Παγωτό αρακάς

Μαΐου 05, 2020

παράξενο πιρούνι, parakseno pirouni, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork, παγωτό με αρακά, παγωτό αρακάς, παγωτό μπιζέλι

Το Παράξενο Πιρούνι βλέποντας  τον ήλιο και τον καλό καιρό των ημερών, σκέφτηκε να αρχίσει ξανά να ανεβάζει τις μοναδικές συνταγές του για παράξενα παγωτά. Συνδυάζοντας παράδοση και γευστική μνήμη, ο πράσινος αρακάς που γινόταν λεμονάτος ή κοκκινιστός, που "χωνόταν" σε πιάτα με ρύζι ή ζυμαρικά και που έκανε παρέα σε μπρόκολο και καρότα στη σαλάτα βραστών λαχανικών, είχε πάντα μια καλή θέση στο τραπέζι.
Τον έτοιμο, καθαρισμένο και κατεψυγμένο αρακά το Παράξενο Πιρούνι όταν ήταν πιρουνάκι -όχι ακόμα τόσο παράξενο- τον έτρωγε μέχρι και ωμό όταν αυτός ξεπάγωνε! Τώρα λοιπόν ωρίμασαν οι συνθήκες για να φτιάξει με τον αγαπητό αρακά, τι άλλο? 
Ένα πράσινο, ανοιξιάτικο παγωτό!

Υλικά για ένα τάπερ χωρητικότητας 900 ml / 500 γραμμαρίων:

- 200 γραμμάρια βρασμένος και σουρωμένος αρακάς (κατεψυγμένος)
- 6 κρόκοι αβγών
- μισό φλιτζάνι λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά)
- 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- λίγο φρέσκο μάραθο (ή άνηθο)
- λίγο φρέσκο δυόσμο
- ξύσμα ενός μικρού λεμονιού
- ένα σφηνάκι ούζο

Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε στο κατσαρολάκι του να σιγοβράσουν για κανένα τέταρτο με εικοσάλεπτο το γάλα, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη, ο αρακάς, ο μάραθος, ο δυόσμος και το ξύσμα. Κατέβασε από τη φωτιά και άφησε σκεπασμένο το μίγμα μέσα στο κατσαρολάκι του για ένα τέταρτο ακόμα. Στη συνέχεια το πολτοποίησε στο multi. 
Χτύπησε σε ένα μπολ με σύρμα τους κρόκους των αβγών, έριξε λίγο - λίγο  το μίγμα αρακά και γάλακτος και το τοποθέτησε πάνω από νερό που έβραζε, κάνοντας το καθώς συνέχισε να ανακατεύει συνέχεια με το σύρμα μια ωραία, παχύρρευστη κρέμα custard. Την πέρασε από σουρωτήρι πιέζοντας το μίγμα καλά, έτσι ώστε να βγάλει όλο το "ζουμί" του αρακά και των άλλων αρωματικών.
Το Παράξενο Πιρούνι σκέπασε την καθαρή πια αρακοκρέμα του ερμητικά με διάφανη μεμβράνη και την άφησε να κρυώσει. Ύστερα την έβαλε σε πλαστικό τάπερ με καπάκι και στην κατάψυξη. Μετά από 40 λεπτά περίπου, έβγαλε το τάπερ από την κατάψυξη και χτύπησε το μίγμα λίγο - λίγο στο multi, προσθέτοντας τότε και το ούζο. 
Η διαδικασία με τα σταδιακά "χτυπήματα" του παγωτού στο multi είναι απαραίτητη για να βγει η υφή του παγωτού όσο καλύτερη γίνεται. Φυσικά αν κάποιος διαθέτει παγωτομηχανή, αυτό δεν χρειάζεται. Το Παράξενο Πιρούνι που δεν διαθέτει παγωτομηχανή, διαθέτει όμως -όπως και όλοι μας αυτή την εποχή- χρόνο, blenderoχτύπησε το αρακοπαγωτό του ανελέητα και όσο πιο συχνά μπορούσε για μια ημέρα και το αποτέλεσμα την επόμενη μέρα της δοκιμής, το δικαίωσε.

Το απαλού χρώματος πράσινο αυτό παγωτό το πέρασαν όλοι για παγωτό φυστίκι, οι εκλεκτοί που το δοκίμασαν όμως συμφώνησαν με το Παράξενο Πιρούνι πως ο αρακάς στην κατάψυξη δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα μέσα σε σακουλάκι! 😏

You Might Also Like

0 σχόλια