Σολωμός στο φούρνο με κολοκύθα, δεντρολίβανο και πορτοκάλι

Μαΐου 17, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η παραξενοπιρουνίσια μαμά αγαπά πολύ τα ψάρια. Η ίδια συνήθιζε να τα φτιάχνει στο μικρό Παράξενο Πιρούνι με απλούς τρόπους, δηλαδή ψητά, πολύ σπάνια τηγανιτά και με απλές αλλά πεντανόστιμες Κερκυραϊκές συνταγές όπως αυτή, που είναι και η μακράν πιο αγαπημένη του Παράξενου Πιρουνιού.
Όταν το μεγάλο πια Παράξενο Πιρούνι ήθελε κάποια στιγμή να μαγειρέψει το ίδιο κάτι σε ψάρι για τη μαμά, σκέφτηκε να κάνει κάτι εύκολο, χορταστικό και νόστιμο αλλά με ένα "τσικ" παραξενιάς, εξυπηρετώντας τον διπλό σκοπό του να εντυπωσιάσει τη μαμά και ταυτόχρονα να έχει μια ακόμα συνταγή για το ταπεινό του ιστολόγιο. 😊
Εντάξει έχουν ακουστεί πολλά για τον σολωμό και το ότι είναι τοξικός, καλύτερα να τον αποφεύγει κανείς κτλ, αλλά έλα που είναι νόστιμος ο άτιμος, τον βρίσκεις εύκολα παντού και τέλος πάντων μια στο τόσο ε, μάλλον δεν πεθαίνεις.

Υλικά για δύο άτομα:

- μία μίνι κολοκύθα
- μία μεγαλούτσικη φέτα σολωμού, καλύτερα φιλέτο
- αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο (φρέσκο ή αν δεν έχεις, αποξηραμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- ένα πορτοκάλι (ξύσμα από το μισό και χυμός από το ολόκληρο)
- ελαιόλαδο

Πλένεις πολύ καλά και σκουπίζεις την κολοκύθα. Την κόβεις με ένα γερό, πριονωτό μαχαίρι σε φετούλες, αφαιρώντας τους σπόρους και τις ίνες. Θα την ψήσεις με τη φλούδα, γίνεται πολύ πιο νόστιμη!

Ανακατεύεις σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το δεντρολίβανο και βυθίζεις στο μίγμα τα κομμάτια της κολοκύθας να βραχούν καλά. Τα τοποθετείς σε ένα ταψάκι ρίχνοντας ό,τι υγρό έχει περισσέψει στο μπολ και ελάχιστο νερό και ψήνεις στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα (ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσει η κολοκύθα), γυρίζοντας τα κομμάτια για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Προς το τέλος του ψησίματος, παίρνεις το ωραίο κομμάτι σολωμού που το έχεις πλύνει και σκουπίσει (δε χρειάζεται και καθάρισμα αν είναι φιλέτο) και το τοποθετείς στο ταψί, βρέχοντάς το με λίγο από το αρωματικό ζουμί και ακουμπώντας κανένα φετάκι κολοκύθας πάνω του για να πάρει σχετική γεύση και άρωμα.
Δε θέλει πολύ ψήσιμο, σε 15 με 20 λεπτά λογικά θα είναι έτοιμο.

Σερβίρεις το φαγητό ζεστό, τρώγοντας μαζί και πράσινη σαλάτα.

You Might Also Like

0 σχόλια