Λαχανοτυρόπιτα με σταφίδα και κουκουνάρι

Μαρτίου 08, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

"Ρε παιδιά έχει ψόφο εδώ. Νιώθω την καρδιά μου παγωμένη", είπε το λάχανο στο γιαούρτι και στη φέτα που ήταν δίπλα του στο ράφι του ψυγείου.

"Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, το γουστάρουμε το κρύο", του είπαν οι φίλοι του. "Αν όμως εσένα δε σου αρέσει, πήγαινε στο Παράξενο Πιρούνι. Μόνο αυτό ξέρει πως θα σου ζεστάνει την καρδιά..."

Το Παράξενο Πιρούνι χωρίς να θέλει να περιαυτολογήσει, δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει πάνω του ώρες - ώρες: Τον συγγραφικό του οίστρο, το ταλέντο του στη μαγειρική ή το τρομερό του food styling? 😊

Κι αν εσύ δε συγκινήθηκες από τον χαριτωμένο -λέμε τώρα- πρόλογο αυτής της ανάρτησης ή από την αποκάλυψη πως το Παράξενο Πιρούνι ανήκει στο ζώδιο του Κριού, κάτσε αναπαυτικά, πάρε βαθιά ανάσα και διάβασε πως θα φτιάξεις την πιο light, μερακλίδικη και αρωματική τυρόπιτα με ελάχιστα λιπαρά, χωρίς αβγά και με μόνο 3 κουταλιές λάδι το πολύ! 

Όπως μάλλον θα κατάλαβες, αντί για φύλλο ζύμης -έτοιμο ή σπιτικό- το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε τα φύλλα από ένα μικρό κεφάλι λάχανο, του οποίου τα πρώτα εξωτερικά φύλλα είχαν γίνει μαγειρευτά, τα πιο μέσα σαλάτα και η καρδιά του έμενε για καιρό στο ψυγείο μόνη και κρύα.

Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν έπλυνε το λαχανάκι του και το έβρασε στον ατμό. Όχι να λιώσει, να γίνει μεν μαλακό αλλά να κρατάει και λίγο. Όταν το λάχανο κρύωσε, ξεχώρισε με προσοχή ένα - ένα τα φύλλα του, όπως θα έκανε και για να φτιάξει ντολμάδες.

Σε πολύ ελαφρά λαδωμένο μέτριο ορθογώνιο πυρέξ, το Παράξενο Πιρούνι άπλωσε τα μισά φύλλα λάχανου, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Και όπως μαντεύεις, κάλυψε αυτά τα φύλλα με την καταπληκτική τυρένια γέμιση που έφτιαξε πανεύκολα ως εξής:

Σε ένα μπολ άδειασε πρώτα ένα γιαούρτι στραγγιστό 2% σε λιπαρά  (το κλασικό κεσεδάκι 200 γραμμαρίων) και δυο καλά γεμάτες κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθεί το άμυλο με το γιαούρτι και στη συνέχεια πρόσθεσε κι ένα κεσεδάκι τυρί κότατζ (225 γραμμάρια καθαρό βάρος) ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί πλήρως το μίγμα.

Επ, όχι δεν τελειώνει εδώ! Τώρα είναι το καλό: Το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε λίγο μαύρο πιπέρι, ακόμα λιγότερο κόκκινο καυτερό πιπέρι, λίγο κίμινο σκόνη, λίγα φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα, δυο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα μικρό φακελάκι κουκουναρόσπορο και 1/3 κούπας περίπου μαύρες σταφίδες που τις είχε μουλιάσει σε νερό για μερικές ώρες (και σουρώσει εννοείται).

Και... last but not least, για να ενισχύσει την τυρόπιτα του πρόσθεσε και 200 περίπου γραμμάρια τυρί "φέτα" με 6% λιπαρά μόνο (ας το πάρει το ποτάμι, είναι η Ήπειρος Fit & Slim) που την είχε ξεπλύνει καλά από την άλμη της, στεγνώσει και χοντροτρίψει με τα χέρια του. Ανακάτεψε καλά όοολα αυτά τα ωραία και έστρωσε πάνω από τα φύλλα λάχανου, καλύπτοντας την επιφάνεια με τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα. Έριξε ελάχιστο ελαιόλαδο και το άπλωσε με τα χέρια του σε όλη την επιφάνεια, πιέζοντας καλά να σκεπαστεί η γέμιση.

Το Παράξενο Πιρούνι πασπάλισε την επιφάνει της πίτας με λίγο πιπέρι, κάλυψε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Ύστερα έβγαλε το αλουμινόχαρτο και έψησε για άλλο ένα τέταρτο. 

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Η λαχανοτυρόπιτα ή τυρολαχανόπιτα έμεινε να κρυώσει για μια ώρα (το λιγότερο) έτσι ώστε να κοπεί σε κομμάτια χωρίς να διαλυθεί. Η γεύση και το άρωμα της δικαίωσαν το Παράξενο Πιρούνι το οποίο χωρίς διάθεση κομπασμού, γι' ακόμα μια φορά μεγαλούργησε! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια