Σαν στυμμένη λεμονόκουπα...
Μαρμελάδα λεμόνι με ροζ πιπέρι

Ιανουαρίου 03, 2020

Πιρουνάκια παράξενα ή συνηθισμένα μα κυρίως πεινασμένα, καλημέρα! Η πρώτη ανάρτηση του νέου χρόνου στο blog του Παράξενου Πιρουνιού το βρίσκει με μια φιλοσοφική διάθεση, ίσως και λίγο μελαγχολική, με γαστρονομικούς όρους θα μπορούσε να πει γλυκόπικρη. Σαν αυτή εδώ τη μαρμελάδα!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork, μαρμελάδα λεμόνι

Αν η γεύση της απόρριψης είναι εντελώς πικρή και παρούσα για κάποιο χρονικό διάστημα, σκέψου αλλιώς και κάποια στιγμή θα νιώσεις και αλλιώς. Αυτό που δεν εκτιμήθηκε τώρα, ίσως εκτιμηθεί όπως του αξίζει αργότερα. Αυτό που χάθηκε, ίσως να μην ήταν και τίποτα σπουδαίο τελικά. Κι αν ώρες - ώρες σε πιάνει το σύνδρομο της "στυμμένης λεμονόκουπας", ε τότε ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις παρακάτω για να δεις πως αυτές ακριβώς είναι το βασικό υλικό για τη φοβερή μαρμελάδα που από τότε που φτιάχτηκε, συνοδεύει κάθε πρωινό του Παράξενου Πιρουνιού!

Το βασικό υλικό όπως είναι φανερό, είναι οι... στυμμένες λεμονόκουπες! Κάθε φορά που βάζεις λεμόνι στο τσάι σου ή στο φαγητό σου, ΜΗΝ πετάς τη λεμονόκουπα! Βάζε την σε μεγάλο σακουλάκι και στην κατάψυξη και όταν το σακουλάκι γεμίσει, απλά βράζεις τις λεμονόκουπες καλά μέχρι να μαλακώσουν (δε θέλουν καν ξεπάγωμα)! Φυσικά, πρέπει να αλλάξεις 2 - 3 (και 5 - 6 ακόμα καλύτερα) φορές το νερό για να ξεπικρίσουν καλά οι λεμονόκουπες (αν και στο Παράξενο Πιρούνι αρέσει και λίγη πικρίλα οπότε άλλαξε το νερό μόνο 2 φορές)
Σουρώνεις τις λεμονόκουπες από το νερό όταν έχουν βράσει πια καλά και είναι μαλακές, τις κόβεις σε πιο μικρά κομμάτια και τις αλέθεις να γίνουν ένας κιτρινόλευκος πουρές. Ο παλιός, καλός χειροκίνητος μύλος των λαχανικών είναι καλύτερος από το σίγουρα πιο εύχρηστο multi για αυτή τη δουλειά και τη συγκεκριμένη συνταγή, αν δεν υπάρχει όμως αλέθεις τις βρασμένες λεμονόκουπες στο multi, προσέχοντας να αφαιρέσεις κουκούτσια φυσικά!
Αφού λοιπόν έχεις τον ωραίο πουρέ λεμονιού που οπτικά θα θυμίζει και λίγο πουρέ πατάτας, κρατάς αν θέλεις και λίγες βραστές φλούδες τις οποίες ψιλοκόβεις σε μικρά τετραγωνάκια για να έχει και ολόκληρα κομματάκια λεμονιού η μαρμελάδα σου κι έτσι πιο ενδιαφέρουσα υφή! Ζυγίζεις αυτόν τον πουρέ και βάζεις το ίδιο βάρος σε ζάχαρη (βασικά και λίγη παραπάνω ζάχαρη να βάλεις -το Παράξενο Πιρούνι αυτό έκανε- δεν πειράζει καθόλου!). Βράζεις λεμονοπουρέ και ζάχαρη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχεις μια ωραία, "δεμένη" μαρμελάδα με ζελατινώδη όψη (λόγω του λεμονιού η μαρμελάδα αυτή δένει πολύ καλά και πολύ γρήγορα!). Αν θέλεις να κάνεις το "παράξενο" κλικ, βάλε σαν το Παράξενο Πιρούνι στην κατσαρόλα και στη μαρμελάδα που βράζει μερικούς κόκκους ροζ πιπέρι, πάει απίστευτα! 

Eκτός φωτιάς κι αφού η μαρμελάδα θα είναι χλιαρή, μπορείς προαιρετικά να προσθέσεις και κάποιο ποτό της αρεσκείας σου. Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε λίγο κονιάκ και μετά καπάκι και λίγο λικέρ τριαντάφυλλο (είναι να μην το πάρει απόφαση να πειράξει/μεθύσει μια συνταγή! 😏)
Βάζεις τη μαρμελάδα σε βάζα όταν κρυώσει τελείως και την τοποθετείς στο ψυγείο. Διατηρείται καλά σκεπασμένη μέσα στα βάζα γι' αρκετό καιρό και είναι τέλεια πάνω σε φέτα ψωμιού ή τσουρεκιού αλειμμένη με τυρί κρέμα ή ακόμα καλύτερα τυρί μασκαρπόνε, μαζί με τον πρωινό καφέ ή τσάι! 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork, breakfast, το καλύτερο πρωινό

Το Παράξενο Πιρούνι δεν έχει να πει κάτι άλλο, παρά μια λέξη μόνο: Δικαίωση. Η ταπεινή, άδεια, στυμμένη λεμονόκουπα πήρε επιτέλους την εκδίκησή της. 
Εκδίκηση καυτή σαν ροζ πιπέρι και γλυκιά σαν ποτό τριαντάφυλλο!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλη χρονια ευχομαι.και ουχι δεν νιωθουμε στυμμενες λεμονοκουπες.Ισα ισα.Και εις αλλα με υγεια.καλοφαγωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή