Γλυκόξινα vegan σουβλάκια σόγιας

Μαρτίου 16, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Νηστίσιμη περίοδος ή μη, το Παράξενο Πιρούνι όπως θα έχεις διαπιστώσει αν το παρακολουθείς, βιγκανίζει πολύ συχνά. Από τότε που ήταν μικρό Πιρουνάκι ακόμα έτρωγε ευχάριστα όλα τα λαχανικά και τα όσπρια, κάτι που εξακολουθεί να κάνει. Ωστόσο σε vegan τυποποιημένα τρόφιμα όπως π.χ. τη σόγια κιμά ή κεμπάπ ήταν αρκετά δύσπιστο. Πρόσφατα, το Παράξενο Πιρούνι είπε να δοκιμάσει να αγοράσει σόγια κεμπάπ, έτσι να του φύγει η περιέργεια και να σπάσει τις προκαταλήψεις... 😊
Η αλήθεια είναι πως για να νοστιμίσει η σόγια κεμπάπ θέλει πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά/μυρωδικά και αφού το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε με λίγη από αυτήν κάτι σαν τουρλού για αρχή, είχε μετά την ιδέα να φτιάξει και κάτι σαν μεζεδάκι ή πλήρες γεύμα αν το συνοδέψεις και με λίγο ρυζάκι στο πλάι.
Τα vegan αυτά σουβλάκια τα λες και εξωτικά, είναι αρωματικά, ελαφριά και πολύ νόστιμα, ειδικά αν σου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις!

Υλικά: 

- 1 φλιτζάνι τσαγιού σόγια κεμπάπ
- μια μεγάλη πιπεριά φλωρίνης
- ένα μικρό κουτί κονσέρβα ανανά σε κομμάτια, όχι ροδέλες
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια 
- προαιρετικά, ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα 

Για τη μαρινάδα: 

- 1/4 κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- μια κουταλιά σούπας μελάσα (ή πηχτό πετιμέζι αν έχεις και το προτιμάς)
- το ζουμί της κονσέρβας του ανανά (κρατάς ξεχωριστά τα κομματάκια του ανανά)
- μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
- 2 κουταλάκια γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 2 καρφάκια γαρίφαλλο
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κουταλάκι σπόρους από κόλιανδρο 

Ξεκινάς βράζοντας τη σόγια σε τριπλάσια ποσότητα νερού και σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Τη σουρώνεις, την ξεπλένεις πολύ καλά και τη στύβεις επίσης καλά. Τη βάζεις σε μπολ και την περιλούζεις με το μίγμα της μαρινάδας (για τη μαρινάδα, απλώς ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί).
Μεταφέρεις τη σόγια και τη μαρινάδα της από το μπολ σε πλαστική σακουλίτσα τροφίμων, κλείνεις καλά έτσι ώστε να βρέχεται κάθε κομματάκι σόγιας από τη μαρινάδα και αφήνεις στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες. Όταν είναι να ψήσεις τα σουβλάκια, σουρώνεις τη σόγια από τη μαρινάδα κρατώντας φυσικά το ζουμί (στη μαγειρική δεν πετάς τίποτα!), κόβεις την πιπεριά σε τετραγωνάκια και περνάς εναλλάξ σε καλαμάκια για σουβλάκια κομματάκια σόγια - ανανά - σόγια - πιπεριά, κ.ο.κ. 
Ψήνεις τα σουβλάκια στην ψηστιέρα για 10 - 15 λεπτά περίπου γυρνώντας τα από όλες τις μεριές (να στεγνώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα, η πιπεριά θα κρατάει και λίγο) και σερβίρεις με ρύζι μπασμάτι και τη μαρινάδα που κράτησες την οποία βράζεις σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να συμπυκνωθεί, να καραμελώσει και να γίνει πηχτή σάλτσα.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Πάει πολύ ωραία μαζί με τα γλυκόξινα αυτά σουβλάκια λίγη (ή πολλή 😊) κόκκινη μπύρα, δοκίμασε τη δική μας κιόλας Βεργίνα Red και καλή όρεξη! 🍻

You Might Also Like

0 σχόλια