Νηστίσιμο κέικ χαρουπιού σπέσιαλ

Νοεμβρίου 07, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Καιρό είχε το Παράξενο Πιρούνι να φτιάξει κέικ! Η φαρίνα χαρουπιού όμως στο ράφι του σούπερ μάρκετ του έκλεισε το μάτι και από 'κει και πέρα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους 😊
Υπάρχει ένα κέικ για κάθε τύπο ανθρώπου και για κάθε περίσταση. Το πιο αγαπητό, το πιο οικογενειακό, το πιο "comfort" γλυκό. Και φυσικά, γλυκό που μπορεί να φτιαχτεί και σε vegan, sugar-free εκδοχή χωρίς να υστερεί καθόλου σε γλύκα και απόλαυση!

Για το κέικ:

- 2 μπανάνες καλά ώριμες
- 3 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι καρύδας
- 3 με 4 γεμάτες κουταλιές φυστικοβούτυρο
- ένα κουταλάκι κανέλα
- λίγο τζίντζερ και μπαχάρι σκόνη
- φαρίνα χαρουπιού, όση σηκώσει

Το Παράξενο Πιρούνι έχωσε στο multi μπανάνες, γιαούρτι καρύδας, φυστικοβούτυρο και μπαχαρικά και πολτοποίησε να γίνει ένα ωραίο, ομοιογενές μίγμα. Ύσετρα έβαλε όση φαρίνα χαρουπιού "σήκωσε" για να προκύψει ένας μαλακός χυλός για κέικ. Έβαλε το χυλό στη φόρμα του (χρησιμοποίησε σιλικόνης που δε χρειάζεται και βουτύρωμα-αλεύρωμα) και ετοίμασε το extra του κέικ!

Για τη γέμιση χουρμά:

- 6 βασιλικοί χουρμάδες
- ένα με δύο γεμάτα κουταλάκια φυστικοβούτυρο
- λίγο χαρουπόμελο
- λίγο νερό για αραίωμα αν χρειαστεί

Το Παράξενο Πιρούνι ξαναέχωσε στο multi τους χουρμάδες ψιλοκομμένους και χωρίς το κουκούτσι μαζί με το φυστικοβούτυρο και δούλεψε το μίγμα να γίνει μια πάστα. Χρησιμοποίησε λίγο νερό και λίγο χαρουπόμελο για να αραιώσει την πάστα χουρμά και να έχει την υφή μιας μαλακής κρέμας, σαν τη νουτέλα περίπου.
Έριξε κουταλιές από αυτή την πάστα χουρμά στον χυλό κέικ ανακατεύοντας με ένα μαχαίρι (τη μύτη του) πολύ ελαφρά, να δημιουργηθούν σαν "νερά" στο κέικ όταν θα έχει ψηθεί.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Και φυσικά, το Παράξενο Πιρούνι έψησε κλασικά όπως πάντα στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα μέχρι το κέικ να φουσκώσει και η επιφάνεια του να κάνει σκασίματα. Το κέικ θα είναι έτοιμο αν η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθιστεί μέσα του βγει καθαρή (και πάλι δηλαδή κλασικά πράγματα & κόλπο).
Το Παράξενο Πιρούνι που ήθελε να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σπέσιαλ, έφτιαξε στα πολύ γρήγορα κι ένα frosting που λένε στο χωριό του για το κέικ.

Για το σοκολατένιο γλάσο:

- μια σοκολάτα υγείας με στέβια (70 γραμμάρια)
- μια με δύο κουταλιές γιαούρτι καρύδας

Απλούστατα το Παράξενο Πιρούνι έλιωσε με τη μέθοδο μπεν μαρί τη σοκολάτα του και την ανακάτεψε με λίγο γιαούρτι καρύδας να γίνει μια πηχτή σος. Την άπλωσε πάνω από το χλιαρό κέικ και μετά από λίγο το λαχταριστό, χαρουπο-μπανανο-χουρμαδο-σοκολατένιο του κέικ ήταν έτοιμο ίσως όχι να διαβαστεί δυνατά, αλλά σίγουρα να φαγωθεί μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

You Might Also Like

0 σχόλια