Μπιφτέκια με μαυρομάτικα φασόλια

Οκτωβρίου 16, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Το Παράξενο Πιρούνι αγαπά όλα τα όσπρια. Σε σαλάτες το καλοκαίρι και σε σούπες ή μαγειρευτά κατσαρόλας το χειμώνα, είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί κανείς να βάλει στο τραπέζι του. Και αν μιλάμε για φακές ή μαυρομάτικα φασόλια, τότε γίνονται επίσης απλά και γρήγορα.


Το Παράξενο Πιρούνι παρατηρούσε τον τελευταίο καιρό μια έλλειψη στα μαυρομάτικα φασόλια. Αφού χόρτασε σαλάτες σαν αυτή το καλοκαίρι, τώρα ήθελε να φτιάξει κάτι διαφορετικό. Όμως μαυρομάτικα λαχταρούσε και μαυρομάτικα δεν έβρισκε! 
Μόλις ξαναπέτυχε λοιπόν μαυρομάτικα στο σούπερ μάρκετ, έφτιαξε υγιεινά μπιφτέκια (κάτι σαν ψητά φαλάφελ τέλος πάντων), και χωρίς άλλη καθυστέρηση θα σου πει πως:


Έβαλε γύρω στα 2/3 του σακουλιού μαυρομάτικα φασόλια να βράσουν καλά (το σακούλι από το σ/μ που πήρε είχε καθαρό βάρος μισό κιλό). Τα σούρωσε, τα πολτοποίησε στο multi και τα "ζύμωσε" με:


- ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σούπας ταχίνι ολικής αλέσεως
- ένα κουταλάκι σπόρους κύμινο και άλλο ένα κουταλάκι σπόρους κόλιανδρο που τα κοπάνισε στο γουδί να γίνουν σκόνη
- αλάτι, πιπέρι, λίγη γλυκιά πάπρικα, λίγο κουρκουμά σε σκόνη
- μισό κουταλάκι σόδα
- μισή κούπα τριμμένο ημίσκληρο κίτρινο τυρί (προαιρετικά)
- ένα κρόκο αβγού (προαιρετικά)
- λίγο καλαμποκάλευρο για πασπάλισμα


Αν θες να κάνεις ό,τι και το Παράξενο Πιρούνι αλλά είσαι βίγκαν, απλώς δεν βάζεις τον κρόκο του αβγού και το τυρί στη "ζύμη" των φασολιών. Αφού ζυμώσεις καλά τα πολτοποιημένα βρασμένα μαυρομάτικα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και προκύψει ένα μίγμα που να πλάθεται το αφήνεις για καμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξει λίγο ακόμα και μετά πλάθεις μπαλάκια τα οποία τα αλευρώνεις λίγο με καλαμποκάλευρο. Τα πιέζεις λίγο να απλώσουν και να γίνουν σαν μπισκότα και τα ψήνεις στον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να στεγνώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.


Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα τα σερβίρεις μαζί με την αγαπημένη σου σαλάτα και πίνεις μπύρα ή φτιάχνεις χορταστικά σάντουιτς μαζί με πράσινα φύλλα και λαχανικά που θα σου δώσουν ενέργεια για την προπόνηση, την εκδρομή ή την δεκάωρη (στην καλύτερη περίπτωση...) δουλειά στο γραφείο.

Κάααποια στιγμή το Παράξενο Πιρούνι αν ζει ακόμα και διατηρεί τη γνωστή, καλή παραξενοπιρουνίσια του διάθεση, θα σου δείξει και σπέσιαλ μαυροματικο-φασολο-συνταγή.
Μέχρι τότε σου στέλνει τα αγωνιστικά, παραξενοπιρουνίσια του φιλιά!

You Might Also Like

0 σχόλια