Πικάντικα κρακεράκια με τυρί και πάπρικα, σαν σπιτικά γαριδάκια

Φεβρουαρίου 16, 2019

σπιτικά γαριδάκια, σνακ με πάπρικα, κράκερ σπιτικά, σπιτικά κρακεράκια, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Η συνταγή αυτή κυκλοφορεί γενικότερα στο διαδίκτυο και το Παράξενο Πιρούνι καθώς σέρφαρε για να περάσει την ώρα του αλλά και για να ανοίξει περισσότερο την -ήδη ανοιχτή- όρεξή του για τσίμπημα, διάβασε κάπου ότι είναι σαν σπιτικά γαριδάκια οπότε δεν ήθελε και πολύ. Φυσικά τώρα που είναι μεγάλο δεν τρώει όλα αυτά τα βιομηχανοποιημένα σνακ, όμως το παιδί μέσα του ακόμα θυμάται με πόση χαρά έτρωγε εκείνα τα γαριδάκια με τη χαρακτηριστική γεύση τυριού - πάπρικας, έστω κι αν ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τεχνητή.
Μια απλή ζύμη λοιπόν περίπου σαν αυτή της τάρτας με μπόλικο κίτρινο τυρί και πάπρικα ανοιγμένη σε λεπτό φύλλο, κομμένη σε μικρά ορθογώνια και ψημένα μέχρι να γίνουν όσο κριτσανιστά χρειαζόταν, ήταν ό,τι έπρεπε για να αναβιώσει αυτή η χαρακτηριστική γεύση, και μάλιστα να αναβιώσει σπιτικά!

Υλικά:

- 150 γραμμάρια τυρί τσένταρ (το Παράξενο Πιρούνι βρήκε στο σ/μ ένα λίγο πιο ακριβό αλλά ωραίο mature cheddar) τριμμένο στον τρίφτη (από το χοντρό του μέρος)
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο (ή 30 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά σούπας γάλα
- μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 κουταλάκι γλυκού σόδα
- γλυκιά πάπρικα

Στην αρχή το Παράξενο Πιρούνι χτύπησε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μετά όμως κατάλαβε πως αν δε λερώσεις τα χέρια σου φαΐ δεν τρως, οπότε αποφάσισε να ζυμώσει κανονικά. Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο πάχους λίγο λιγότερο από μισό εκατοστό περίπου με τον πλάστη, έκοψε με μαχαίρι ορθογώνια λωριδάκια, κάπως να μοιάζουν σαν γαριδάκια και τα έβαλε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Έκανε τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά τους με οδοντογλυφίδα για να μη φουσκώσουν πολύ.
Έψησε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις, μέχρι να δει ότι είχαν πάρει χρώμα.

Το Παράξενο Πιρούνι διαπίστωσε πως ζεστά και φρεσκοψημένα ήταν όσο τραγανά και αφράτα έπρεπε και όντως θύμισαν αρκετά τον τόσο βλαβερό αλλά και τόσο αγαπημένο παιδικό μεζέ. Θα ήθελε να δει πως θα ήταν αν πριν τα ψήσει τα είχε πασπαλίσει και με λίγη ρίγανη, δεν πειράζει όμως γιατί αυτό του δίνει την ευκαιρία να τα ξαναφτιάξει καθώς όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αυτά της φωτογραφίας ανήκουν ήδη στο παρελθόν! 😊

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Μα τα πιο ωραία και νοστιμα ειναι τα ''βλαβερά''!!! ;)
    Αν βρεθω σε κανα παιδικο παρτυ που εχει γαριδάκια θα τα τιμήσω. Αλλα νομίζω τα δικά σου κρακεράκια-γαριδάκια είναι πιο ωραία.
    Και η ριγανη θα τους πηγαίνει και γενικά νομίζω δέχονται πολλές παραλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Marion! Όντως μπορούν να φτιαχτούν σε πολλές παραλλαγές προσθαφαιρώντας μυρωδικά και μπαχαρικά. Σε ένα παιδικό πάρτυ νομίζω πως θα άρεσαν σε μικρά και μεγάλα παιδάκια :)

      Διαγραφή
  2. Στείλε κανένα μπολάκι προς τα δω ... Σκοτεινούλα μου.
    Πάω να "χαζέψω" τηλεόραση καθώς οι εργασίες τελείωσαν για σήμερα και πολύ θα ήθελα να τσιμπολογάω κάτι παρόμοιο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω Πηνελόπη, γι' αυτό το τσίμπημα μπροστά στην οθόνη φροντίζω κι εγώ! Κι αφού πριν είχαμε γαριδάκια, στο σημερινό post είπα να φροντίσω και για τη μπύρα! :)

      Διαγραφή