Γλυκό κουταλιού λεμόνι
με τζίντζερ και βασιλικό

Αυγούστου 01, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αύγουστος. Ο μήνας που έχει ταυτιστεί με το φως, που έχει χρώμα χρυσό και γαλάζιο, που ξενυχτάει κοιτάζοντας τα αστέρια, που ταξιδεύει, που ερωτεύεται... Ανάμεσα στις εικόνες και στις ευωδίες του αγαπημένου αυτού μήνα, μπορεί να γεννηθεί η καλύτερη ιδέα. Στην προκειμένη περίπτωση ιδέα παραξενοπιρουνίσια που μοσχοβολάει λεμόνι και φυσικά τι άλλο, βασιλικό! 😊

Για το κάποτε μικρό Παράξενο Πιρούνι τα απογεύματα του Αυγούστου σίγουρα μύριζαν λεμόνι και βασιλικό. Μπορεί το σπιτικό γλυκό κουταλιού λεμόνι ή κίτρο από τα δέντρα της αυλής του να μην περιείχε βασιλικό, αλλά το άρωμα του συγκεκριμένου φυτού το οποίο αφθονούσε στις γλάστρες του μπαλκονιού και το Αυγουστιάτικο σούρουπο γινόταν ακόμα εντονότερο είναι μια από τις γευστικές μνήμες που έχει χαραχτεί για τα καλά στο μυαλό του μα και στην παραξενοπιρουνίσια καρδιά του.

Τώρα ήρθε και το τζίντζερ να προστεθεί και με την ένταση και τη φλόγα του να ανεβάσει το απλό -ας πούμε- γλυκό κουταλιού σε άλλο level. 


Το γλυκό κουταλιού λεμόνι είναι μακράν το ευκολότερο γλυκό κουταλιού που μπορείς να φτιάξεις πάντα και παντού, για τον απλούστατο λόγο του ότι είναι ένα υλικό που πραγματικά δε γίνεται να λείπει από την κουζίνα γενικότερα. Κάθε φορά που στύβεις λεμόνι στο φαγητό σου ή στο ποτό/ρόφημά σου, ΜΗΝ πετάς τη λεμονόκουπα! Βάζε την σε σακουλάκι και στην κατάψυξη. Όταν μαζευτούν αρκετές τις ξεπαγώνεις, τις καθαρίζεις από τις ίνες και τις κόβεις σε κομμάτια. 

Μετά είναι το δύσκολο (ούτε καν δύσκολο δηλαδή, ίσως μόνο βαρετό) γιατί οι φλούδες θέλουν ξεπίκρισμα και θα χρειαστεί να βράσουν 3 - 4 φορές με αλλαγή νερού κάθε φορά για να φύγει αυτή η πικράδα της φλούδας αλλά και για να μαλακώσουν.

Όταν θα έχουν βράσει μ' αυτόν τον τρόπο και μαλακώσει, τις σουρώνεις και τις βάζεις να βράσουν ξανά σε ίσες ποσότητες νερού και ζάχαρης (μετράς σε γραμμάρια ή σε κούπες) προσθέτοντας και ελάχιστο χυμό λεμονιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι που θα τις σκεπάζει. 

Βράζεις για λίγα λεπτά, ίσα - ίσα να δέσει το σιρόπι ελαφρώς. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτεις φρέσκο τριμμένο τζίντζερ και φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

Κρύο την επόμενη ημέρα κατευθείαν από το ψυγείο είναι στην καλύτερη στιγμή του για να το απολαύσεις και... το άρωμα και τη δροσιά του να 'χεις! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια