Συκώτι κρασάτο με blueberries

Νοεμβρίου 01, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Out of the blue. Δηλαδή όπως θα λέγαμε και στο χωριό μας, έτσι ξαφνικά. Κάτι που θα μπορούσε να περιγράψει πολύ καλά το μαγειρικό πνεύμα του Παράξενου Πιρουνιού. Σκαρώνει τη μια νέα, δημιουργική συνταγή μετά την άλλη. Κατεβάζει ιδέες χωρίς σταματημό από 'κει που κανείς δεν το περιμένει και η όρεξη του για νέες δοκιμές και πειραματισμούς παραμένει αμείωτη.
Μιλώντας για μπλε λοιπόν και μια που τα περιβόητα φρουτάκια βρίσκονται εύκολα στο σούπερ μάρκετ και το Παράξενο Πιρούνι έχοντας διαβάσει πόσο ωφέλιμα είναι μα και έχοντας διαπιστώσει πως είναι και νοστιμότατα τα αγοράζει συχνά - πυκνά, εδώ δε θα γίνουν κάποια γλυκιά πίτα, τάρτα ή μπισκότα αλλά θα παίξουν το ρόλο του βασικού συστατικού ενός γεύματος και μάλιστα γεύματος γκουρμέ και Κυριακάτικου!

Για μια μερίδα το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- ένα κομμάτι συκώτι μοσχαρίσιο
- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2/3 κούπας καλής ποιότητας κόκκινο, ξηρό κρασί
- ένα φύλλο δάφνης
- 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- 3 κόκκους μπαχάρι
- μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
- ένα σκαφάκι blueberries
- αλάτι
- ρύζι για το σερβίρισμα

Το Παράξενο Πιρούνι έκοψε το συκώτι σε μικρά κομματάκια και τα σώταρε σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να αλλάξουν χρώμα και να ασπρίσουν.
Πρόσθεσε τα μπαχαρικά, έσβησε με το κρασί, χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε το κατσαρολάκι και άφησε να σιγοβράσει το φαγητό έτσι όπως ήταν, χωρίς να προσθέσει καθόλου νερό για 15 - 20 λεπτά.

Το Παράξενο Πιρούνι έπειτα δυνάμωσε τη φωτιά, ξεσκέπασε το κατσαρολάκι του, πρόσθεσε τα blueberries και άφησε τα περισσότερα υγρά να εξατμιστούν, κουνώντας το κατσαρολάκι για να μη διαλυθούν τα blueberries. Προς το τέλος, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε και το αλάτι.

Όταν η σάλτσα είχε γίνει σαν πηχτό σιρόπι το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε το γιορτινό του φαγητό ζεστό, πάνω από βραστό ρυζάκι. Ταιριάζει βέβαια και ο πουρές πατάτας ή ακόμα καλύτερα γλυκοπατάτας! 
Μαζί με το... στρουμφο-συκώτι 😊 το οποίο είχε γίνει μαλακό σαν βελούδο, το Παράξενο Πιρούνι έφαγε και λίγη πράσινη σαλάτα και ασφαλώς ήπιε κόκκινο κρασί, από αυτό που έβαλε και στο υπέροχο, φρουτώδες αυτό νέο, παραξενοπιρουνίσιο πιάτο! 🍷

You Might Also Like

0 σχόλια