Vegan παγωτό σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Μαΐου 25, 2020

paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork, παράξενο πιρούνι

Αυτό το παγωτό είναι για σένα, φίλη του Παράξενου Πιρουνιού που προσπαθείς να χάσεις τα κιλά της καραντίνας ή και όχι, απλώς προσέχεις για να έχεις! Για σένα που μπορείς να αντισταθείς σε όλους τους διατροφικούς πειρασμούς, αλλά λυγίζεις μπροστά σε οτιδήποτε σοκολατένιο!
Το Παράξενο Πιρούνι σε νιώθει και σου έχει συνταγάρα τρομερή για παγωτό σοκολάτα που λιώνει στο στόμα, μιλάμε γίνεται αφρός κανονικά, είναι γελοία εύκολο αρκεί να έχεις ένα μίξερ χειρός, ΔΕΝ χρειάζεται παγωτομηχανή, είναι vegan και μπορείς να το φτιάξεις χωρίς καθόλου ζάχαρη χρησιμοποιώντας στέβια, κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σου ή αν θες κι όπως έκανε και το Παράξενο Πιρούνι, με ζάχαρη καρύδας που με τη φυσική καραμελένια γεύση της θα απογειώσει το συγκεκριμένο παγωτό!

Θα χρειαστείς κακάο σκόνη, καφέ εσπρέσο στιγμιαίο σκόνη (προαιρετικά, αν θες να ενισχύσεις το άρωμα), ζάχαρη καρύδας ή στέβια ή ζαχαρίνη, βανίλια (σε υγρή μορφή ακόμα καλύτερα) και... ρεβύθια! 
Ναι, τα ρεβύθια είναι το μυστικό συστατικό, το κλειδί για την επιτυχία της συγκεκριμένης συνταγής και πριν αρχίσεις τα α και τα ίου, το Παράξενο Πιρούνι σου λέει πως δεν είναι αυτό που νομίζεις! Αν βράζεις ρεβύθια με σκοπό να τα κάνεις σαλάτα ή αν τέλος πάντων πετάς το ζουμί τους από το βράσιμο, τώρα έχεις έναν πολύ καλό λόγο για να μην το κάνεις!

Βράσε ρεβύθια. Σούρωσέ τα και κράτα το ζουμί. Πάρε 2 κούπες καθαρό ρεβυθόζουμο και ξαναβράσε σε δυνατή φωτιά και με ανοιχτή την κατσαρόλα, μέχρι το ζουμί να μειωθεί στο μισό. Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άσε το ζουμί να κρυώσει. Θα δεις πως αυτό το ζουμί έχει γίνει πηχτό σχετικά, η υφή μα και η όψη του θα θυμίζουν κάπως το ασπράδι του αβγού. Ακριβώς!
Αυτό το vegan "ασπράδι" λειτουργεί όπως το κανονικό σε αρκετές μαγειρικές παρασκευές και το ονομάζουν aquafaba. Χτυπώντας αυτό το πηχτό υγρό με το μίξερ, προκύπτει ένα αφράτο μίγμα, ακριβώς όπως η μαρέγγα που προκύπτει από το χτύπημα των ασπραδιών από αβγά!
Θα χτυπήσεις λοιπόν το vegan "ασπράδι" ρεβυθιού αρχικά μόνο του μέχρι να βγάλει φουσκάλες και να αρχίσει να αυξάνεται σε όγκο. Τότε θα αρχίσεις να προσθέτεις τη ζάχαρη ή το γλυκαντικό που επέλεξες, το κακάο, τον στιγμιαίο εσπρέσο σκόνη και τη βανίλια. Δεν υπάρχουν ποσότητες γιατί δοκιμάζεις και βάζεις ανάλογα με το γούστο σου, ειδικά όσον αφορά τη ζάχαρη. Τώρα για την αρχική ποσότητα ρεβυθόζουμου (2 κούπες δηλαδή), 1 με 2 στικς ή κουταλάκια γλυκού εσπρέσο σκόνη και 1 κουταλάκι γλυκού βανίλια αρκούν. Το κακάο πάλι μπορεί να είναι 2 με 3 κουταλιές σούπας.
Μετά από 10 με 15 λεπτά χτύπημα (με το μίξερ χειρός, με άλλο καλύτερο ίσως να γίνεται πιο γρήγορα) θα έχεις μια ωραία, πολύ αφράτη, σοκολατένια vegan μαρέγγα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την κανονική σε όψη και υφή.
Την αδειάζεις με προσοχή σε ένα τάπερ χωρητικότητας 900 ml / 500 γραμμαρίων και το αφήνεις στην κατάψυξη. Δε θέλει ενδιάμεσα χτυπήματα και την επόμενη ημέρα θα είναι τόσο αφράτο και μαλακό -κυριολεκτικά αφρός!

Το παγωτό αυτό δεν έχει βέβαια τη γεύση και την υφή που θα είχε ένα παρφέ ή ένα κανονικό κρεμώδες, αλλά σίγουρα δεν έχει τα λιπαρά και τις θερμίδες τους! Επιπλέον, έχει και κάτι από μοριακή γαστρονομία, είναι σαν παγωμένος αφρός με γεύση μόκας και με συννεφένια υφή. Μπορείς να "παίξεις" με τα αρωματικά και τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσεις και να φτιάξεις τη δική σου γεύση και όπως και να 'χει, έχεις ένα λόγο να μην πετάξεις το ζουμί την επόμενη φορά που θα βράσεις ρεβύθια!

You Might Also Like

2 σχόλια