισόδιο θα έχει κάτι γλυκό & παράξενο -με τι άλλο, ξανά πλιγούρι!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Καθόλου παράξενο δε μου φαίνεται, ίσα ισα μου αρέσει πολύ η ζύμη που θα πρέπει να είναι πολύ γευστική. Το αβοκάντο είναι πρωτότυπη προσθήκη σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μαρία! Ήθελα η πίτα να είναι υγιεινή αλλά και αρκετά χορταστική ταυτόχρονα. Νομίζω πως τα κατάφερα!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!! Μου αρέσουν οι πρωτότυπες πίτες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μάθω να ανοίγω και κανονικό, παραδοσιακό φύλλο της προκοπής ;)

      Διαγραφή