Λαχανοσαλάτα τσικνιστή

Μαρτίου 04, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Σήμερα κάτι ψήνεται! Έστω και χωρίς ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, Τσικνοπέμπτη 2021 στο σπίτι και περιμένεις την ώρα που θα τσικνίσεις το μπριζολάκι, το μπιφτέκι, το κεφτεδάκι ή το φαλάφελ. Καλά όλα αυτά αλλά δε θα φτιάξεις και μια σαλάτα να τσιμπάς? Το Παράξενο Πιρούνι σου έχει πρόταση για σαλάτα κυριολεκτικά... τσικνιστή!
Το λάχανο που το Παράξενο Πιρούνι είχε στο ψυγείο και κάθε τόσο έφτιαχνε την αγαπημένη του χειμωνιάτικη σαλάτα με λάχανο - καρότο - ρόδι, πλησίαζε στο τέλος του. Δύο καρότα επίσης είχαν χάσει την αρχική τους φρεσκάδα. Μαζί με ένα κρεμμύδι, δύο σκελίδες σκόρδο και αυτοσχεδιάζοντας με τα μπαχαρικά που ήταν διαθέσιμα, το Παράξενο Πιρούνι δοκίμασε για πρώτη φορά να ψήσει λάχανο και καρότο και το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό!

Το λάχανο που είχε μείνει ήταν σε μέγεθος σαν ένα μικρό πεπόνι. Το Παράξενο Πιρούνι το έπλυνε και το έκοψε σε στρογγυλές φέτες. Τα καρότα τα έκοψε οριζοντίως στα τέσερα κι επίσης έκοψε σε φέτες ένα μεγαλούτσικο κρεμμύδι και σε ακόμα πιο ψιλά κομματάκια δύο σκελίδες σκόρδο. Τοποθέτησε όλα αυτά σε ένα γυάλινο πυρέξ και πρόσθεσε λίγο νερό, ελαιόλαδο, λίγο ξύδι μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, θυμάρι αποξηραμένο τριμμένο, κύμινο αποξηραμένο τριμμένο και τέλος λίγο κουρκουμά σε σκόνη.


Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το ταψί του στο φούρνο με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς και έψησε για περίπου μιάμιση ώρα (κάθε τόσο έβγαζε το ταψί από το φούρνο για να ανακατέψει τα λαχανικά και να ψηθούν από όλες τις πλευρές) να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πάρει το λάχανο ένα πιο καφετί χρώμα.


Η ψητή αυτή λαχανοσαλάτα ταιριάζει με τσιπουράκι ή κόκκινο κρασάκι και μπορεί εκτός από το να συνοδέψει κρέας ή ψάρι να σταθεί και μόνη της σαν ένα πρώτης τάξεως χορτοφαγικό μεζεδάκι!
Ποιος είπε πως οι χορτοφάγοι δεν είναι μερακλήδες εξάλλου? 😉

You Might Also Like

0 σχόλια